Bruno

Žanr: komedija
Trajanje: 80 min.
Premisa: Borat je tako 2006

Glavne uloge:

Saša Baron Koen (Sacha Baron Cohen)

Scenario: Saša Baron Koen (Sacha Baron Cohen), Den Mazer (Dan Mazer)
Režija: Lari Čarls (Larry Charles)

SINOPSIS
Tvorac, glavna zvezda, scenarista i producent filma "Borat" i televizijske emisije "Da Ali G Show" – Saša Baron Koen, u filmu "Bruno" upoznaje gledaoce sa sledećim likom iz njegove nagrađivane serije, a to je gej stilista i voditelj modne emisije koja ruši rekorde gledanosti u svim zemljama nemačkog govornog područja, osim u Nemačkoj. Brunova misija? Da postane najslavniji Austrijanac posle Hitlera. Njegova strategija? Proputovati svet u nadi da će pronaći slavu i ljubav.
O FILMU
U filmu "Borat: učenje o američkoj kulturi za boljitak veličanstvene države Kazahstan" iz 2006. godine Saša Baron Koen, dvostruki dobitnik nagrade BAFTA, doveo je na velika platna kazahstanskog novinara Borata Sagdijeva. U razotkrivanju šokantnog licemerja zapadne kulture Baron Koen, režiser Lari Čarls i njihova ekipa koristili su gerilski stil snimanja kako bi stvorili urnebesnu komediju koja je osvojila i publiku i kritičare.
Taj film je doneo Baronu Koenu nagradu Zlatni globus za najboljeg glumca u filmu, mjuziklu ili komediji i nominaciju za Oskara u kategoriji najbolje adaptiranog scenarija. Prikazavši apsurdne predrasude kojima su se gledaoci mogli smejati i koje su izazvale njihovo zgražavanje, ekipa je stvorila veliki hit koji je na svetskim bioskopskim blagajnama zaradio više od 260 miliona dolara i postavio nov standard snimanja filmova temeljenih na provokaciji. A to je bio tek njihov početak.
Nakon svetskog uspeha filma "Borat", putovanje najslavnijeg austrijskog stiliste (i voditelja emisije Funkyzeit Mit Bruno) počelo je kada su se filmaši zapitali da li mogu ponovo uspeti. Ispostavilo se da mogu – ako svoju glavnu zvezdu i kreativnu silu do kraja snimanja uspeju da održe u životu i podalje od zatvora. Ako su režiser Lari Čarls i producenti Saša Baron Koen, Den Mazer, Džej Rouč i Monika Levinson nešto naučili tokom snimanja filma "Borat", onda je to sigurno sledeće pravilo: budi upoznat sa zakonima, poštuj zakon i uvek imaj plan za beg. Producenti su znali da će morati prestati s radom ako Baron Koen nastrada ili bude uhapšen, i da će tako nedeljama kasniti s rasporedom snimanja. Svi su bili upoznati s tim načelom i držali su se tog plana. Osim jednom prilikom…
Dok većina filmova ima strog dnevni raspored po kojem glumci i snimateljska ekipa znaju šta se od njih očekuje, ekipa filma "Bruno" nije imala taj luksuz. Svakog poslepodneva morali su da odluče o tome šta će snimati sledećeg. Napravili bi plan, došli na lokaciju i ubrzano snimali. Zatim bi krenuli na drugu lokaciju i pomerali granice bez kršenja zakona. Verujući u to da je od ključne važnosti bilo nadmašiti ekstremnu komediju koju su ostvarili s "Boratom", ekipa je u ovoj produkciji pomerila granice, a susreti s policijom su ovog puta bili puno ozbiljniji. I ne samo to. Filmadžije su primale pozive iz FBI-ja, koji ih je upozoravao na pretnje smrću, a konstantno su morali da izbegavaju šake u letu, ljutitu rulju i pištolje.
Poučeni iskustvom iz "Borata", znali su da svi glumci i snimateljska ekipa moraju da budu okupljeni (i da moraju da rade u najvećoj tajnosti) kako bi gerilsko snimanje uspelo. Od trenutka kada Barona Koena odvlači milanska policija posle snimanja njegovog pojavljivanja na događaju koji je organizovala dizajnerka Agata Ruiz de la Prada pa sve do ispitivanja i strogog pretresa od strane policije, na ovom putujućem snimanju nikada nije bilo dosadno.
Kada su Baron Koen i ostali scenaristi dogovorili prve scene (u kojima će Bruno biti izbačen s velikog modnog događanja, flertovati sa šokiranim ljudima i intervjuisati slavne o njihovim davanjima u dobrotvorne svrhe), započelo je istraživanje kako bi pronašli najbolja mesta i najbolje ljude. Sledeći koraci trebalo je da budu utvrđeni na temelju onoga što će uspeti da snime. Ova "iskusna i sasvim neorganizovana mašinerija" s prekidima je snimala tokom 19 nedelja, a sve zajedno odužilo se na jednu godinu. Nisu bili bučni, sve se odvijalo u tajnosti i oslonili su se na talente poverljivih ljudi, i tako su uspeli da snime nešto što nikada do sada nije viđeno na filmu. U pet vozila (tri kombija, jedan kombi za beg i jedan RV, koji je ujedno služio kao produkcijska soba i garderoba) glumci i ekipa su prošli Ameriku, Evropu i Bliski istok. Imali su vrlo naporan raspored. Prešli su Los Anđeles, Njujork, Vašington, Kanzas, Teksas, Alabamu i Arkansas u Americi, London, Berlin, Pariz i Milano u Evropi i Jordan i Izrael na Bliskom istoku.
Oficijelni sajt

Premijera: 9. jul 2009. godine u Domu sindikata s početkom u 20.30 časova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

boratbrunofilmsasa baron koenvodic
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Marko Jovičić

    Da su ocene bile u minusu, ocenio bih film najboljom.

  • Bruno Zgaga

    Vema sadržajan, poučan i zabavan, tako da zadovoljava svaki sud o kvalitetu scenarija, muzike i režije. Sve u svemu – veoma dobro!