Bezimeni

Žanr: Horor
Trajanje: 102 min

Glavne uloge: Emma Vilarasu, Karra Elejalde („Kika“), Tristan Ulloa („Rewind“)
Scenario: Jaume Balaguero
Producenti: Julio Fernandez, Joan Ginard
Režija: Jaume Balaguero

SINOPSIS

Pet godina posle okrutnog ubistva njene šestogodišnje ćerke, kad je Claudia upravo počela da zaboravlja tu jezivu tragediju, zvoni njen telefon: „Mamice, ja sam… Dođi da me spasiš“. Racionalna Claudia ne veruje onome što čuje i ubeđena je da je u pitanju neslana šala neke bolesne osobe, međutim, njen materinski instinkt govori joj da treba da veruje rečima iz telefonske slušalice i istovremeno se nada da je zaista čula svoju ćerku.

Uz pomoć bivšeg policajca i novinara-istraživača, stručnjaka za natprirodne pojave, Claudia kreće u očajničku potragu koja je dovodi do otkrića strašne istine, koja je godinama skrivana, o okultnoj grupi čiji su se članovi odrekli svog imena, o empirijskim proučavaocima zla, o napuštenim kućama koje kriju stvari iz prošlosti, o tajanstvenim zamkama ogavnog zla koje polako skida veo za velom; i preko nacističkog holokausta, okultne groznice i Londona šezdesetih godina dovodi Claudia-u, Massera-u i Quiroga-u do istine današnjih dana.

Posle višegodišnjeg mirovanja zastrašujuća istina izlazi na videlo. Obala … Zapušteni hotel na broju 106… Možda će uspeti da pronađe devojčicu. Možda je još uvek živa i mogu da je spase. Ali, horor tek počinje…

JAUME BALAGUERO – scenarista i reditelj

Ovaj mladi filmski reditelj je svoju, doduše, kratku ali veoma intenzivnu profesionalnu karijeru posvetio horor filmovima. On se rodio 1968. godine i njegova se porodica uskoro preselila u Barselonu, gde još uvek živi i stvara. Godine 1991. je diplomirao komunikologiju i posle toga se posvetio studijama fotografije i režije pod mentorstvom Argentinca Hecto Favera. Godine 1992. je sarađivao sa brojnim filmskim magazinima, između ostalog bio i urednik underground časopisa Zineshock, uređivao i vodio emisiju za radio La espuma de los dias, u kojoj je povremeno objavljivao i svoje prve filmske kritike.

Prema videofilmovima „El nino bubonico“ (1991) i „La invencion de la leche“ (1993), 1994. godine je napisao scenario za svoj prvi kratki film u 35-milimetarskom formatu – „Alica“ koji je i režirao i za njega dobio brojne festivalske nagrade (između ostalih i nagradu za najbolji film, Sitges 1994, nagradu Canal + za najbolji film, Pariz 1994, kao i nagradu za najbolju režiju, Girona 1994). Sledeće godine snimio je drugi kratki film „Dias sin luz“ (nagrada za najbolji kratki film, Zaragoza 1996, nagrada za najbolju režiju, Girona 1996) i nekoliko televizijskih serija.

Posle velikog uspeha filma „Bezimeni“ producenti su Jaume Balagueru poverili novi projekat: horor „Darkness“. Film će imati tri puta veći budžet od prethodnog, snimaće se u Španiji i SAD, i to uz pomoć najsavremenijih kompjuterskih specijalnih efekata. Film su već u pretprodukciji otkupile sve značajnije svetske distributerske kuće.

JAUME BALAGUERO O FILMU

„Ono što me je pored jezive i veoma originalne priče privuklo tom Campbell-ovom romanu jeste piščev način razmatranja zla i opscenosti. Zlo veoma spretno, skoro neprimetno, izmiče ljudskoj kontroli i preuzima kontrolu u svoje ruke. I u stvarnom životu perverzije i abnormalnosti često izmiču kontroli i volji onih koji su ih probudili. Tada je najčešće već prekasno i više nema pomoći. Kraj može biti sudbonosan i jeziv. Roman je prepun onih jezivih elemenata od kojih je strah zapravo sačinjen i oduvek sam sanjao o tome da ih prenesem na film: mrtvo dete telefonira svojoj mami i moli je za pomoć; napuštena kuća koja skriva uspomene; grupa zlih ljudi koja deluje u tajnosti; neobična tajna koja je ostala prikrivena sve od nastanka u nacističkom koncentracionom logoru; oni koji sve to samo posmatraju i čekaju da dođe njihovo vreme… Sada je film snimljen. I jeza i strah na velikom ekranu izgledaju još jezivije i strašnije.“

RAMSEY CAMPBELL – autor romana

Ramsey-ja Campbell-a već svrstavaju među klasike savremenog horora kao književnog žanra. Pomenuti autor je britanski ekvivalent Stephen-a King-a i nesumnjivo je odličan predstavnik engleske škole horora, koja je više psihološka i perverznija od američke. On je isprobao već sve stilove i teme unutar takvog pristupa, od realističke „magme lovecraftiano“ u svojim ranim godinama, do satanističkih i vampirskih tema. Njegovi najpoznatiji romani su: „The doll that ate its mother“, „Dark companions“, „The parasite“ i „The nameless“, prema kojem je snimljen film „Bezimeni“, koji je po mišljenju mnogih kritičara Campbellovo najjezivije i najuzbudljivije delo, protkano pokvarenjaštvom, ludošću i strahom… Pogotovo strahom.

GLUMCI

EMMA VILARASAU (Claudia)

Emma Vilarasau je veoma omiljena katalonska glumica, najpoznatija po ulozi u veoma popularnoj televizijskoj seriji „Nissaga de poder“. U filmu „Bezimeni“ ona glumi majku koja ima dovoljno energije i pravu meru samokontrole koja je potrebna za uspešno rešenje tajanstvenog nestanka njene ćerke. Emma Vilarasau studirala je glumu u Teatru Lliure de Barcelona i glumila kod mnogih poznatih reditelja, kao što su Mario Gas i Lluis Pasqual.

KARRA ELEJALDE (Massera)

Ovaj baskijski glumac započeo je karijeru u glumačkoj grupi La Farandula, a posle toga je sarađivao sa mnogim pozorišnim grupama. On može da se pohvali brojnim filmskim ulogama, od kojih izdvajamo one u filmovima: „Lauaketa“, „Sauna“, „Terranova“, „Alas de mariposa“, „Cows“, „Mutant action“, „The red squirel“, „The dead mother“, „Kika“, „Light my passion“, „Numbered days“, „Tatina, la muneca rusa“, „Entre rojas“, „Jump into the void“, „Tierra“, „Adam and Eve“, „Best-seller“ (El premio), „Airbag“, „My brother“s gun“, „Un dolce olor“, „Novios“…

TRISTAN ULLOA (Quiroga)

Tristan Ulloa je diplomirao na španskoj Kraljevskoj akademiji za glumu Real Escuela Superior de Arte Dramatico. Iako je još uvek mlad, on se može pohvaliti brojnim ulogama u filmovima: „Pasen y vean“, „Memorias del angel caido“, „Abre los ojas“, „Mensaka“ i „Rewind“, kao i brojnim ostvarenjima na televiziji. U filmu „Bezimeni“ Tristan Ulloa glumi Quiroga-u, novinara-istraživača, kojeg interesuju, pre svega, teme povezane sa natprirodnim pojavama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar