Žovkva: Ukrajina ne zaslužuje 'bosanski scenario' oko statusa kandidata za EU

Ukoliko Brisel ne uspe da se dogovori i da Ukrajini status kandidata za EU kasnije ovog meseca, biće to za Rusiju znak evropske slabosti i mogao bi da gurne Kijev da večito bude u čekaonici za proširenje, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za spoljne poslove Igor Žovkva.

On je za EURACTIV istakao i da Ukrajinu ne interesuje status potencijalnog kandidata, osvrćući se pri tome na Bosnu i Hercegovinu, i takodje je odbacio sve druge alternativne modele procesa proširenja EU.

„Ne tražimo članstvo, tražimo prvi korak“, rekao je Žovkva nakon iznenadne posete predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Kijevu u subotu, 11. juna.

On je rekao da EU nije tražila nikakve dodatne informacije od ukrajinske vlade i da se nada da je to znak da će Komisija biti „zadovoljna onim što je uradjeno i pruženim informacijama“ (u upitniku).

„Optimisti smo kada je reč o odluci Evropske komisije ali razumemo da će značajna biti debata u Evropskom savetu“, rekao je Žovkva.

Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu Ukrajine očekuje se 17. juna, tako da liderima EU ostaje nedelju dana da razmotre taj dokument pre ključnog samita EU 23-24. juna.

„Ne kažemo da je 100 odsto uradjeno u vladavini prava ili nekim drugim oblastima i spremni smo da radimo na tome“, rekao je Žovkva dodajući da je značajan deo posla uradjen izradom i ispunjavanjem Sporazuma o pristupanju.

Ukrajinski zvaničnik je rekao da je Ukrajina svesna šta treba da radi, ali da je to teško u vreme rata, i dodao da se nada da će i institucije EU i članice to priznati.

„Ali, ako govorimo o statusu kandidata, da li postignuća treba da budu 100 odsto? Definitivno ne. Nijedna država nije imala 100 odsto pre nego što je postala kandidat“, rekao je Žovkva.

Žovkva je odbacio sve alternativne modele u procesu proširenja EU, uključujuči nejasan predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona po kome bi Ukrajina i druge zemlje ušle u široki okvir drugog reda bez dobijanja punopravnog članstva.

„Nema statusa ‘potencijalnog’ kandidata – ne zaslužujemo scenario BiH“, istakao je.

BiH je potencijalni kandidat za članstvo u EU od 2003. Od tada je ostvaren veoma mali napredak i manjak izvesnosti (članstva u EU) delom je krivac za rastuću fragmentaciju u zemlji.

„Nema potencijalnog kandidata, nema kandidata za kandidata, nema polukandidata, samo kandidat“, istakao je savetnik ukrajinskog predsednika.

Poslednjih nedelja visoko pozicionirani ukrajinski zvaničnici obilazili su evropske glavne gradove i tražili status kandidata za EU za zemlju u ratu.

Neke članice, medju kojima i Danska, Švedska, Holandija i Portugalija, i dalje se skeptične oko davanja statusa kandidata Ukrajini dok je većina, uključujući mnoge istočnoevropske članice i Italiju, za to.

Na pitanje da li očekuje da zemlje koje oklevaju promene stav, Žovkva je rekao da mnogi koji su bili rezervisani na bilateralnim sastancima čekaju mišljenje Komisije.

Ukrajinskog zvaničnika pitali su i da li očekuje da ruski predsednik Vladimir Putin u slučaju pozitivne odluke Komisije povuče „hrabriji vojni potez“, na šta je on rekao da se ne treba plašiti šta će ili neće uraditi Rusija nakon odluke Brisela.

Prema njegovim rečima, članice EU ne treba toga da se plaše „jer je cela Evropa njegova (Putinova) meta“.

„Ne treba da razmišljamo kakva će biti reakcija Rusije. Treba da razmišljamo o reakciji Ukajinaca, što je važnije. Kakva će biti reakcija ukrajinskih vojnika koji se bore u rovovima, gradjana?“, dodao je Žovkva.

Ukrajinski zvaničnik je rekao i da će, ako Ukrajina ne dobije pozitivan odgovor u junu, to biti neuspeh cele EU.

„Tako bi pokazali da niste spremni za presudne odluke, preslabi, i to će biti znak za Rusiju“, rekao je Žovkva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar