Hari Poter i Red feniksa

Žanr: avantura, drama, fantazija
Trajanje: 138 min.
Premisa: Pobuna počinje!

Glavne uloge:

Danijel Redklif (Daniel Radcliffe), Ema Votson (Emma Watson), Rupert Grint (Rupert Grint), Ralf Fajns (Ralph Fiennes), Brendan Glison (Brendan Gleeson), Gari Oldman (Gary Oldman), Dejvid Tjulis (David Thewlis), Megi Smit (Maggie Smith), Alan Rikman (Alan Rickman), Helena Bonam-Karter (Helena Bonham Carter), Robi Koltrejn (Robbie Coltrane), Ema Tompson (Emma Thompson), Majkl Gambon (Michael Gambon), Imelda Stonton (Imelda Staunton), Tom Felton (Tom Felton), Evana Linč (Evanna Lynch), Džejson Ajzaks (Jason Isaacs)

Scenario: Majkl Goldenberg (Michael Goldenberg), Dž. K. Rouling (J.K. Rowling)
Režija: Dejvid Jejts (David Yates)

SINOPSIS
Hari počinje svoju petu godinu školovanja na Hogvortsu i otkriva da veliki deo zajednice čarobnjaka negira njegov nedavni susret sa zlim lordom Voldemortom i radije žmuri na vest o Voldemortovom povratku. U strahu od toga da Hogvortsov uvaženi direktor, Albus Dambldor, širi dezinformaciju da se Voldemort vratio, ministar magija, Kornelijus Fadž, imenuje novog profesora za odbranu od mračnih sila.
Međutim, profesorka Dolores Ambridž, koja vodi nastavu podržanu od strane ministarstva, ostavlja mlade čarobnjake nedovoljno spremne da se odbrane od mračnih sila koje prete i njima i celoj zajednici čarobnjaka, tako da Hari, uz pomoć svojih prijatelja Hermione i Rona, preuzima stvari u svoje ruke. On se tajno sastaje s grupicom učenika koji sebe nazivaju „Dambldorova armija“.
O FILMU
Peta godina školovanja u Hogvortsu predstavlja prekretnicu, ne samo za Harija već i za njegove drugove. Zbog povratka lorda Voldemorta i smrti svog prijatelja Sedrika Digorija, Hari je prinuđen da odraste možda nešto brže nego ostali i da preuzme odgovornost koju nije očekivao.
Dejvid Hejmen, producent svih filmova o Hariju Poteru, kaže da ga je sama priroda priče navela da odabere Jejtsa, nagrađivanog britanskog televizijskog reditelja, da režira peti deo serijala. „Dejvid je fantastičan reditelj. On se bavi glumcima, a pokazao je da se može pozabaviti i političkim pitanjima na zabavan način. Ovaj film sam po sebi nije politički, ali je ovde i te kako prisutna politika magijskog sveta.“
Jejts je radio prema scenariju još jednog novog člana, scenariste Majkla Goldenberga. „Bio sam oduševljen kada me je Dejvid Hejmen pozvao i pitao da li želim da učestvujem u svemu tome“, priseća se Goldenberg. „Kada je u pitanju rad na Hariju Poteru, divno je to što je to nešto veće od vas samog, tako da vam se pitanje ega ne može naći na putu. Znam da je ovo što ću reći kliše, ali je divno biti deo nečega što je sada već postalo fenomen i pomoći da se to prenese na platno. Naravno, bilo je veoma važno ostati dosledan knjizi“, zaključuje Goldenberg.
„Ova priča je umnogome priča o Harijevom putovanju; o tome kako Hari odrasta i shvata da stvari nisu tako crno-bele kako se pre činilo i da su odrasli koje je idealizovao samo ljudi koji takođe imaju mane. Želeli smo da se pozabavimo ovim temama, ne samo Harijem, već i Ronom i Hermionom. Svi oni se sada susreću sa svetom daleko komplikovanijim od onoga u kome su se našli kada su prvi put došli u Hogvorts“, kaže Goldenberg.
Film je režirao Dejvid Jejts, prema scenariju Majkla Goldenberga, a glavne uloge tumače Danijel Redklif, Rupert Grin, Ema Votson, Helena Bonam-Karter, Ralf Fajns, Majkl Gambon, Ričard Grifits, Gari Oldman, Megi Smit, Ema Tompson i drugi.
O REŽISERU
Dejvid Jejts (reditelj)
Nagrađivani reditelj poznatiji je po radu na televiziji. Svoju prvu BAFTA TV nagradu osvojio je za rad na mini-seriji „The Way We Live Now“. Nedavno je bio nominovan za nagradu Emi za TV film „The Girl in the Cafe“.
O GLUMCIMA
Danijel Redklif (Hari Poter)
Ove godine dobio je svoju prvu glavnu ulogu u pozorišnoj predstavi. Glumi Alana Stranga u nagrađivanom delu Pitera Štafera „Equus“. Igraće i u australijskom nezavisnom filmu „December Boys“ reditelja Roda Hardija, koji će se prikazivati u septembru 2007.
Rupert Grint (Ron Vizli)
Posle pojavljivanja u prvom filmu o Hariju Poteru, glumio je u filmu „Thunderpants“ Pitera Hjuita. Godine 2006. pojavio se uz Džuli Volters i Loru Lini u nezavisnom filmu Džeremija Broka „Driving Lessons“.
Ema Votson (Hermiona Grejndžer)
Zahvaljujući tumačenju Hermione, dobila je dvostruku uzastopnu titulu najbolje sporedne glumice na dodeli nagrada sajta AOL.
Oficijelni sajt
Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)
Hari Poter i Red Feniksa (2007)
Premijera: 12. i 13. jul 2007. godine u Velikoj dvorani Centra „Sava“ u 18 i 21 čas 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

danijel redkliffilmhari poterpeti nastavakred feniksa
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Jelena Joksić

    Ovo je najbolji film koji sam ja ikad gledala! Hari Poter je dobar, ali je ipak Ron najbolji.

  • Pavle M

    Sve je super, samo fali da napišete za pojedine bioskope u kojoj sali je koja projekcija i u koje vreme ;D

  • Tanja Milutinović

    Film je vrh! Treba ga pogledati.

  • Ivana Maksimović

    Ekstra!

  • Milica Krstić

    Ovaj film lako može da se poredi sa bilo kojim delom ,,Gospodara prstenova“. Verujte mi na reč. Čak i onaj ko nema pojma ko je Hari Poter shvatiće suštinu ovog neverovatnog ostvarenja. Nećete trepnuti dva sata, a posle toga ćete ostati bez reči.

  • Jelena Nikolić

    Film je „vrh“, svako treba da ga pogleda.

  • Natalija Krasojević

    Imate super savete o svemu. Rešili ste mi nekoliko problema, zaista mnogo olakšavate život ljudima. Informacije kaje svakog dana dobijam na vašem sajtu zaista su pouzdane. Samo ovako nastavite!