Đavolova kičma

Žanr: Drama/horor
Trajanje: 106 min.

Glavne uloge: Fernando Tielve, Federico Luppi, Eduardo Noriega, Marisa Paredes
Scenario: Guillermo del Toro, Antonio Trashorrass, David Munoz
Producenti: Pedro Almodovar, Augustin Almodovar
Režija: Guillermo del Toro („Mimic“)

SINOPSIS

Španija je rastrzana građanskim ratom i fašisti su sve bliže i bliže. Sumorno sirotište Santa Lusia usamljeno je u napuštenoj dolini, njeno dvorište razoreno je ogromnom neeksplodiranom bombom. Mesto propadanja, očaja i neskrivenih patnji kojim upravlja obogaljena upravnica Karmen, udovica levičarskog pesnika, uz pomoć misterioznog profesora Kasaresa. Dvanaestogodišnji pridošlica Karlos suočava se sa neprijateljstvom i nasiljem, najpre od strane Jasinta, nadstojnika ispunjenog mržnjom prema svima, a onda i od ostalih siročića, predvođenih izmučenim Haimeom.

Ali za Karlosa mračni hodnici, avetinjski prazni manastiri i vlažni klaustrofobični lagumi Santa Lusie kriju daleko veću opasnost. Mršavi duh Santija, dečaka brutalno ubijenog u noći kada je bomba pala u dvorište sirotišta, prikazuje se Karlosu, najpre sa molbom da ga oslobodi užasa, a onda i sa upozorenjem na neizbežnu katastrofu i iznuđivanjem zaveta da izvrši strašnu osvetu.

O PRODUKCIJI

Naziv filma (El Espinazo Del Diablo) potiče od imena bolesti koja napada nerođenu decu, čineći od njih invalide i pre nego što se rode. Del Torov lirski nadahnut vizuelni stil kojim reditelj i scenarista kreira atmosferu skoro nepodnošljive tenzije, donekle ublažuje oštricu užasa same priče. Na briljantan način Del Toro koristi lokaciju na kojoj je snimano, kompleks hodnika, spavaonica, učionica i mračnih podzemnih hodnika u kojima je zlo na svome. Čak i bez duhova, zgrada izgleda progonjena svojom tužnom istorijom.

GIJERMO DEL TORO – reditelj/scenarista

Meksički režiser Gijermo del Toro već je sa svoja prva dva filma, „Cronos“ i „Mimic“, stekao ugled umetnika sposobnog da kreira nestvarnu atmosferu iskonskog straha i gotskog horora, zbog čega već sada ima kultni status među poklonicima žanra horora i mistike. O svom novom filmu Del Toro kaže: „Oduvek sam želeo da napravim film koji u osnovi ima priču o duhovima. Jedan od razloga jeste to što nikada nisam video da je neko vizuelno prikazao duhove na način kako ih ja vidim. Oni imaju providnu kožu kroz koju se vide kosti, a u isto vreme okružuje ih neka atmosferična fluidna distorzija… i krv im curi sa čela. Svaki put kada čujem da se snima novi horor film, pomislim: sranje, neko će to uraditi pre mene. I zato sam oduševljen da sam to ipak prvi uradio. U svakom filmu koji radim želim da barem jedan momenat ostane kao važan deo istorije filma. Ne vidim sebe kao jedan segment u žanru horora, već kao kamen temeljac. Želim da budem kamen temeljac žanra koji volim.“

Kada je imao samo 21 godinu, Del Toro je osnovao firmu Necropia, specijalizovanu za specijalne efekte, šminku, lutke i slično. Razlog za osnivanje firme bio je to što raspoloživi efekti nisu zadovoljavali njegove tadašnje kreativne potrebe, i pored toga što je samo eksperimentalno snimao svojom „superosmicom“. Njegovo prvo ostvarenje, „Cronos“, film o vampirima u svetu prepunom sličnih filmova, iznenadio je i kritičare i ljubitelje žanra – retki su slični filmovi koji se u toj meri rugaju katolicizmu. Film opsednut alhemijom, svoj vizuelni stil duguje, pre svega, francuskom simbolisti Gistavu Morou.

Prvi film mu je doneo više festivalskih nagrada, otvorio vrata Holivuda i doneo veliki budžet za „Mimic“, film o ogromnim insektima u podzemlju Njujorka koji prete da ovladaju gradom. Ovde se Del Toro prvi put sreo sa surovom istinom o ograničenoj kreativnoj slobodi. Nakon probnih prikazivanja, producenti su tražili ispravke: on nije pristao, pa su ih oni uradili sami. Činjenica je da ni sam Del Toro nije zadovoljan filmom. I pored toga što tvrdi da nije loš, žao mu je jer smatra da je to mogao da bude veliki film. Razočaravajuća iskustva sa Holivudom vraćaju ga u Meksiko, gde snima „Đavolovu kičmu“. Sjajne kritike ponovo mu donose holivudsku ponudu – ovog puta je to nastavak uspešnog filma „Blade“. U filmu „Blade 2“ Del Toro prikazuje vampire nove vrste – vampire tako zle, tako uznemirujuće i tako neodoljivo groteskne da će gledaoci sigurno biti šokirani.

GLUMCI

U filmu igraju neke od najvećih zvezda latinskog sveta filma, novi idol Eduardo Norijega, legenda argentinskog filma Federiko Lupi i kraljica španske glume Marisa Paredes. I dok se od ekipe sjajnih glumaca i očekivao pravi glumački doživljaj, iznenađenje predstavljaju početnici u ulogama dečaka, stanovnika ukletog sirotišta, pre svega Fernando Tielve.

Premijera: Beograd, 6. jun 2002. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar