Autostoperski vodič kroz galaksiju

Žanr: naučna fantastika, komedija
Trajanje: 110 min.
Premisa: Bez panike!

Glavne uloge:

Martin Friman (Martin Freeman), Sem Rokvel (Sam Rockwell), Mos Def (Mos Def), Zoi Dešanel (Zooey Deschanel), Džon Malkovič (John Malkovich), Alan Rikman (Alan Rickman), Stiven Fraj (Stephen Fry), Helen Miren (Helen Mirren)

Scenario: Daglas Adams (Douglas Adams, scenario i knjiga)
Režija: Gart Dženings (Garth Jennings)

SINOPSIS – SKRAĆENA VERZIJA

Nekoliko trenutaka pre no što je Zemlju uništila građevinska ekipa vanzemaljaca kako bi napravila prostor za prolaz u hipersvemir Artura Denta sa naše planete odvlači njegov prijatelj Ford Prefekt. Njih dvojica započinju intergalaktičku avanturu pokušavajući da napišu novo izdanje „Autostoperskog vodiča kroz galaksiju“.

SINOPSIS – DUŽA VERZIJA

Sve počinje kada Artur Dent (Martin Friman), tipični momak, doživi jedan veoma loš dan. Njegovu kuću treba da pregazi buldožer, otkriva da mu je najbolji prijatelj vanzemaljac, a povrh svega – čitava planeta biće potpuno uništena. On će u poslednji čas, u pižami i ogrtaču, zbrisati sa umiruće i veoma drage planete stopirajući vasionski brod, u čemu će mu pomoći najbolji prijatelj – Ford Prefekt (Mos Def).

Tokom tog puta u nepoznato Artur će otkriti nekoliko velikih, mada uglavnom bezopasnih, istina o prirodi našeg svemira. Na svom čudesnom putu spoznaće, recimo, da je peškir najkorisnija stvar koju možete imati, a da najbolji savet koji uvek treba imati na umu prilikom putovanja kroz svemir glasi: „Ne paniči!“ Artur će otkriti i smisao života, kao i odgovore na sva nemoguća pitanja koja su ljudi postavljali sebi i drugima, ali još više na ona koje niko pametan nije ni pomislio da postavi. Svi ti odgovori sažeti su u zabavnoj knjižici vodiču kroz vaseljenu zvanoj „Autostoperski vodič kroz galaksiju“.

REČI AUTORA

Svemir je veliki. Ne možeš da veruješ koliki je, kako je ogroman, prostran, nepojmljivo veliki. Možda misliš kako ti je daleko da odeš do prodavnice na ćošku, ali to je mačji kašalj prema svemiru.
Daglas Adams, „Autostoperski vodič kroz galaksiju“.

O LIKOVIMA

Artur Dent (Martin Friman)
On je izuzetno običan čovek na putovanju kroz svemir. S namerom da ga tumači neko manje poznat, kasting agenti pronašli su britanskog komičara Martina Frimana, poznatog po učešću u kultnoj ostrvskoj televizijskoj seriji „Ofis“.

Ford Prefekt (Mos Def)
Prefekt je uglađeni vanzemaljac koji uvek zna gde mu je peškir. Ime je dobio po jeftinom automobilu. Igra ga reper Mos Def, kojim je posebno oduševljen režiser. Dženings smatra da je Def idealan partner za Martina Frimana jer je njegova potpuna suprotnost. Njih dvojica su nešto kao moderna verzija Džeka Lemona i Voltera Mataua.

Zaphod Biblbroks (Sem Rokvel)
Dvoglavi galaktički predsednik s držanjem rok-zvezde je neizlečivi parti manijak. Delo je Sema Rokvela, koji ga je odigrao imajući na umu sumanutu kombinaciju Elvisa Prislija, Bila Klintona i Fredija Merkjurija, s tek malenim dodatkom Džordža V. Buša.

Trilijan (Zoi Dešanel)
Ona je lepotica da padneš mrtav, astrofizičar s dečkom vanzemaljcem. Igra je Zoi Dešanel, u koju su se svi članovi ekipe – muški, dakako – svakodnevno beznadežno zaljubljivali. Dženings ju je nazvao klasičnom filmskom zvezdom s onim starim kvalitetom zbog koga srce hoće da iskoči čim je vidite na ekranu. Inače, ljubavni trougao između Trilijan, Artura i Zaphoda je Adamsov dodatak specijalno za film.

Duboka misao (glas: Helen Miren)
Najbizarniji lik filma – megagigantski superkompjuter – potrošio je sedam i po miliona godina pokušavajući da pronađe konačni odgovor o smislu života, vasione i svega ostalog, a koji je ispao vrlo jednostavn – 42. Broj sam po sebi i nije toliko značajan, a odgovor pomaže samo onima koji znaju pitanje. Inače, filmadžije su stvorile lik ovog blesavo genijalnog kompjutera inspirisani čuvenom skulpturom Ogista Rodena iz 1880. godine – Misliocem.

Oficijelni sajt:

  • The Hitchhiker“s Guide to the Galaxy (2005)

    Premijera: 2. jun 2005. godine u Domu sindikata

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar