Gusari sa Kariba – prokletstvo Crnog bisera

Žanr: akcija/avantura
Trajanje: 143 min.

Glavne uloge:

Johnny Depp, Geoffrey Rush, Orlando Bloom, Keira Knightley, Jack Davenport, Jonathan Pryce

Scenario: Ted Elliott, Terry Rossio
Producenti: Jerry Bruckheimer
Režija: Gore Verbinski

SINOPSIS

Za grubog, ali ipak šarmantnog kapetana Džeka Speroua (Džoni Dep) kristalnobistre vode Kariba i otvoreno more predstavljaju igralište na kome se dešavaju avanture i misterije. Međutim, Džekov idilični život prekida se posle nesreće u kojoj mu lukavi kapetan Barbosa (Džefri Raš) ukrade brod – Crni biser, a kasnije napadne grad Port Rojal i kidnapuje guvernerovu (Džonatan Prajs) prelepu ćerku, Elizabet Svon (Kira Najtli). Elizabetin drug iz detinjstva, Vil Tarner (Orlando Blum), udružuje snage sa Džekom kako bi komandovali najbržim brodom iz britanske flote – Presretačem, u neustrašivom pokušaju da je spasu i povrate brod Crni biser. Ovaj dvojac i njihovu šaroliku družinu prati Elizabetin verenik, gizdavi i ambiciozni komodor (viši oficir u mornarici) Norington (Džek Davenport), na brodu Neustrašivi. Vil ne zna da su Barbosa i njegova posada prokleti da zauvek žive kao nemrtvi i da se s izlaskom meseca pretvaraju u žive skelete. Prokletsvo može biti skinuto samo ako se povrati nekada oteto blago. Izvanredni vizuelni efekti oživljavaju ove strašne neprijatelje dok se naši dični junaci hrabro bore sa Barbosom i njegovim nepobedivim gusarima sa Kariba.

O FILMU

„Pirati sa Kariba – prokletstvo Crnog bisera“, uzbudljiva priča o misiji spasavanja koja treba da skine staro prokletstvo, predstavlja osvrt na čuvenu atrakciju iz „Diznijevog“ parka. Kada je ideja došla na svet, čelnici iz „Diznijevog“ studija znali su da je samo jedan producent sposoban da se nosi sa ovako složenim projektom – Džeri Brukhajmer. „Voleo sam da gledam filmove o piratima kada sam bio mali“, kaže Brukhajmer. „“Ostrvo s blagom“, „Captain Blood“ i „Crni gusar“ bili su mi najdraži. Erol Flin i Daglas Ferbenks bili su izuzetni, i mada su njihovi filmovi još uvek uzbudljivi i mogu se gledati i danas, mislio sam da bismo mogli da dodamo još malo vitalnosti ovoj popularnoj temi. Mislim da smo ovaj žanr podigli na viši nivo. Ima romansu i sva moguća uzbuđenja koja biste očekivali od velike avanture.“

Glumac Džoni Dep bio je potpuno siguran da će dvojac scenarista (Eliot i Rosio) moći da obavi posao tako dobro da dečački san postane stvarnost. „Zar nije san svakog dečaka da bude pirat i da se izvuče sa svakom vragolijom?“, pita Dep. „Ko ne bi voleo da se igra pirata?“ Ipak, nije samo dečački san opredelio Depa da prihvati ulogu kapetana Džeka Speroua; svim svojim srcem bio je uveren u kvalitet projekta kada je saznao da u njemu učestvuju Eliot i Rosio. „Čim sam čuo da Ted i Teri pišu scenario, znao sam da smo na pravom putu“, kaže Dep. „Sa Džerijevim iskustvom i Gorovom usredsređenošću – znao sam da film ima snažne vojnike koji stoje uz njega.“

Brukhajmer je pokušao da angažuje Verbinskog nekoliko godina ranije, ali mu Gorov raspored to nije dozvoljavao. „Imali smo sreće što je Gor potpisao pre nego što se „Krug“ pojavio“, komentariše Brukhajmer. „Ovaj film bio je savršen za njega, zato što smo ga ohrabrili da koristi svoj izvrsni smisao za humor i svoj talenat za pripovedanje. Kako u filmu ima elemenata natprirodnog, Gor je morao da prilično koristi specijalne efekte. Njegov entuzijazam je kao u malog deteta. Voli da radi sa glumcima i glumci vole njega. Imali smo sreće, jer je zaista bio savršen režiser za ovaj projekat.“

Snimanje je počelo 9. oktobra 2002. Prve dve nedelje u studiju se snimao enterijer kapetanove kabine; zatim je snimanje nastavljeno u Glendejlu u Kaliforniji, da bi se nakon toga ekipa preselila u Palos Verdes – u Marinlend, popularnu turističku atrakciju, gde su izgradili utvrđenje Čarls u Port Rojalu. Radi snimanja tropskih scena ekipa je razmišljala da se smesti na ostrvu Katalina u blizini Long biča, ali su uskoro shvatili da im treba realističnije okruženje. Mesecima su obilazili Karipska ostrva; pregledali su najmanje 20. „Neverovatno je da kad tražite lokacije za film kao što je ovaj, vrlo brzo shvatite da je svet previše naseljen“, smeje se režiser. „Više nema nenaseljenih ostrva. Naprosto ne postoje.“ Zbog geografskih osobenosti, odabrali su Sv. Vinsent.

Producent Džeri Brukhajmer predstavlja vam svoj najnoviji film, „Gusari sa Kariba – prokletstvo Crnog bisera“. Pod režiserskom palicom Gora Verbinskog, u glavnim ulogama su Džoni Dep, Džefri Raš i Orlando Blum.

Uprkos činjenici da je „Pirati sa Kariba“ izmišljena priča, tvorci filma potrudili su se da saznaju puno toga o pravim piratima. Zato su angažovali renomiranog istoričara Pitera Tvista.

O REŽISERU

Gor Verbinski
Karijeru je započeo filmom „Mouse Hunt“ (1997). Nakon toga, režirao je film „Meksikanac“ („Mexican“, 2001) sa Džulijom Roberts i Bredom Pitom u glavnim ulogama. Veliki prošlogodišnji hit – horor osvarenje „Prsten“ („The Ring“), takođe je delo ovog režisera.

O GLUMCIMA

Džoni Dep (Johnny Depp)
Do kraja prošlog veka stekao je punu afirmaciju i našao svoje mesto među vrhunskim glumcima. Poznat je po mnogim dobrim ulogama u ostvarenjima: „Edward Scissorhands“ (1990), „Cry-Baby“ (1990), „Šta muči Gilberta Grejpa“ („What“s Eating Gilbert Grape“, 1993), „Doni Brasko“ („Donnie Brasco“, 1997), „Ed Vud“ („Ed Wood“, 1994), „Nick of Time“ (1995), „Don Huan de Marko“ („Don Juan DeMarco“, 1995), „Deveta kapija“ („The Ninth Gate“, 1999), „Paranoja u Las Vegasu“ („Fear and Loathing in Las Vegas“, 1998), „Čokolada“ („Chocolat“, 2000), „Blow“ (2001), „Arizona drim“ i najnovijem filmu – „Bilo jednom u Meksiku“ („Once Upon a Time in Mexico“, 2003). Ulogom u dva najveća hita ove sezone Dep samo potvrđuje svoj veliki talenat i popularnost, kako kod šire bioskopske publike tako i kod većine svetskih kritičara. Dep je član benda „P“, čiji su članovi i Stiv Džouns iz grupe „Sex pistols“, kao i Peper Fli i Sal Dženko iz benda „Red Hot Chili Papers“.

Džefri Raš (Geoffrey Rush)
Za ulogu Dejvida u filmu „Shine“ Raš je dobio Oskara 1997. godine, a zatim i nagrade Zlatni globus, BAFTA, kao i mnoge druge. Najpre se dokazao kao izuzetan pozorišni glumac. Glumio je u filmovima: „Čekajući Godoa“ sa Melom Gibsonom, „Elizabeta“ („Elizabeth“, 1998), „Les Miserables“ (1998), „Zaljubljeni Šekspir“ („Shakespeare in Love“, 1998), „House on Haunted Hill“ (1999), „Banger Sisters“ (2002), „Frida“ (2002), „Finding Nemo“ (2003) – glas, „Intolerable Cruelty“ (2003), „Panamski krojač“ („The Tailor of Panama“, 2001), „Mystery Men“ (1999), a u najnovijem filmu o životu glumca Pitera Selersa igra naslovnu ulogu.

Orlando Blum (Orlando Bloom)
Rođen je 1977. godine. Tokom 2001. godine snimio je dva uspešna filma – „Pad crnog jastreba“ („Black Hawk Down“) i prvi deo trilogije „Gospodar prstenova: družina prstena“ („The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring“). Usledila su i naredna dva filma iz Tolkinove trilogije, a trenutno snima film „Trojanski rat“ („The Trojan War“), u kome glumi mitskog heroja Parisa.

Oficijelni sajt:

  • Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)

    Premijera: 9. oktobar 2003. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar