Ferisov slobodan dan

Žanr: tinejdž komedija
Trajanje: 102 min.
Originalni naziv: Ferris Bueller“s Day Off (1986)

Glavne uloge:

Metju Broderik (Matthew Broderick), Alan Rak (Alan Ruck), Mia Sara (Mia Sara), Dženifer Grej (Jennifer Grey), Džefri Džouns (Jeffrey Jones), Čarli Šin (Charlie Sheen)

Scenario: Džon Hjuz (John Hughes)
Režija: Džon Hjuz (John Hughes)

SINOPSIS

Nisu prisutni! Umesto toga, srednjoškolci Feris Bjuler (Metju Broderik), njegova devojka Sloun (Mia Sara) i njegov najbolji drug Kameron (Alan Rak) uputili su se u spontani provod Čikagom, poznat pod nazivom Ferisov slobodan dan. Pravite se da ste bolesni, nabavite lažno opravdanje i pridružite se najsmešnijoj avanturi svih vremena u vetrovitom gradu. Šta još uvek radite tu? Spasavajte Ferisa!

Bila je to čovekova ljubav. Njegova strast i njegova greška je što nije zaključao garažu kada je Feris poželeo slobodan dan. Jednog prolećnog dana u godinama ka punoletstvu Feris iz hira beži iz škole, odlazi sa svojom devojkom Sloun i najboljim prijateljem Kameronom u centar Čikaga i shvata da uz malo hrabrosti, dobru ideju i crveni ferari može provesti jedan uzbudljiv dan slobode.

O FILMU

Godina proizvodnje nije od značaja kada je u pitanju predstavljanje filma „Ferisov slobodan dan“. Generacije tinejdžera koji su stasavali tokom osamdesetih gledale su u ovaj film kao u ikonu slobodnog života. Bez obzira na to koliko će tehnološki napredak obesmisliti Ferisove zgodne kompjuterske i muzičke spravice za varanje roditelja koji veruju da on leži bolestan u krevetu iako lunja Čikagom u potrazi za najluđim provodom, ovaj film i danas ostaje kultni tinejdžerski film. „Ferisov slobodan dan“ ima jednu od najviših ocena na najvećim svetskim filmskim pretraživačima, tako da zaslužuje prvo gledanje kada su novi tinejdžeri u pitanju, kao i da bude mali podsetnik za one starije, pa makar samo zbog dobrog provoda.

U gostujućoj ulozi možete videti Čarlija Šina (Charlie Sheen) kao narkomana u policijskoj stanici. Šin je bio budan 48 sati da bi mogao da uverljivo odigra ovaj simpatični lik. Dženifer Grej (Jennifer Grey), kasnije poznata po filmu „Prljavi ples“, igra Ferisovu sestru u filmu.

O REŽISERU

Džon Hjuz (reditelj i scenarista)
Reditelj je, scenarista i producent. Bio je kultni režiser osamdesetih godina prošlog veka. Njegovi filmovi „Šesnaest sveća“, „Ferisov slobodan dan“, „Pretty in Pink“ i „The Breakfast Club“ smatraju se tinejdž klasicima. Omiljeni glumci su mu Entoni Majkl Hol (Anthony Michael Hall), koga danas gledamo u TV seriji „Mrtva zona“, i Moli Ringvald (Molly Ringwald).

Posle svog poslednjeg filma u režiserskoj stolici – „Kovrdžava Su“, uzima alijas Edmund Dantes (omaž liku grofa Monte Krista) i nastavlja karijeru kao scenarista i producent. Napisao je scenario za veoma uspešne filmove kao što su: „Betoven“ („Beethoven“, 1992), „Sam u kući 2: izgubljen u Njujorku“ („Home Alone 2: Lost in New York“, 1992), „Denis napast“ („Dennis the Menace“, 1993), Beethoven“s 2nd (1993), Baby“s Day Out (1994), „Čudo u 34. ulici“ („Miracle on 34th Street“, 1994), „101 dalmatinac“ („101 Dalmatians“, 1996), „Flaber“ („Flubber“, 1997), „Sam u kući 3“ („Home Alone 3“, 1997), Beethoven“s 3rd (2000), Just Visiting (2001), Beethoven“s 4th (2001), „Sobarica sa Menhetna“ („Maid in Manhattan“, 2002) i Beethoven“s 5th (2003).

Rediteljska filmografija: „Avioni, vozovi i automobili“ („Planes, Trains & Automobiles“, 1987), „Sixteen Candles“ (1984), „The Breakfast Club“ (1985), „Curly Sue“ (1991), „Uncle Buck“ (1989), „She“s Having a Baby“ (1988), „Weird Science“ (1985).

O GLUMCIMA

Metju Broderik (Feris Bjuler)
Metju Broderik počeo je svoju karijeru na Brodveju još kao tinejdžer. Već 1983. dobija nagradu Toni za ulogu u predstavi „Brighton Beach Memoirs“. Dve godine kasnije pojavljuje se u filmu „Žena soko“ („Ladyhawke“) i dobija odlične kritike. U periodu kada se kod nas otvaraju prvi video klubovi Broderikov film „Ferisov slobodan dan“ („Ferris Beuller“s Day Off“) bio je među najpopularnijima. U filmu o američkom građanskom ratu – „Slava“ („Glory“) iz 1989. godine, Broderik potvrđuje da je odličan karakteran glumac.

Metju se 1996. godine, posle veće pauze i pada u karijeri, vraća na velika vrata filmom „Cable Guy“. Sledeće godine sledi romantična komedija „Ljubav je droga“ („Addicted to Love“) s Meg Rajan (Meg Ryan), koja je odlično prošla u bioskopima. Filmom „Godzila“ („Godzilla“) iz 1998. Broderik se uvrstio u red akcionih glumaca.

Malo je poznata činjenica da je upravo Metju Broderik bio prvi izbor za ulogu Aleksa Kitona u TV seriji iz osamdesetih „Porodične veze“ („Family Ties“), koju je on, nažalost, odbio. Majkl Džej Foks (Michael J. Fox) je tako dobio šansu i napravio svetsku karijeru. Pre Sare Džesike Parker, kojom je danas oženjen i s kojom ima sina Džejmsa, Metju je bio veren s glumicama Helen Hant (Helen Hunt) i Dženifer Grej (Jennifer Grey, „Prljavi ples“). U martu 2001. Broderik se vratio na Brodvej hit mjuziklom „Producenti“ („The Producers“). Za ovu ulogu je po drugi put nominovan za nagadu Toni, ali je ovoga puta izgubio od svog partnera iz predstave Najtana Lejna (Nathan Lane).

Filmografija: „You Can Count On Me“ s Lorom Lini, politička satira „Election“ s Ris Viderspun, „Godzila“, „Crevna napast“, „Inspektor Gadžet“, „Ferisov slobodan dan“, „Ratne igre“, „Ljubav je droga“, „Žene iz Stepforda“, „Gospođa Parker“, „Porodični posao“, TV mjuzikl „The Music Man“, a pozajmio je i glas odraslom Simbi u „Kralju lavova“.

Na DVD-ju: april 2006. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar