Zovko: Bošnjaci grade mit na stradanju i istoriji genocida

ZAGREB – Bošnjaci u BiH grade mit na stradanju i istoriji genocida i u takvim okolnostima mnogim zemljama je teško promeniti stav o Bosni i Hercegovini izjavila je hrvatska evroposlanica Željana Zovko.

„Ako gradite čitav mit o Bosni i Hercegovini na istoriji stradanja naroda, na istoriji genocida, na istoriji žrtve, vrlo je teško jednoj Holandii reći ne, konceptu koji vi zagovarate“, rekla je Zovko u emisiji Hrvatske radio-televizije.

Istakla je da je to posebno teško reći Holandiji, zbog toga što su njeni pripadnici bili u Srebrenici u vreme ratnih događanja.

Dodala je da se to odnosi i na Belgiju, koja, kako je kazala, iz svojih ličnih raloga ne želi da se suoči s nekim konkretim problemima svog federalizma.

Tu je, navela je, i Nemačku zbog, kako je rekla, turske populacije koja u ovoj zemlji postoji, a ima ih, dodala je, na milione koji zagovaraju da Bošnjacima treba pomoći.

Ona je podsetila da je jedan međunarodni predstavnik davno kardinalu Puljiću rekao da Hrvati u BiH treba ili da se asimiliraju, da odu iz BiH ili da imaju Republiku Hrvatsku.

Napominjući da misli da je to rekao nekadašnji visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič, Zovko je istakla da je tragična činjenica to da se Hrvatima u BiH negira autohtonost, a Hrvatska se optužuje samo zato što štiti svoj narod u susednoj zemlji i, kako je navela, pre svega sigurnost na njenim granicama.

Istakla je i da su od samog početka Hrvati u BiH apsolutno gurnuti da postanu manjina, da izgube sve što su stekli Dejtonskim mirovnim sporazumom, što je, kako kaže, normalno otežalo umnogome njihov položaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar