Zovu je ledenom kraljicom: Ona je vladarka iz senke Severne Koreje

Neprikosnoveni vođa Severne Koreje je Kim Džong Un, ali se sve češće govori o njegovoj sestri Kim Jo Džong, koja je u javnosti predstavljena kao jedna od njegovih glavnih propagandista.

Ona je dospela u žižu interesovanja javnosti kada je svojevremeno zapretila da će dići u vazduh kancelariju za vezu sa Južnom Korejom. Njena pretnja je ostvarena 16. maja ove godine, kada je Pjongjang digao u vazduh kancelariju za vezu u pograničnom gradu Kesong.

Veruje se da je Kim Jo Džong jedina sestra Kim Džong Una. O njoj se vrlo malo zna, a veruje se da se, kao i njen brat, školovala u Švajcarskoj. Specijalizant je u oblasti kompjuterskih nauka.

Kamere su je prvi put snimile na sahrani njihovog oca Kim Džong Ila, 2011. godine.

Kim Jo Džong prati brata na svim javnim dešavanjima. U početku nije bila mnogo prisutna u svakodnevnom političkom životu, ali se spekulisalo da upravo ona osmišljava celokupnu strategiju Severne Koreje, po savetu brata, Kim Džong Una.

Pošto su SAD 2017. godine lidera Severne Koreje stavile na crnu listu onih koji krše ljudska prava, ona je 2018. predvodila delegaciju Severne Koreje na Olimpijskim igrama u Južnoj Koreji i privukla je veliku pažnju medija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Kim Džong Unkim jo džong
Komentari (0)
Dodaj komentar