Znate li gde se nalazi najviši tunel na svetu?

Na Tibetu je pušten u saobraćaj tunel na autoputu koji se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini na svetu, na preko 4.750 metara.

Dvosmerni tunel je dugačak oko 5,7 kilometara i predstavlja deo autoputa dugog 400 kilometara koji povezuje regionalni glavni grad Lasu s gradom Ningci na jugoistoku Tibeta.

Izgradnja tunela počela je 2015. godine, a njegovim završetkom put je skraćen za 12,3 kilometara, prenosi Kineski radio internacional.

Projektni menadžer na izgradnji ovog tunela Gong Bin rekao je da je tokom izgradnje ostvareno više od 10 tehnoloških rezultata, poput poboljšanja preciznosti pregleda planinskih tunela u ekstremno hladnim vremenskim uslovima i na velikim visinama.

On je rekao da se, pored hladnoće i nedostatka kiseonika, više od 2.000 gradevinskih radnika suočilo i s brojnim drugim izazovima.

Gong je naveo i da je ovaj autoput važan saobraćajni pravac za istočni deo Tibeta, koji može pomoći u jačanju turizma, razvoja industrije i koji može podići kvalitet života lokalnog stanovništva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

tunel
Komentari (0)
Dodaj komentar