Heroj

Žanr: akcija
Trajanje: 98 min.

Glavne uloge:

Daoming Chen, Maggie Cheung, Jet Li, Tony Leung Chiu Wai, Ziyi Zhang, Donnie Yen

Scenario: Feng Li, Yimou Zhang
Producenti: Wiliam Kong
Režija: Yimou Zhang

SINOPSIS

U jeku kineskih državnih ratova zemlja je bila podeljena na sedam kraljevstava: Kin, Zao, Han, Vei, Jan, Ču i Kui. Godinama su se kraljevstva nemilosrdno borila za nadmoć; rezultat: narodima su se produžile decenije smrti i patnje. Kralj Kina bio je opsednut željom da zauzme čitavu Kinu i idejom da postane njen prvi car. Dugo je bio meta ubica iz ostalih šest zemalja. Od svih koji su želeli da ga ubiju, niko nije prouzrokovao toliko straha kao trojica legendarnih ubica – Slomljeni Mač, Leteći Sneg i Nebo. Onome ko bi stao na put ovoj trojici kralj Kina obećavao je veliku moć, gomile zlata i privatnu publiku sa kraljem lično. Međutim, pobediti ubice predstavljalo je nemoguć zadatak. Deset godina niko nije bio ni blizu osvajanju nagrade. Kada je jednog dana nepoznati okružni šerif Bezimeni ušao u palatu noseći legendarno oružje pogubljenih ubica, kralj je nestrpljivo čekao da čuje njegovu priču. Sedeći u palati tik uz kralja, Bezimeni je pričao svoju neobičnu priču.

O FILMU

Na produkciji filma radila je impozantna ekipa na čelu sa Jimoom Zangom, koji je dva puta bio nominovan za Oskara. Tu su i producent Vilijam Kong, nagrađen Oskarom za film „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“, zatim snimatelj Kristofer Dojl, dobitnik gran prija u Kanu, Toni Čing Siu Tung, reditelj akcionih scena u proslavljenom filmu „Kung-fu fudbaleri“, Oskarom nagrađena Emi Vada, koja je radila kostime, kao i kompozitor Tan Dun. Rezultat rada takvog tima bila je nominacija za Oskara u kategoriji za najbolji strani film 2002. godine.

O REŽISERU

Rođen u Kini 1950. godine, Jimo Zang završio je režiju na slavnoj Pekinškoj filmskoj akademiji. Otkad je snimio prvi film – „Red Sorgham“, 1987. godine i osvojio nagradu Zlatni medved na Festivalu u Berlinu, važi za odličnog filmskog stvaraoca. Njegovi poznatiji filmovi su: „Ju Dou“ (1990), „Raise The Red Lantern“ (1992), „To Live“ (1994) i „The Road Home“ (1999).

O GLUMCIMA

Džet Li (Bezimeni)
On je megazvezda u rodnoj Kini. Nekoliko puta bio je svetski šampion u borilačkim veštinama (Vu Šu). Počeo je da trenira kad mu je bilo devet godina, a sa 11 je pobedio na kineskom nacionalnom šampionatu. Proglašen je za najveću azijsku zvezdu posle Džekija Čena. Njegovu filmografiju čini 30 naslova koji su postigli neverovatan uspeh u Aziji. Zapad ga je upoznao filmom „Once Upon A Time In China“. Prvi holivudski angažman bila je uloga negativca u filmu „Smrtonosno oružje 4“, u kom glumi sa Melom Gibsonom. Usledili su filmovi „Romeo mora da umre“, „Jedini“, „Cradle to the Grave“ („Silom partneri“) i sada „Heroj“, koji je ušao u zvaničnu konkurenciju na Festivalu u Berlinu.

Oficijelni sajt:

  • Ying xiong (2002)

    Premijera: Cinemania 2003. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar