Brižni baštovan

Žanr: drama, triler
Trajanje: 129 min.
Premisa: Ljubav po svaku cenu!

Glavne uloge:

Ralf Fajns (Ralph Fiennes), Rejčel Vajz (Rachel Weisz), Bil Naji (Bill Nighy), Pit Posltvejt (Pete Postlethwaite), Deni Hjuston (Danny Huston), Arči Pandžabi (Archie Panjabi)

Scenario:

Džerfi Kejn (Jeffrey Caine), Džon Le Kare (John le Carre) – roman

Režija: Fernando Meriles (Fernando Meirelles)

SINOPSIS

U udaljenoj oblasti severne Kenije briljantna i strastvena Tesa Kvejl je pronađena brutalno ubijena. Izgleda da je Tesin saputnik, lokalni doktor, napustio mesto zločina, a dokazi upućuju na zločin iz strasti. Sendi Vudrou, ser Bernard Pelegrin i drugi članovi Britanskog visokog komesarijata pretpostavljaju da će im Tesin muž, njihov blagi i neambiciozni kolega Džastin Kvejl, prepustiti da reše slučaj. Međutim, bili su u zabludi… Gubitak voljene žene narušio je ravnotežu u karijeri ovog diplomate. Njih dvoje bili su sušte suprotnosti čija privlačnost je održavala brak. Sećanja na to utiču na Džastina da prvi put u životu i diplomatskoj karijeri preduzme odlučnu akciju. Ophrvan tugom i uzdrman glasinama o ženinom neverstvu, Džastin iznenađuje sebe i kreće u opasnu odiseju.

KRTITIKE

Ralf Fajns je sjajan kao stidljivi čovek koji gaji cveće dok suša preti da zavlada njegovim brakom. Njegova povučenost i uljudnost nestaju suviše kasno. Vajzova je izuzetna: harizma ujedinjena sa sirovim osećanjima u ulozi u koju možete da se zaljubite. Merilesova kamera jednako vešto hvata spektakularne stvari – prostrane afričke zaravni i intimnost, kao i uzgajalište, tako da će ovaj nezaboravni film ostati u vama kao portret izgubljene i nađene ljubavi.

Ovo je pametan, ozbiljan i zreo film o nečemu što je veoma važno i tiče se svih nas. Hemija između Fajnsa i Vajzove je očaravajuća.
Napeto, romantično i politički intrigantno remek-delo.
Film koji vas ščepa svojom dramatičnošću, intelektualizmom i emocionalnošću.
Naporno i živo remek-delo koje je uvek jedan korak ispred publike.
Fajns pruža jednu od najsuptilnijih ali i najuzbudljivijih uloga ove godine.

Nagrade:
Zlatni satelit za najbolju kinematografiju, Zlatni globus Rejčel Vajz za najbolju sporednu žensku ulogu, Nezavisne britanske filmske nagrade Ralfu Fajnsu i Rejčel Vajz za glumačka ostvarenja, nagrada glumačkog esnafa SAG Rejčel Vajz, BAFTA nagrada za najbolju montažu i Oskar za Rejčel Vajz.

O REŽISERU

Fernardo Meriles (reditelj)
Rođen je 1955. godine. Kao producent, postao je ključna figura u renesansi brazilske televizije osamdesetih godina prošlog veka. Autor je brojnih reklamnih spotova. Ranih devedesetih s partnerima osniva producentsku kuću „O2 Films“. Pod njenim okriljem režirao je dva igrana filma („The Nutty Boy“ s Fabricijom Pinto, a onda izvanredni „Maids“ s Nandom Olivalom) i dva kratka (prvi s Nandom Olivalom, drugi s Katjom Lund). „Božanski grad“, prvi film koji je samostalno režirao, doneo mu je međunarodna priznanja i nominaciju za Oskara za najboljeg režisera. Film je osvojio više od 50 nagrada širom sveta.

O GLUMCIMA

Ralf Fajns (Džastin Kvejl)
Čudesni pozorišni glumac Engleskog nacionalnog teatra i Kraljevskog Šekspirovog pozorišta proslavio se igrajući uloge u ratnim filmovima devedesetih godina, a za ulogu naciste Amona Geta u Spilbergovom remek-delu „Šindlerova lista“ nominovan je za Oskara. Usledili su fimovi poput „Engleskog pacijenta“ (1996), „The End of the Affair“ (1999) i „Sunshine“ (2000). Na filmu se prvi put pojavio 1991. u ekranizaciji romana Emili Bronte – „Orkanski visovi“, u ulozi Hitklifa. Uprkos svom ozbiljnom radu na filmu Fajns nikada nije napuštao pozorište, gde je igrao glavne uloge u delima svetskih klasika poput Šekspira, Čehova i Ibzena. Za ulogu u Šekspirovom Hamletu 1995. nagrađen je Tomi nagradom. U njegovu filmografiju ulaze i filmovi: „Quiz show“, „Strange Days“, „The Avengers“, „Onegin“, „Red Dragon“, „Maid in Manhattan“, „Spider“.

Rejčel Vajz (Tesa Kvejl)
Pažnju britanske publike privukla je posle uloge u mini-seriji „Scarlet and Black“ (1993), u kojoj joj je partner bio Juan Mekgregor. Sledeće godine Vajzova dobija priznanja za ulogu u pozorišnoj predstavi „Design of Living“ pored Ruperta Evereta. Godine 1996. debituje na filmu sa dve veoma različite uloge („Ukradena lepota“ Bernarda Bertolučija i „Lančana reakcija“ Endrua Dejvisa). Prvu glavnu ulogu dobija godinu dana kasnije (1997) u drami „Swept From the Sea“. Na pozorišnu scenu vraća se ulogom u drami Tenesija Vilijamsa „Suddenly, Last Summer“. Godine 1999. igra u filmu „Mumija“ pored Brendana Frejzera, a tu ulogu ponavlja i u nastavku „Povratak mumije“.

Dve sledeće veće uloge ove glumice povezane su s odvojenom saradnjom s braćom Fajns. S Ralfom Fajnsom igra u filmu „Sunshine“, a sa Džozefom Fajnsom u ratnoj drami „Neprijatelj pred vratima“. U njenu filmografiju ulaze i filmovi: „Sve o dečaku“ („About a Boy“), „Confidence“, „Odbegli porotnik“ („Runaway Jury“), „Envy“, „Constantine“.

Bil Naji (ser Bernard Pelegrin)
Njegova karijera traje više od dve decenije. Smatra se jednim od najprilagodljivijih i najmnogostranijih britanskih glumaca sa znatnim brojem filmskih, televizijskih i pozorišnih uloga. Uloga u filmu „Srećni prelom“ („Lucky Break“) donela mu je nominaciju za najbolju epizodnu ulogu od Udruženja filmskih kritičara Londona. Uloga u filmu „Lawless Heart“ (2002) donela mu je nominaciju za nagradu Spirit.

Godine 1998 osvojio je prestižnu „Peter Sellers“ nagradu, koju dodeljuje „Evening Standard“, za ulogu u komediji „Still Crazy“. Igrao je i u filmovima „Underworld“, „Fairy Tale: A True Story“. Ostvario je veliki broj zapaženih uloga u pozorištu: „Blue-Orange“, „Kralj Lir“, „A Kind of Alaska“, „Betrayal“, „Mean Tears“, „Pravda“ (s Entonijem Hopkinsom), „The Seagull“ (s Džudi Denč). Zapaženu ulogu ostvario je u filmu „U stvari ljubav“.

Oficijelni sajt:

  • The Constant Gardener (2005)

    Premijera: FEST 06
    U bioskopima: 4. maja 2006.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar