Budi kul

Žanr: krimi komedija
Trajanje: 114 min.
Premisa: Svi traže sledeći veliki hit!

Glavne uloge:

Džon Travolta (John Travolta), Uma Turman (Uma Thurman), Vins Von (Vince Vaughn), Sedrik Zabavljač (Cedric the Entertainer), Stiven Tajler (Steven Tyler), Andre 3000 (Andre 3000), Kristina Milijan (Christina Milian), Harvi Kajtel (Harvey Keitel), Stena (The Rock), Deni de Vito (Danny DeVito), Džejms Vuds (James Woods)

Scenario:

Elmor Leonard (Elmore Leonard – roman), Piter Stajnfeld (Peter Steinfeld)

Režija: F. Gari Grej (F. Gary Gray)

SINOPSIS

U filmu „Budi kul“ Džon Travolta je ponovo Čili Palmer, ulični kriminalac, koji je preko noći postao filmski producent u prvobitnom filmu – „Get Shorty“. Ovog puta Čili napušta prevrtljivu filmsku industriju i okreće se muzičkom biznisu. Mrseći konce sa ruskom mafijom i gangsterima reperima, on preuzima pod svoje okrilje talentovanu i mladu pevačicu Lindu Mun.

Od tonskog studija do koncerta grupe „Aerosmith“ na dodeli muzičkih nagrada MTV-ja on manipuliše svim i svačim i svuda ostavlja pečat svojih jedinstvenih prevarantskih sposobnosti. Ipak je u pitanju opasan posao i svako priželjkuje svoj sledeći veliki hit.

O FILMU

Hit komedija „Kratkih rukava“ postigla je sjajne rezultate iz više razloga. U njoj su bili predstavljeni potpuno novi gangsteri, likovi zasnovani na već postojećim stereotipima. Bila je to velika uloga za Džona Travoltu. Zahvaljujući njoj, Travolta je dostigao verovatno sam vrh svoje karijere, a pisac Elmor Leonard predstavio je svoje impresivno štivo. Prema zakonima Holivuda, kada dostignete tako veliki uspeh, nastavak vam ne gine. Trebalo je skoro deset godina produkcije da se posao nastavi – snimanje filma započelo je tek početkom 2004. i u potpunosti obavljeno u Kaliforniji.

Glavne uloge tumače Džon Travolta i Uma Turman, kao i Vins Von, Sedrik Zabavljač, Andre Bendžamin, Stiven Tajler, Robert Pastoreli, Kristina Milijan, Harvi Kajtel, Stena i Deni de Vito. Film je režirao F. Gari Grej prema scenariju Pitera Stajnfelda, zasnovanom na romanu Elmora Leonarda.

O REŽISERU

F. Gari Grej (reditelj)
Posle svog režiserskog debija hit komedijom „Friday“, režirao je filmove: „Set It Off“, „Pregovarač“ („The Negotiator“) i „The Italian Job“. Režirao je mnogo muzičkih spotova za autore kao što su Vitni Hjuston (Whitney Houston), Meri Džej Blajdž (Mary J. Blige) i grupa „TLC“, za koje je do danas dobio 16 nagrada i bio nominovan 23 puta.

Filmografija: „Pregovarač“ („The Negotiator“), „Set It Off“, „A Man Apart“ sa Vinom Dizelom u glavnoj ulozi, „Friday“ sa Ajs Kjubom i Krisom Takerom (ovaj film predstavlja njegov filmski debi; snimljen je za samo dva miliona dolara i postao hit komedija, najprofitabilnija 1995. godine, pošto je film zaradio 15 puta više novca no što je koštao).

Grej je započeo karijeru kao samostalni kamerman. U početku je režirao kratke filmove, a zatim je prešao na muzičke spotove. Osvojio je više od 30 „Bilbord“ i MTV nagrada za spotove poznatih muzičkih zvezda. Pomogao je medijskom probijanju umetnika kao što su: Ice Cube, Dr. Dre i Coolio. Spot koji je režirao za pesmu Ajs Kjuba „It Was a Good Day“ ušao je u listu 100 najboljih spotova svih vremena koju pravi poznati časopis „Rolling Stone“.

O GLUMCIMA

Džon Travolta (Čili Palmer)
Imao je dve nominacije za Oskara, a dobio je i brojna druga priznanja i nagrade za svoj glumački rad. Bio je nominovan za Oskara za ulogu u filmu „Petparačke priče“ Kventina Tarantina. Za ovu ulogu bio je nominovan i za nagradu BAFTA, kao i za Zlatni globus.

Glumio je u filmovima „Pakleni šund“ („Devil“s Rain“), „Kratkih rukava“ („Get Shorty“), „Građanska parnica“ („A Civil Action“) i „Predsedničke boje“ („Primary Colors“). Za ulogu u filmu „Get Shorty“ dobio je Zlatni globus za najbolju mušku ulogu.

Pre toga glumio je u nekim od najgledanijih filmova naše generacije. Film „Groznica subotnje večeri“ („Saturday Night Fever“, 1977) pokrenuo je disko fenomen u kasnim sedamdesetim. Glumio je u filmskoj verziji mjuzikla „Briljantin“ („Grease“, 1978) i uspešnom filmu „Gradski kauboj“ („Urban Cowboy“, 1980), koji je takođe uticao na trendove pop kulture.

Usledili su filmovi „Keri“ („Carrie“, 1976), „Blow Out“, „Gle, ko to govori 1, 2 i 3“, „Fenomen“ („Phenomenon“, 1996), „Slomljena strela“ („Broken Arrow“, 1996), „Majkl“ („Michael“, 1996), „Face/Off“, „Generalova kći“ („The Generals“ Daughter“), „Šifra sabljarka“ („Swordfish“) i „Bojno polje Zemlja“ („Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000“), film snimljen prema bestseleru L. Rona Habarda.

Oficijelni sajt:

  • Be Cool (2005)

    Premijera: 23. mart 2005. godine u Centru „Sava“ u 20.30 časova

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar