Žestoke borbe u Alepu, ponovo bombardovana bolnica

Najveća bolnica u pobunjeničkom delu grada Alepa je bombardovana po drugi put ove nedelje.

Sirijski režim i njegov ruski saveznik nastavljaju vojnu ofanzivu da zauzmu čitav grad, drugi po veličini u Siriji.

Dok je medicinska situacija već katastrofalna u pobunjeničkim četvrtima Alepa, dva bureta sa eksplozivom su bačena iz vazduha na najveću bolnicu pobunjeničkog dela grada u subotu ujutro, saopštilo je Sirijsko-američko lekarsko društvo (SAMS).

„Postoje i podaci o upotrebi jedne kasetne bombe“, rekao je Adham Sahlul, funkcioner te nevladine organizacije sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, koje upravlja tom bolnicom.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (OSDH) je prijavila jednu smrt u tom napadu. Dopisnik AFP je na licu mesta video krv na krevetima, razbacanu medicinsku opremu i razbijene prozore.

Jedan lekar u toj bolnici javio je da je popodne bačeno još jedno bure s eksplozivom zbog čega je medicinsko osoblje sve pacijente premestilo u drugu zgradu.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je osudio „gnusni napad na bolnicu u Alepu“ i rekao da je to „ratni zločin“.

Samo šest bolničlkih zgrada i dalje radi u pobunjeničkim četvrtima Alepa, saopštila je SAMS.

Prema rečima jednog zvaničnika u pobunjeničkom delu Alepa, veći deo grada je popodne ostao bez vode zbog oštećenja elektro-mreže i nemogućnosti tehničara da je poprave zbog bombardovanja. OSDH je potvrdio da od petka traju intenzivne borbe pobunjenika i režimskih snaga, uz podršku ruskog bombardovanja železničke stanice u blizini linije razdvajanja.

Od početka 22. septembra ta vojna kampanja je režimu omogućila da smanji oblast pod kontrolom pobunjenika u centralnom i severnom delu Alepa, uz bombardovanje i granatiranje u kojem je poginulo više desetina civila, i uz masovno uništavanje.

Podeljen još od 2012. godine na zapadni sektor pod kontrolom vlasti i ostale četvrti u rukama pobunjenika, Alep je postao glavni front sirijskog rata, u kojem je poginulo više od 300.000 ljudi za pet godina.

Oko 250.00 ljudi, od čega 100.000 dece, živi u istočnim delovima grada pod opsadom režima, i doživljava, po UN, „najgoru humanitarnu katastrofu koju je Sirija videla ikada do sada“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alepobombardovana bolnicasirija
Komentari (0)
Dodaj komentar