Godine izazova – Žan de la Fonten

Žanr: istorijski, biografski
Trajanje: 90 min.
Originalni naziv: Jean de La Fontaine – Le defi

Glavne uloge:

Loran Deč (Lorant Deutsch), Filip Toreton (Philippe Torreton), Žoslin Kivren (Jocelyn Quivrin), Žan-Klod Drefus (Jean-Claude Dreyfus), Danijel Dival (Daniel Duval), Sara Forestije (Sara Forestier)

Scenario: Žak Foržea (Jacques Forgeas)
Režija: Danijel Vinj (Daniel Vigne)

SINOPSIS
17. avgust 1661. godine. Dok se plamenovi slavljeničke vatre stišavaju u dvorcu Vaux-le-Vicomte, nova zvezda se uzdiže: mladi kralj Luj XIV utemeljuje svoju moć.
Nikolasa Fukea, sekretara finansija i vlasnika dvorca, uhapsio je D’Artanjan po naredbi Kolbera, jednog od najlojalnijih ministara Luja XIV. Dok se svi umetnici tog vremena okreću od svojih ranijih mecena ka kralju, poeta Žan de la Fonten ostaje veran Fukeu. Kolber je ljut zbog njegove svojeglavosti, ali kralj uopšte nije zabrinut.
Nesmotreno, kralj i Kolber potcenjuju La Fontenove fabule (basne), ne uspevajući da zabrane njihovo izdavanje, ali javnost nije zavarana i La Fonten postaje najizdavaniji pisac svog vremena.
Ta ozloglašenost istovremeno pomaže La Fontenu i štiti ga, uključujući i protestante, Jevreje i supruge, koji ga pozivaju u svoje domove, nudeći mu bezbednost, hranu i ljubav.
O FILMU
„Video sam rođenje genija i čovekov bol jasnije nego iko drugi. Čak se sećam i dana kada smo se upoznali. Sedeo je za stolom, igrao karte i previše pio sa svojim poznatim prijateljima, među kojima je i Molijer. Znao sam napamet njihove navike, igre. To veče sam ušao, ali oni nisu igrali karte – crtali su. Ta nova igra koju je izmislio Šarl Le Brun zvala se fizionomognomija. U stvari, to je bilo pronalaženje životinjskih oblika na svakom ljudskom licu. La Fonten je u tri koraka nacrtao moj upadljiv lik.
Taj La Fonten je razbojnik! Uvek u potrazi za dobrom prilikom. Znao sam ga dok je nosio bele čizme, detalj koji je ujedinio Mazarenove neprijatelje. Pratio sam ga do vrata mnogih žena, izbrojao sam njegove mnogobrojne noći s Pereteom, čiji je muž posvetio sebe ratu i izgradnji Versajskog dvorca. La Fonten je šetao oko Pariza jer je spavao svuda i nosio odeću drugih ljudi.
Napisao sam na hiljade strana o njegovom protivljenju moći i da su njegove priče bile ništa drugo kriminalni pamfleti protiv Versaja. Trebalo je da kralj i Kolber zabrane takve priče. Oni su ih potcenili, skoro ignorišući kriticizam koji je izbijao iz njih.
Otišao sam u jedan od tih „salona“ i osetio da se revolucija sprema. Ipak, Luj Četrnaesti je izgledao kao da uživa u tim pričama. Tresao sam se od same ideje da kralj uživa u njima. La Fonten se čak ni u oskudici nije odrekao svojih ideja. Nije imao novca, nikakvog honorara, ali se borio.
Zamišljao sam najluđe poslove kako bih ga obeshrabrio ili ućutkao, ali mi nije uspevalo, čak je uspevao i da me iskušava. Danas, on će biti počastvovan od strane Francuske akademije i preuzeće Kolberov posao. Ja ću sa srećom slušati njegov govor posvećen mom gospodaru. Očekivao sam perje i kosu njegovih prokletih životinja, da otkriju neke istine koje znam bolje od bilo koga drugog.
Oficijelni sajt

Premijera: mart 2008. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biografskifilmfrancuskigodine izazovaistorijskizan de la fonten
Komentari (0)
Dodaj komentar