Džoni Ingliš

Žanr: špijunska komedija
Trajanje: 87 min.

Glavne uloge: Rowan Atkinson, Natalie Imbruglia, Ben Miller, John Malkovich
Scenario: William Davies, Robert Wade, Neal Purvis (The World Is Not Enough, Die Another Day)
Producenti: Tim BevanWorking Title Films
Režija: Peter Howitt (Sliding Doors)

SINOPSIS

U nesigurnom svetu malo stvari je pouzdano kao britanska tajna služba. Poznata širom sveta po svojim veoma sposobnim agentima, najmodernijoj tehnologiji i međunarodnoj špijunskoj mreži, ona predstavlja poslednji bastion časti, a njeni ljudi posvećeni su čuvanju „istine“. U trenutku kada ova služba sazna za postojanje neverovatnog plana za krađu kraljevskih dragulja, najuspešniji i najbolji čovek za taj zadatak – agent br. 1, kreće u misiju i isto tako brzo završava dva metra ispod zemlje. Na nesreću britanske tajne službe, i svi drugi sposobni agenti pridružuju se agentu br. 1 na onom svetu. Ko bi mogao stajati iza tako strašne zavere? Možda isti onaj bolesni um koji planira da ukrade kraljevske dragulje? Sada je ostao samo jedan čovek koji može da spase zemlju, osveti eliminaciju svih tajnih agenata i razotkrije zaveru usmerenu na uništenje najvažnijeg simbola Britanske monarhije – kraljevskih dragulja. Džoni Ingliš – on ne poznaje strah, on ne zna za opasnost, on ne zna baš ništa.

Rouan Atkinson u ovom filmu igra nižeg kancelarijskog službenika u tajnoj službi koji iznenada dobija važno mestu u trenutku kada su kraljevski dragulji ukradeni, a velika zavera preti miru u svetu. Pomalo neusklađen, ali sa velikim entuzijazmom, Džoni dobija najmoderniji automobil, najsavremenije oružje i dozvolu za pristup dokumentima britanske tajne službe. Nada cele Engleske počiva na Džoniju. On nije najbolji kojeg imaju – ali je jedini koji im je ostao.

O FILMU

Videli smo mnoge filmove koji su zasnovani na knjigama, TV serijama, čak i na poznatim pesmama, ali je „Džoni Ingliš“ verovatno prvi film koji je snimljen na osnovu adaptirane TV reklame. Između 1992. i 1997. godine talentovani Rouan Atkinson tumačio je glavni lik u seriji reklamnih spotova za Barclaycard kreditne kartice. Tako je Atkinson i dobio ideju da snimi film na osnovu lika iz ove reklame. Tim povodom, on kaže: „Iako traju samo 60 sekundi, ove reklame su poput pravog filma. One su razrađene i imaju filmsku atmosferu, a produkcija im je na visokom nivou. Reklame su kao mini-filmovi, pa je bilo logično da snimimo maksi-film na osnovu njih.“ Ovu ideju prihvatila je kuća „Working Title Films“, koja je baš tada bila u potrazi za novim projektom. „Ideja da snimimo film o tajnom agentu bila je savršena“, kaže producent Tim Bevan. „Ono što je interesantno u britanskoj kinematografiji jeste činjenica da su dva žanra izuzetno uspešna – komedije i špijunski filmovi, a ovo je bila prilika da se ukombinuju oba žanra.“

O PRODUKCIJI

Snimanje filma počelo je u julu 2002. godine, trajalo je 14 nedelja, a obavljeno je u studiju „Shepperton“ na lokacijama u Londonu i Monte Karlu. Kompanija „Working Title Films“ stoji iza filmova: „Sve o dečaku“ („About a Boy“), „Dnevnik Bridžet Džouns“ („Bridget Jones“s Diary“), „Ja u ljubav verujem“ („Notting Hill“), „Četiri venčanja i sahrana“ („Four Wedding and a Funeral“).

Rouan Atkinson (Džoni Ingliš)

Briljantni komičar koga su neverovatno smešna trapavost i razorno nevin humor načinili zvezdom u seriji „Crna Guja“ i svetskom filmskom hitu „Gospodin Bin“. Filmografija: „Scooby-Doo“, „Never Say Never Again“, „The Tall Guy“, „The Witches“, „The Appointments of Dennis Jennings“, „Hot Shots – Part Deux“, „Četiri venčanja i sahrana“, „Kralj lavova“ („The Lion King“), „Bean – The Ultimate Disaster Movie“.

Natali Imbrulja (Lorna Kembel)

Poznata australijska pevačica u ovom filmu debituje kao glumica. Albumi: „Left of Middle“ i „White Lilies Island“.

Džon Malkovič (Paskal Sovaž)

Ovaj filmski veteran snimio je preko 70 filmova i igrao u više od 100 predstava. U ovom filmu Malkovič je prvi put morao da govori engleski sa francuskim akcentom, što nije bio veliki problem pošto je živeo nekoliko godina u Francuskoj i snimio mnoge filmove na tom jeziku. Filmografija: „Empire of the Sun“, „Portrait of a Lady“, „The Sheltering Sky“, „The Man In the Iron Mask“, „Being John Malkovich“, „Shadow of a Vampire“.

Oficijelni sajt:

  • Johnny English

    Premijera: 12. jun 2003. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar