Izgnanik

Žanr: Avantura
Trajanje: 143 min

Glavne uloge: Tom Hanks („Forest Gamp“), Helen Hunt („Twister“), Nick Searcy („Paradise Falls“), Jenifer Lewis („Mystery Men“), Geoffrey Blake („Heaven or Vegas“)
Scenario: William Broyles Jr.
Producenti: Tom Henks, Robert Zemeckis
Direktor fotografije: Don Burgess
Režija: Robert Zemeckis („Forrest Gump“)

SINOPSIS

U filmu „Izgnanik“, dobitnik Oskara Robert Zemeckis i dvostruki dobitnik Oskara Tom Hanks udružili su se kako bi prikazali da i pod najsurovijim udarima sudbine ljudski duh preživljava.

Hanks igra Chuck-a Noland-a, službenika kompanije FedExpress, čiji privatni i profesionalni život teku strogo prema časovniku, a poslovne obaveze ga često odvajaju od devojke Keli, koju igra Helen Hunt.

Chuck-ov život se iznenada menja posle pada aviona, kada on ostaje sam na pustom ostrvu. Bez svakodnevnih pogodnosti koje pruža moderno doba, on prvo mora da nauči da obezbedi osnovne uslove za život, kao što su voda, hrana i zaklon. Chuck, čovek koji je uvek uspešno rešavao probleme, sada mora da nauči kako da preživi. Sledi avantura tokom koje se suočava sa emotivnom stranom izolacije.

Posle 4 godine, Chuck se vraća u civilizaciju kao potpuno drugi čovek. Shvatiće da je to što je izgubio sve što je ikada imao, najbolja stvar koja je mogla da mu se desi.

ROBERT ZEMECKIS – reditelj

Robert Zemeckis dobitnik je Oskara za režiju za film „Forrest Gump“ za koji je nagradu dobio i Tom Hanks, Oskara za najbolji film 1995. godine. Nedavno je radio na psihološkom trileru „What Lies Beneath“ sa Mišel Fajfer u jednoj od glavnih uloga. Filmovi „Izgnanik“ i „What Lies Beneath“ su premijerni projekti produkcijske kompanije koju je Zemeckis osnovao sa partnerima.

Njegova ostala značajna ostvarenja su: „Contact“, „Who Framed Roger Rabbit“, „Back to the Future“, „Romancing the Stone“, „Death Becomes Her“, „Used Cars“ i „I Wanna Hold Your Hand“.

GLUMCI

TOM HANKS (Chuck Noland)

Pored toga što je igrao glavnu ulogu, Tom Henks je u filmu „Izgnanik“ bio i producent. Nedavno, Henks je glumio u filmu „Zelena milja“ koji je nominovan za Oskara. Godine 1999. Henks je dobio nagradu Zlatni globus kao i četvrtu nominaciju za Oskara za ulogu u filmu „Spasavanje redova Rajana“.

Osvajanjem Oskara za nezaboravnu ulogu u filmu „Forest Gamp“, postao je prvi glumac u poslednjih 50 godina koji je dobio dva Oskara za redom. Rad na ovom filmu doneo mu je i Zlatni globus kao i Screen Actors Guild Award.

Godinu dana ranije dobio je prvog Oskara kao i Zlatni globus za ulogu u filmu „Filadelfija“. Pre toga je dobio Zlatni globus i bio nominovan za Oskara za ulogu u filmu „Big“. Još jednu nominaciju za Zlatni globus imao je za ulogu u romantičnoj komediji „Sleepless in Seattle“.

Značajne uloge je ostvario i u: „You-ve Got Mail“, „Apollo 13“, „That Thing You Do“ (scenario, režija i glavna uloga), „Bachelor Party“, „Splash“, „A League of Their Own“, „Punchline“, „Nothing in Common“ i „Volunteers“.

HELEN HUNT (Kelly Frears)

Helen Hunt je dobitnica Zlatnog Globusa, Screen Actors Guild Award i Oskara za ulogu u filmu „As Good As It Gets“. Igrala je u filmu „Twister“ za koji je dobila Blockbuster Award kao najbolja glumica u akcionom filmu. U vreme pauze snimanja filma „Izgnanik“ radila je na filmu „Pay It Forward“ sa Kevinom Spejsijem i „What Women Want“ sa Mel Gibsonom. Sedam puta je nominovana za nagradu Emmy, i od toga ju je 4 puta osvojila.

Značajne uloge je ostvarila u: „The Waterdance“, „Kiss of Death“, „Mr. Saturday Night“, „Peggy Sue Got Married“, „Next of Kin“, „Miles From Home“, „Girls Just Wanna Have Fun“ i „Project X“.

KAKO JE SNIMAN FILM…

Osnovna ideja za film „Izgnanik“ potiče od Toma Henksa. On je rad na njemu započeo još pre 6 godina sa scenaristom Vilijamom Brojlsom, u vreme kada su radili na filmu „Apolo 13“. „Film „Izgnanik“ govori o pronalaženju puta, bilo to fizički ili emotivno. Radi se o izgnanstvu od svega što komplikuje odgovor na pitanje „ko smo mi na ovom svetu“ i ponovnom otkrivanju stvari koje su zaista važne“ – kaže Brojls.

Helen Hunt su čudne okolnosti dovelele u ovaj film. Ona i Zemeckis su se našli radi dogovora o nekom drugom projektu kada je Zemeckis spomenuo da putuje na ostrvo da snima film sa Tomom Henksom.

„Rekla sam mu da želim da budem u tom filmu“, seća se ona. „Ubrzo zatim javio se Bob i rekao da ima nešto za mene. Bila sam iznenađena i uzbuđena. Zaista sam verovala da će to biti jedinstveni film.“

Zemeckis je bio zadovoljan što je Helen prihvatila ponudu. „Njeno prisustvo u filmu je važno. Sećanje na Keli je ono što održava Čaka u životu dok je na ostvru“.

Scene u kojima se Čak bori za fizički, a zatim i emotivni opstanak, sadrže veoma malo priče i potpuno su bez muzike. „Te scene su veoma aktivne pošto se sve vreme dešava nešto veoma bitno. Mislim da smo navikli da nam neki glas uvek sve objašnjava ili da sam lik to učini. Čak ne govori ništa bez pravog razloga. Sve što on čini ima svoju specifičnu svrhu. Odsustvo muzike i veoma malo dijaloga su veoma bitni“ – kaže Henks.

Preživeti plan snimanja za film „Izgnanik“ je takođe bilo jedinstveno iskustvo za glumce i ekipu. Kao jedan od najneobičnijih projekata u poslednje vreme, plan snimanja je podeljen na dva dela u periodu od 16 meseci sa pauzom od godinu dana.

„Ovakav plan se pokazao kao veoma dobar. Prvi put u karijeri imao sam prilike da se vratim posle nekog vremena i da odmoran i sa više objektivnosti pregledam ono što sam uradio. Takvu priliku uglavnom nemate tokom rada na filmu“ – kaže Zemeckis. Dok je Zemekis sa delom ekipe u pauzi snimao drugi film, Henks je započeo laganu fizičku transformaciju. „Kada smo se vratili na snimanje iz Tomovih očiju je nestala ona životna iskra, a to je bilo savršeno zbog onoga što se desilo Čaku“ – kaže Zemeckis.

Snimanje prvog dela filma „Izgnanik“ započelo je u januaru 1999. godine. Za razliku od drugih snimanja, „Izgnanik“ je sniman uglavnom onim redom kojim teče priča. „To je u stvari normalno, a retko se dešava“ kaže Henks. „Započeli smo snimanje na početku priče i završili ga sa njenim krajem. To mnogo znači za ekipu pošto može da se vidi koliko daleko smo odmakli i gde smo sve bili.“

Prva međunarodna lokacija bila je Moskva koja je vizuelno savršeno odgovorala za predstavljanje glavnog lika. Ovo mesto je savršeno odgovaralo i Don Burgess-u, direktoru fotografije, kao početak izvršenja plana koji su on i Zemeckis zamislili. „Energija, mnogo energije – je bio naš pristup fotografiji u prvom delu filma. Kamera je u Moskvi bila sve vreme u pokretu. Time smo hteli da pokažemo način Čakovog života“ – kaže Burgess. Posle nedelju dana provedenih u Moskvi, tokom kojih je i Crveni Trg bio potpuno zatvoren, ekipa se vratila u studio u Los Anđelesu.

U februaru 1999. godine ekipa je krenula na Fidži, gde je započelo jedno od najzahtevnijih snimanja koje su ekipa i glumci ikada imali. Potraga za savršenim pustim ostrvom započela je godinu dana ranije. Tada je nađeno nenastanjeno ostrvo Monu-riki. Ovo vulkansko ostrvo je veliko oko 40 hektara, peške se prelazi za 2 i po sata i vlasništvo je jedne porodice. Ugovor o korišćenju ostrva imao je i članove koji su predviđali očuvanje okoline, tako da je umesto svakog drveta koje je ekipa posekla, moralo da bude zasađeno novo.

U aprilu 2000. godine, posle pauze duge godinu dana, ekipa se vratila i otišla na ostrva Namoto i Tavarua. Blizu njih nađeno je pravo mesto za snimanje Čakovog bega. Bilo je potrebno više meseci kako bi se izgradili splavovi na kojima su bile skrivene kamere, a angažovano je i više brodića za ekipu.

Henks je neumorno radio kako bi uspeo da snimi tu fantastičnu scenu bega sa ostrva. Ipak, njegov dubler, Jon Roseman, je preuzeo na sebe najopasnije scene. Po zavšetku rada na Fidžiju ekipa je otišla u Los Anđeles. Konačno, snimanje je završeno u Kanadi, u maju, skoro godinu i po dana posle prvog kadra snimljenog u Moskvi.

  • „Izgnanik“ je deveti film sa Tom Henksom u glavnoj ulozi, koji je zaradio preko 100 miliona dolara i film koji je najbrže zaradio tu sumu
  • Tom Henks je nominovan za Zlatni globus za najbolju mušku ulogu
  • Sedmi film Robert-a Zemeckis-a koji je prešao zaradu od 100 miliona dolara
  • Posle 4 nedelje prikazivanja u SAD, film je zaradio preko 165 miliona dolara
  • „Izgnanik“ će kod nas biti premijerno prikazan na Festu 2001.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar