Zemlje EU osudile priznavanje nezavisnosti Luganska i Donjecka, traže sankcije Rusiji

U istovetnim porukama Ursula fon der Lajen, Šarl Mišel i Žosep Borelj najavili su ”snažan odgovor EU i njenih partnera”.

”Priznanje dveju separatsističkih teritorija u Ukrajini je očigledno krišenje međunarodnog prava, teritorjalnog integriteta i Dogovora iz Minska. EU i njeni partneri će reagovati jednistveno, snažno i odlučno u solidarnosti sa Ukrajinom”, poručili su najviši EU zvaničnici.

Džonson: Priznavanjem DNR i LNR prekršeno medunarodno pravo

Priznavanje samoproglašenih republika Donjecka i Luganjska (DNR i LNR) od strane ruskog predsednika Vladimira Putina predstavlja kršenje međunarodnog prava, izjavio je večeras britanski premijer Boris Džonson.

„Samo što sam došao na ovu konferenciju za štampu shvatio sam da je Vladimir Putin efektivno najavio da Rusija priznaje otcepljene republike Donjecka i Luganska. To je očigledno kršenje međunarodnog prava i flagrantno kršenje suvereniteta i integriteta Ukrajine“, rekao je Džonson novinarima.

Moravjecki: Priznavanje nezavisnosti LNR i DNR čin agresije

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki nazvao je odluku Rusije o priznavanju nezavisnosti dva regiona pod kontrolom proruskih snaga „aktom agresije protiv Ukrajine“ i rekao da bi odmah trebalo uvesti sankcije Moskvi.

„Odluka da se priznaju samoproglašene “republike“ je konačno odbijanje dijaloga i flagrantno kršenje međunarodnog prava. Ovo je akt agresije na Ukrajinu, na koji se mora nedvosmisleno odgovoriti uvođenjem hitnih sankcija“, napisao je Moravjecki na Tviteru, prenosi Rojters.

Litvanija traži od EU da hitno uvede sankcije Rusiji

Litvanski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs pozvao je večeras Evropsku uniju da hitno uvede sankcije Rusiji, nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaze o priznanju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

On je ocenio da je odluka Rusije da prizna samoproglašene DNR i LNR „flagrantno kršenje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Ukrajine“.

Stoltenberg: Rusija traži izgovor za novu invaziju na Ukrajinu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je večeras odluku Rusije da prizna samoproglašene Donjecku Narodnu Republiku (DNR) i Lugansku Narodnu Republiku (LNR).

Stoltenberg je osudio odluku Rusije da prizna nezavisnost, kako je rekao, „ukrajinskih pobunjenih regiona“.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar