Žene migranti u Britaniji ne prijavljuju nasilje zbog straha

LONDON – Britanski Inspektorat koji kontroliše rad policije (HMICFRS) saopštio je da bi policija trebalo da deli manje informacija sa imigracionim službenicima o ženama migrantima koje su zlostavljane ili su žrtvama trgovine ljudima, jer ih to odvraća od njihovog prijavljivanja i traženja pomoći.

Inspektorat koji je učestvovao u sačinjavanju izveštaja na ovu temu navodi da neke žene nisu prijavile zlostavljanje zbog straha od deportacije, jer bi podaci iz prijava mogli da idu u Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.

U izveštaju se navodi da su neki od migranata doživeli teške povrede telesne povrede i zlostavljanja i druge vidove nasilja i ugrožavanja ličnosti , a u nekoliko slučajeva policajci su imigracionom statusu dali prednost nad problemom bezbednosti.

„Žrtve nikada ne bi smele biti u položaju da se plaše da bi policijski postupci mogli nenamerno, ali ozbiljno pojačati njihovu ranjivost“, rekao je glavni inspektor Tomas Vinsor, prenosi Rojters

Poverenica za nasilje u porodici Nikol Džejkobs,koju imenuje britanska vlada, pozvala je na uspostavljanje „zaštitnog zida “ između policije i Ministarstva unutrašnjih poslova kako bi žene migrantkinje mogle prijaviti nasilje bez straha od deportacije.

Zajednička istraga koju je podstakla „super tužba “ grupe za zaštitu sloboda i ženska humanitarna organizacija „Southall Black Sisters“ ispitala je slučajeve posebno ranjivih žena migranata, od kojih su mnoge bile žrtve trgovine ljudima u Britaniji ili su pretrpele porodično nasilje.

„S obzirom na to da su imale vize ili su imale neizvestan imigracioni status, žene su se plašile da će biti po istragom ako se obrate policiji“, navodi se u izveštaju, koji su sprovodili i Nezavisna kancelarija za policijsko delovanje (IOPC) i Visoka policijska škola.

Tri policijska kontrolna tela odgovorna su za istragu super-žalbi – sistema koji omogućava organizacijama da u ime javnosti pokreću pitanja o mogućim štetnim posledicama rada policije.

Porodično nasilje eskaliralo je s pandemijom, prema navodima Ujedinjenih nacija, a svaka tri meseca zaključavanja mogu dovesti do još 15 miliona novih slučajeva.

Zaključavanje takođe otežava službama podrške da dođu do žena žrtava izolovanih kod kuće, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar