Dečaci iz Ulice Marksa i Engelsa

Žanr: drama
Trajanje: 95 min.
Zemlja porekla: Crna Gora, Slovenija

Glavne uloge: Momčilo Otašević, Goran Bogdan, Ana Sofrenović, Branka Stanić, Nebojša Glogovac, Petar Božović, Branimir Popović, Emir Hadžihafisbegović, Filip Đuretić, Anđela Mićanović, Julija Milačić, Mišo Obradović, Zoran Dragićević, Damir Urban, Nenad Knežević Knez
Scenario: Milica Piletić, Nikola Vukčević
Režija: Nikola Vukčević

SINOPSIS

Stanko (30) treba prvi put da ubije čoveka, ali se ne oseća doraslo situaciji. Istog dana, njegov mlađi brat Vojo (16) treba prvi put da vodi ljubav. Ni mlađem bratu nije lako, ni on se ne oseća doraslo. Putevi dva brata će se istog dana ukrstiti nekoliko puta i ono što se u startu čini kao lako, odnosno teško, pokazaće svoju suprotnu stranu, a bratski odnos će biti preispitan.

O FILMU

„Dečaci iz Ulice Marksa i Engelsa“ je priča o porodici, odrastanju i sudbinama dva brata. Scenario su napisali Milica Piletić i Nikola Vukčević prema motivima drame „Instant“ poznatog srpskog pisca i reditelja Đorđa Milosavljevića. Pozorišnu verziju ovog teksta pod naslovom „Instant seksualno vaspitanje“ Vukčević je 2009. godine sa uspehom režirao i za Gradsko pozorište Podgorica, a filmska adaptacija je tragikomična nadogradnja priče iz predstave sa nizom osobenosti urbanog duha Podgorice/Titograda. Film „Dečaci iz Ulice Marksa i Engelsa“ je zvanični crnogorski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji za najbolji strani film. Film je sniman u Podgorici i Londonu.

REDITELJ O FILMU

Tokom poslednjih dvadeset godina, na Balkanu se konstantno događa istorija: ratovi, pučevi, štrajkovi, nasilne smene vlasti, otežano osiguranje egzistencije, ubistva, kriminal, korupcija, obrnut sistem vrednosti. U senci tih događaja, dosta marginalizovano, protiču lične istorije mladih ljudi: prvi poljupci, odrastanje i emocionalno sazrevanje, sadržaj njihovih emocija, prve i prave ljubavi, uskraćene za suštniski i potpuni doživljaj vrednosti, usled života u ovim okolnostima. Ovaj film se bavi upravo mladim ljudima čija lična/intimna istorija – nema alternativu, a čija nadanja i želje su jači od okolnosti koje ih razdvajaju.

Ova priča se bavi porodicom i onim što od nje nastaje u vremenu rastakanja. Porodicom, koja ostavši bez oca, kao stuba familije, dobija majku koja će biti prinuđena da se stoički nosi sa krupnim odlukama, koje neće biti nimalo lake – da vaspita sinove u vremenu kada im je potreban otac, da, birajući između toga da joj sin počini zločin ili bude prijavljen policiji, izabere ono što joj se čini kao manje zlo i da se time suprotstavi sinu (koji će je doživeti kao izdajicu). Ovaj se film bavi i majkom koja 15 godina nije videla svog sina, koga voli više od svega, ali manje od toga da on postane ubica.

Ova priča, takođe, bavi se pitanjima vrednosti i zadovoljenjem nagona i potreba kroz koje će protagonisti ovog segmenta priče sazreti mnogo više nego su imali u planu: mladom Voji će vodič biti njegov stariji brat Stanko, Danici njena najbolja drugarica Žaklina, a Stanko će preispitati svoju želju za osvetom. Njihovo noćno lutanje kroz svet margine, otkriće im mnogo više od onog što su želeli da saznaju, kao i mnogo više o njima samima. Problemi ne zastarevaju, ne rešavaju se bežanjem i prečicama – život je nešto što se postepeno uči i služi da se njime udahne punim plućima, nikako INSTANT (kako je originalni naziv drame po kojoj je napisan scenario).

„Siguran sam da ova tema ima i te kakvu potrebu na Balkanu danas i da je ja spremno dočekujem kao svoj novi igrani film. Isto tako, iskustvo koje sam stekao u poslednjih 7 godina, od kada sam završio prethodni igrani film ‘Pogled sa Ajfelovog tornja’ (uz iskustvo sa tridesetak međunarodnih festivala i radionica), uz dragoceno iskustvo umetničkog direktora Gradskog pozorišta (7 sezona u dva izborna mandata) i docenta Filmske režije na FDU Cetinje – nataložilo se na taj način da je ovaj film rađen sa puno žara i želje. Takođe, nagrade Ministarstva kulture Crne Gore, sjajnih glumaca čitavog Balkana, kao i regionalnih partnera koji su nam se pridružili (ali i svih onih ljudi koji su se, uz mene, odrekli honorara zarad ostvarivanja ovog projekta) – daju mi za pravo da u ovaj projekat duboko verujem i da sa nestrpljenjem očekujem komunikaciju sa publikom – uvjeren da će film imati što da kaže.“

O REŽISERU

Nikola Vukčević (reditelj i koscenarista)
Nikola Vukčević (1974, Titograd), dipl. filmski i pozorišni reditelj, docent na predmentu Filmska režija na katedri Filmske i TV režije FDU Cetinje, član Odbora za film Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), donedavno umetnički direktor Gradskog pozorišta Podgorica (7 sezona), jedan je od napoznatijih i najpriznatijih crnogorskih reditelja u poslednjih deset godina.

Kao reditelj je realizovao sedamdesetak projekata: celovečernji igrani film „Pogled sa Ajfelovog tornja“, prikazan na tridesetak međunarodnih filmskih festivala i smotri, desetak nagrađivanih pozorišnih predstava, celovečernji dokumentarni film „Kana“ (2008.), dokumentarnu seriju „Ulice i ljudi“ na Prvom programu TVCG (2000-2005, 24 epizode), preko trideset namenskih propagandnih filmskih i TV formi (reklamnih i muzičkih spotova, promo i filmova), četiri kratkometražna igrana filma i jednu TV dramu.

Diplomirao je na Odseku za filmsku i pozorišnu režiju Akademije umetnosti u Novom Sadu 1998. u klasi prof. Vlatka Gilića, kao student generacije Dramskog odseka ove Akademije, a uvršten je i u širu kategoriju najboljih studenata Univerziteta u NS (Posebna nagrada Univerziteta u NS). Postdiplomske studije je završio na FDU Beograd, 2001. na temu rediteljske multimedijalnosti (Film i Pozorište). Doktorske studije (2005. do 2010) završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, sa disertacijom o Ingmaru Bergmanu. Danas ima zvanje doktora nauka iz oblasti Filmologije.

Od 2003. do 2010. u dva mandata biran je za umetničkog direktora Gradskog pozorišta Podgorica, u kome je bio umetnički rukovodilac na više od 25 novopostavljenih pozorišnih predstava, koje su dobile brojne nagrade. Na FDU Cetinje angažovan je od 2001. godine, najpre u svojstvu asistenta, a od 2010. radi kao docent na predmetu Filmska režija. Vukčevićevi studenti svojim filmovima učestvuju i osvajaju brojne nagrade na međunarodnim i regionalnim festivalima. Vukčević je čest učesnik brojnih međunardonih seminara, festivala, savetovanja.

O GLUMCIMA

Momčilo Otašević (Stanko)
Student je 4. godine Glume na cetinjskom FDU, ali je već ostvario lep uspeh igrajući glavnu mušku ulogu u srpskom filmu „Led“ (2011), TV serijalu „Budva na pjenu od mora“, kao i u crnogorskim filmovima: „Mali ljubavni bog“ (2011), „As Pik“ (2012) i u nizu pozorišnih predstava. Za svoj rad u oblasti glume na filmu – Momčilo je od Ministartva kulture Crne Gore nedavno nominovan kao nacionalni kandidat programa Shooting stars – Berlin film festival-a. Trenutno snima hrvatsku seriju „Zora dubrovačka“.

Ana Sofrenović (Stankova majka)
Ana Sofrenović, filmska i pozorišna glumica, potvrđena je pevačica džez i filmske muzike. Godine 1999. dobila je nagradu Carica Teodora na Filmskim susretima u Nišu za ulogu Tijane u filmu „Nebeska udica“. U Engleskoj je glumila u serijama: „Ultimate Force“, „The Vice“ i „Holby City“, u kojoj je tumačila lik Marije Ovčar od 2000. do 2002. godine.

Filmografija: 2003 „Mali svet“ Miloša Radovića, 1999 „Nebeska udica“ Ljubiše Samardžića, 1998 „Legionar“ Pitera Mekdonalda, 1998 „Bure Baruta“ Gorana Paskaljevića, 1997 „Tango je tužna misao koja se pleše“ Puriše Đorđevića, 1997 „Balkanska pravila“ Darka Bajića, 1997 „Mlada Flora Sandes“ Slobodana Radovića, 1995 „Ubistvo s predumišljajem“ Gorčina Stojanovića.

Oficijelni sajt:

 

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ana sofrenovicMomčilo OtaševićNikola Vukčević
Komentari (0)
Dodaj komentar