Dole ljubav

Žanr: romantična komedija
Trajanje: 101 min.

Glavne uloge: Renee Zellweeger, Ewan McGregor, David Hyde Pierce, Sarah Paulson
Scenario: Eve Ahlert, Dennis Drake
Producenti: Bruce Cohen, Dan Jinks, Paddy Cullen, Arnon Milchan
Režija: Peyton Reed

SINOPSIS

„Dole ljubav“ je romantična komedija, priča o varnicama koje će blesnuti između dvoje ljudi potpuno suprotnih shvatanja – između žene koja se zaklela u ljubav i čoveka koji misli da mu ljubav nije potrebna. Barbara Novak (Rene Zelveger) osvojila je Njujork svojom novom knjigom – „Down With Love“, prefeminističkim manifestom o tome kako reći „ne“ ljubavi i „da“ karijeri i seksu. Knjiga je postala bestseler, ali i meta novinara Keča Bloka (Juan Mekgregor), koji želi da je uništi. Kečov najbolji prijatelj i šef, neurotični Piter Mekmanus (Dejvid Hajd Pirs), pokušava da osvoji Viki Hiler (Sara Polson), Barbarinog izdavača. Viki želi da bude jaka u svetu šovinista, kakav je i njen šef, Teodor Baner (Toni Rendel).

O FILMU

Ovo je staromodna romantična komedija koja podseća na klasične komedije iz zlatnog vremena Roka Hadsona i Doris Dej. Da bi se stvorio određeni vizuelni stil u filmu „Dole ljubav“, scenografija, kostimi, kinematografija, koreografija, muzika, šminka i frizure su podjednako dobro tretirani u toku celog snimanja. Ne samo da se radnja filma dešava 1962. nego je sve u filmu urađeno kao da smo zaista u 1962. godini. „Publika će imati utisak kao da zaista gleda film snimljen šezdesetih“, kaže Pejton Rid. Ranih šezdesetih godina Njujork je bio prepun optimizma i entuzijazma stvorenog za bujanje raznih umetnosti. Uopšte nije čudno što su filmovi sa Doris Dej i Rokom Hadsonom snimani u takvom okruženju, gde svi imaju divne apartmane sa neverovatnim pogledom, vreme je savršeno i uvek možete da nađete taksi. U to vreme sve je bilo moguće.

Ovaj film sniman je na 55 lokacija. Panorama koja se vidi sa prozora zgrade u kojoj stanuje Barbara Novak uključuje naslikani Empajer stejt bilding, Kip slobode i zgradu „Krajslera“. Za Barbaru je kreirano prostrano i svetlo okruženje. Kečov stan je sušta suprotnost – mračan stan jednog neženje, prepun raznih stvari koje aludiraju na seks. Orlandi je uradio preko 100 kostima za film, uključujući šešire, kravate i majice. Bio je inspirisan dizajnerima kao što su Žan Luis, Rej Agajan, Oleg Kasini, Živanši i Balensijaga. Njegov dizajn je pun boja, sofisticiran i seksi. Kompozitor je bio Mark Šajman. Pejton Rid kaže da je muzika za film bila kombinacija muzike pedesetih i ranih šezdesetih, pa imate utisak kao da ste se vratili kroz vreme.

O REŽISERU

Pejton Rid
Bio je veoma uspešan sa svojim filmom „Bring It On“. Diplomirao je na Univerzitetu u Severnoj Karolini. Režirao je dokumentarne filmove „The Secrets of Back to the Future Trilogy“ i „Through the Eyes of Forrest Gump“. Radio je za Volta Diznija.

O GLUMCIMA

Rene Zelveger (Renee Zellweger)
Diplomirala je na Univerzitetu u Teksasu. Dobila je brojne filmske nagrade: Emi, Zlatni globus, a bila je nominovana i za Oskara. Igrala je u filmovima: „Čikago“, „Sestra Beti“ („Nurse Betty“), „Osam sekundi“ („8 Seconds“), „Dnevnik Bridžet Džouns“ itd.

Juan Mekgregor (Ewan McGregor)
Rođen je u Škotskoj, a diplomirao je u Londonu. Njegovi filmovi su: „Trejnspoting“ („Trainspotting“), „Ema“ („Emma“), „A Life Less Ordinary“, „Mulen ruž“ i dr.

Dejvid Hajd Pirs (David Hyde Pierce)
Diplomirao je na Jejlu. Dobitnik je nagrade Emi. Igrao je u filmovima: „Full Frontal“, „Isn“t She Great“, „Nikson“ („Nixon“), „Besani u Sijetlu“ („Sleepless in Seattle“). Ipak, Pirs je najpoznatiji po ulozi Najlsa Krejna u jednoj od najpopularnijih i najdugovečnijih TV serija svih vremena – „Frejžer“ („Frasier“).

Sara Polson (Sarah Paulson)
Igrala je u TV serijama i filmovima: „Šta žene žele“ („What Women Want“), „Path to War“, „The Long Way Home“, „The Other Sister“ i dr. Glumila je i na Brodveju.

Oficijelni sajt:

  • Down with Love (2003)

    Premijera: Cinemania 2003, na redovnom bioskopskom repertoaru od 20. novembra

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar