Znate li šta je Zeleni pojas? Prolazi čitavom Evropom, veliki deo nalazi se i u Srbiji (foto)

Evropski zeleni pojas jedna je od najlepših stvari proizašla iz Hladnog rata, odnosno tzv. Gvozdene zavese koja je delila Sovjetski savez od zapadnog sveta.

Na mestu Gvozdene zavese danas se nalazi Pojas dug 12.500 kilometara koji se proteže od Norveške pa sve do Grčke, a reč je o kontinuiranom delu netaknute prirode i prolazi kroz 24 zemlje, uključujući i Srbiju.

Evropski zeleni pojas povezuje nacionalne parkove, parkove prirode, rezervate biosfere i prekogranična zaštićena područja, kao i nezaštićena vredna staništa duž ili preko (bivše) granice.

Evropski Zeleni pojas u organizacionom smislu obuhvata četiri regiona: Finoskandinavski, Baltički, Centralnoevropski i Balkanski.

S obzirom na to da se u sklopu Balkanskog zelenog pojasa na području u Srbije nalazi 11 prostranih zaštićenih područja i veći broj spomenika prirode, među kojima i budući Geopark Đerdap na granici sa Rumunijom, Srbija predstavlja važnu sponu u održavanju i razvoju Zelenog pojasa kao oslonca evropske mreže ekoloških koridora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evropamapazeleni pojas
Komentari (0)
Dodaj komentar