Ženski marš u Venecueli protiv socijalističke vlade

Hiljade žena demonstrirale su danas u glavnom gradu Venecuele protiv socijalističke vlade te zemlje, na skupu koji je opozicija nazvala „Ženski marš protiv represije“.

Žene su na glavne ulice bogatog istočnog dela Karakasa izašle u belim majicama, karakterističnim za protivnike venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, udarale su u tiganje, pevale državnu himnu i skandirale: „Ko smo mi? Venecuela! Šta želimo? Slobodu!“

U vreme ženskog marša lokalni mediji su objavili snimak jučerašnjeg rušenja statue Madurovog prethodnika, pokojnog Uga Čavesa, na zapadu Venecuele.

Neke od žena imale su na sebi opremu za zaštitu od suzavca i gumenih metaka, dok su druge bile u toplesu.

U opremi za razbijanje demonstracija, policija je zauzela glavne puteve u Karakasu, što je činila i prethodnih pet nedelja, tokom kojih je u sukobima policije i demonstranata poginulo više od 30 ljudi.

Vlada Venecuele planira danas da održi ženski kontra marš u centru Karakasa.

Mediji su javili da su statuu Čaveza uništili studenti, gnevni zbog nestašica hrane, inflacije, široko rasprostranjenog nasilja i kriminala koji diktira život u Venecueli.

Protesti koji se duže od mesec dana održavaju gotovo svakodnevno ne pokazuju znake slabljenja, a neke žene su na današnjem maršu prilazile vojnicima, nudile im suncokrete i pozivale ih da stanu na njihovu stranu. Jedna žena ih je pitala „šta će reći svojoj deci jednog dana“.

Nemiri su izbili početkom aprila zbog u medjuvremenu povučene odluke Vrhovnog suda da preuzme ovlašćenja Parlamenta, u kojem opozicija ima većinu, ali su postali način da ljudi izraze nezadovoljstvo zbog katastrofalne situacije u zemlji. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar