Ja sam legenda

Žanr: drama, triler, naučna fantastika
Trajanje: 101 min.
Premisa: Poslednji čovek na svetu nije sam

Glavne uloge:

Vil Smit (Will Smith), Alis Braga (Alice Braga), Sali Ričardson-Vitfild (Salli Richardson-Whitfield), Vilou Smit (Willow Smith), Čarli Tahan (Charlie Tahan)

Scenario: Mark Protoševič (Mark Protosevich), Akiva Goldsman (Akiva Goldsman)
Režija: Fransis Lorens (Francis Lawrence)

SINOPSIS
Robert Nevil (Vil Smit) je briljantan naučnik, ali čak ni on nije mogao da zadrži užasni virus koji je bio nezaustavljiv, neizlečiv i ljudskom rukom napravljen. Nekako imun, Nevil je sada poslednji preživeli čovek u Njujorku, a možda i u svetu. Već tri godine Nevil neumorno svakog dana šalje radio-poruke, očajnički pokušavajući da pronađe druge preživele, koji bi možda mogli biti tamo negde. Ali, on nije sam.
Mutirane žrtve – inficirani – vrebaju iz senke, posmatraju svaki Nevilov pokret, čekaju da napravi fatalnu grešku. Pošto je možda poslednja i jedina nada za čovečanstvo, Nevila pokreće samo jedan cilj: da pronađe način da preokrene efekte virusa koristeći sopstvenu imunu krv. Ali, on zna da je protivnika suviše i da vreme brzo ističe.
O FILMU
Vilu Smitu, zvezdi filmova „Ja, robot“, „Dan nezavisnosti“ i „Ljudi u crnom“, nije strana naučna fantastika i odavno mu se dopada sjajni roman Ričarda Metisona „Ja sam legenda“. „Tu je sadržano toliko žanrova: horor, naučna fantastika i divna karakterna drama“, kaže glumac. „Psihologija situacije poslednjeg čoveka na Zemlji me je oduvek intrigirala. Fizičke, emotivne i duhovne teškoće koje Nevil mora da savlada samo da bi preživeo pružaju divnu priliku da se ispriča univerzalna priča o prirodi čoveka.“
Fransis Lorens, reditelj novog naučnofantastičnog akcionog trilera zasnovanog na Metisonovoj priči, dodaje: „Fascinirala me je ideja o čoveku koji preživljava sasvim sam i izolovan u savremenom urbanom okruženju i želeo sam da je istražim kroz film“. Složen i provokativan, Metisonov roman iz 1954. uticao je na generacije, inspirisao bezbroj imitatora i iznedrio dve ranije filmske adaptacije: „Poslednji čovek na Zemlji“ iz 1964, s Vinsentom Prajsom, i „Omega čovek“ iz 1971, s Čarltonom Hestonom.
Scenarista i producent Akiva Goldsman, nagrađen Oskarom za scenario filma „Blistavi um“ i veliki ljubitelj Metisonovog dela, kaže da je uživao u prilici da adaptira ovu priču za filmsko platno. „Ričard Metison je poput boga za nas zaluđenike za naučnu fantastiku. Ovaj film istražuje moćne teme, koristi naučnu fantastiku kao alegoriju“. Goldsman je radio na osnovu prvobitne adaptacije, koju je radio Mark Protošević, i to je bio jedan od najtraženijih scenarija poslednjih godina.
„Ja sam legenda“ prati jednog čoveka i njegovu usamljenost. Autori su znali da ta uloga zahteva glumca velikog kalibra, a kada su saznali da je Vil Smit zainteresovan, glavni deo projekta je došao na mesto. Smit je ulogu Roberta Nevila, koji se nalazi u kadru sasvim sam veliki deo filma, video kao izazov i priliku. Smit je morao da se osloni na druge oblike izražavanja, pored reči, da bi dočarao emotivnu stranu Nevilovog života. On kaže: „Provaliti kako komunicirati bez reči — za mene je to suština glume“.
Najveći kompliment Smitu, pored članova ekipe filma, došao je od čoveka koji je kreirao lik Roberta Nevila. „Smatram da je Vil Smit savršena osoba za ulogu Roberta Nevila“, kaže pisac Ričard Metison. „Gledao sam skoro svaki njegov film, i u svakoj ulozi je potpuno uverljiv. U ovoj priči njegov lik je ključ, pa je prema tome on ključ. „Dešavanja u Nevilovom životu prouzrokovao je virus stvoren od strane čoveka, koji je nastao iz revolucionarnog leka protiv raka, a koji se potom pretvorio u zarazni mikoroorganizam koji je nemoguće zaustaviti.
Ekipa koja je radila na ovom filmu posvetila se istraživanju virusa i zaraza. Njihovo istraživanje počelo je predavanjima vrhunskih predavača, a usledila je i poseta centrima za kontrolu zaraza. Smitu, Lorensu i producentima pružena je retka prilika da se susretnu s naučnicima koji se bave ovim problemom. Tamo su počeli da shvataju da mogućnost da virus izmakne kontroli više nije samo materijal za naučnofantastične priče.
„Postoji mogućnost da su neki virusi na vrhu ‘lanca ishrane'“, kaže Goldsman. „Zastrašujuće je koliko mutirani virus može biti opasan.“ Filmska ekipa je bila u mogućnosti da dođe do korisnih informacija. Smit je posebno bio zahvalan budući da mu je ovakva vrsta istraživanja pomogla da bolje shvati lik koji tumači.
O REŽISERU
Fransis Lorens (reditelj)
Debitovao je trilerom „Konstantin“ s Kijanuom Rivsom, Rejčel Vajs i Djimonom Hunsuom. Rođen u Los Anđelesu, Lorens je pisao scenarije, snimao filmove amaterskom kamerom i išao u filmsku školu tokom srednje škole, što mu je pomoglo da se odluči za karijeru. Nakon diplomiranja, snimao je muzičke spotove za neke od najvećih muzičkih zvezda, kao što su Džastin Timberlejk, Šakira, Britni Spirs, Dženet Džekson, Dženifer Lopez, Vitni Hjuston, Gven Stefani, Alanis Moriset, Vil Smit i mnogi drugi.
O GLUMCIMA
Vil Smit (Nevil)
Ima vrlo uspešnu karijeru, koja uključuje hit filmove, sopstvenu televizijsku seriju i izuzetno tiražne muzičke albume. Svoju prvu nominaciju za Oskara i za Zlatni globus dobio je za ulogu bokserske legende Mohameda Alija u filmu „Ali“ Majkla Mena. Nedavno je glumio u istinitoj drami „Traganje za srećom“. Za tu ulogu je po drugi put bio nominovan za Oskara i četvrti put za Zlatni globus.
Alis Braga (Ana)
Postala je međunarodno poznata nakon upečatljive uloge u filmu Fernanda Meirejesa „Božiji grad“. Ova Brazilka je vrlo zaposlena u domaćoj kinematografiji, s ulogama u filmovima kao što su „Samo Bog zna“, komedija „Isušeni“ i drama „Donji grad“.
Oficijelni sajt

Premijera: 10. januar 2008. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

filmja sam legendanaucna fantastikavil smit
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Luka Rodić

    Film je ekstra.

  • Sanja Bogićević

    Ispričali ste o filmu kao da sam gledala.