Kao rani mraz

Žanr: drama, romansa
Trajanje: 90 min.
Eksplikacija: rediteljski debi kantautora Đorđa Balaševića

Glavne uloge: Danijel Kovačević, Jovana Balašević, Rade Šerbedžija, Peđa Bjelac, Nikola Đuričko, Mustafa Nadarević, Vojin Ćetković, Mira Banjac, Zijah Sokolović
Scenario: Đorđe Balašević
Režija: Đorđe Balašević

SINOPSIS
Vojvodina onakva kakva je… Plodna… Rodna… Različita… Vojvodina, uvek tako vredna… Čista… Uredna… Širom otvorena, kao kuća spremna za svatove… S muzikom sa sve četiri strane, i još malo pride, za svaki slučaj… Sva protkana akcentima, kao šareni panonski svadbeni peškiri… Vojvodina, divna, radoznala, izmešana, slojevita… Aj’te, molim vas… Zar ne zaslužuje i da bude u najboljoj formi?
O FILMU
Film "Kao rani mraz" snimljen je po knjizi-scenariju Đorđa Balaševića pod istim nazivom: "Kao rani mraz (Nikolina priča o Vasi Ladačkom)", koja je i pisana kao roman u formi filmskog scenarija. Već u podnaslovu knjige autor naglašava da je u pitanju "Scenario za dugometražnu igranu baladu" – jer film je priča o ljubavi, oslonjena na sada već čuvenu Balaševićevu "Priču o Vasi Ladačkom", ali ovaj put ispričanu očima njegovog sestrića Nikole, svedoka svega što se dogodilo posle radnje opisane u pesmi.
Uz nezaobilazni karakteristični stil i lucidne duhovitosti, ovaj film će doneti upravo ono što publika i istinski poznavaoci od autora i očekuju – srž svega što, već tri decenije, Đorđa Balaševića čini "brendom od poverenja". Đorđe Balašević, autor dirljive emocionalnosti, kao scenarista, reditelj i autor muzike predstavlja svoj prvi film – priču o ljubavi, oslonjenu na već čuvenu "Priču o Vasi Ladačkom".
Izuzetna glumačka ekipa u ovom filmu: Rade Šerbedžija, Nikola Đuričko, Mustafa Nadarević, Marko Makivić, Mira Banjac, Zijah Sokolović, Jovana Balašević, Peđa Bjelac, Ivan Đurić, Danica Jurčova, Radoje Čupić, Aleksa Balašević, uz sve ostale autore i protagoniste, oživela je na poseban način divnu priču o ljubavi u filmu Đorđa Balaševića.
O REŽISERU
Đorđe Balašević (reditelj i scenarista)
Rođen je 1953. godine u Novom Sadu. Kantautor je, pesnik i glumac. Bio je član grupa "Žetva" i "Rani mraz", a 1982. je započeo solo karijeru. Ukupno je objavio 14 albuma. Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku. Singl "Računajte na nas", iz perioda dok je bio član "Ranog mraza", postigao je veliku popularnost.
Balašević je odrastao u Novom Sadu, u kući u ulici Jovana Cvijića, u kojoj i danas živi sa suprugom i troje dece. Pesme je počeo da piše u osnovnoj školi, a sanjao je da postane fudbaler. Gimnaziju je napustio u trećem razredu, jer nije voleo matematiku, fiziku i hemiju, ali je uspeo da maturira kao vanredni učenik i položio je prijemni ispit za studije geografije. Nikada nije diplomirao na univerzitetu, ali se 1977. pridružio grupi "Žetva", s kojom je počeo muzičku karijeru.
O GLUMCIMA
Rade Šerbedžija (stari Vasa Ladački)
Rođen je u Buniću kod Korenice 27. jula 1946. Diplomirao je na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Još kao student počeo je da igra glavne uloge na filmu i u pozorištu. Pamte se njegove uloge čuvenih dramskih likova kao što su Per Gint, Don Žuan, Georgij Melkior, Edip, Hamlet, Leone Glembaj i Ričard Treći. Napisao je četiri zbirke poezije i izdao tri albuma. Režirao je 12 predstava ("Balade Petrice Kerempuha", "Kažu da je sova nekad bila pekareva kći", "Judita", "Hrvatski slavuj"). Snimio je više od 70 filmova ("Rdeče klasje", "Zadah tela", "Hajka", "Večernja zvona", "Bravo, maestro", "Variola vera", "Una", "Usijanje", "Život je lep", "Kiklop", "Povratak", "Horvatov izbor", "San o ruži", "Kontesa Dora") i igrao glavne uloge u nekoliko TV serija ("Sam čovjek", "U registraturi", "Prosjaci i sinovi", "Bombaški proces", "Nikola Tesla", "Vučjak").
Pridružio se Vanesi Redgrejv u osnivanju teatra koji je producirao predstave kao što su Breht u Exilu, Oslobađanje Skoplja, Dim, Opera Sarajevo. Učestvovao je u mnogim humanitarnim i miroljubivim inicijativama. Nakon svetski poznatog filma "Pre kiše", u kome je igrao glavnu ulogu, bio je angažovan u filmovima najpoznatijih reditelja današnjice, kao što su: The Saint, La Tregua, The Prag Duet, Broken English, Eyes Wide Shut, Polish Wedding, Stigmata, Mighty Joe Young, Il dolce rumore della vita, Mare Largo, Mission: Impossible II, Space Cowboys, The Snatch, Hermano. Njegovi glumački partneri bili su Val Kilmer, Elizabet Šu, Džon Torturo, Tom Kruz, Glen Klouz. Živi u Londonu sa suprugom Lenkom Udovički, s kojom ima kćeri Ninu, Milicu, Almu i Vanju, dok su njegovo dvoje dece iz prvog braka, Lucija i Danilo, već afirmisani u svetu filma i teatra.
Glumi s Kiferom Saderlandom u hit seriji "24", u kojoj tumači lik Dmitrija Gredenka. Šerbedžija ima zavidnu karijeru i u Evropi i u Americi. Jedna od njegovih zapaženijih uloga je u filmu Stenlija Kjubrika "Širom zatvorenih očiju", kao i u filmu Gaja Ričija "Sneč". Glumio je i u filmovima "Nemoguća misija 2", "Stigmata" i "Svetac". Šerbedžija je Hrvat srpskog porekla. Pored više od 70 zapaženih uloga, napisao je i izdao četiri zbirke pesama, objavio četiri albuma i režirao 12 predstava.
Predrag Bjelac (stari Nikola)
Rođen je 30. juna 1962. godine u Beogradu. Poznat je po ulogama u filmovima "Kako je propao rokenrol", "Čudna noć", "Kad porastem, biću Kengur" i TV seriji "Vuk Karadžić". Igrao je i u filmovima: "Predskazanje", "Hari Poter i vatreni pehar" ("Harry Potter and the Goblet of Fire"), "Amor Fati" (2005), "Eurotrip" (2004), "Final Victim, The" (2003), "Visitor, The" (2002), "Harrison"s Flowers" (2000), kao i u TV seriji "Warriors" (1999).
Nikola Đuričko (Nađ Mandić)
Rođen je julu 1974. godine. Oženjen je Ljiljanom Nešić od juna 2002. godine. Filmografija: "Šta je s tobom, Nina" (1984), "Poslednji krug u Monci" (1989), "Gospođa ministarka" (TV, 1989), "Lajanje na zvezde" (1998), "Do koske" (1998), "Nebeska udica" (1999), "Normalni ljudi" (2001), "Otvorena vrata" (TV, 1994), "Vukovar jedna priča" (1994), "Gore-dole" (TV, 1996), "Munje!" (2001), "Nataša" (2001), "Bumerang" (2001), "Virtualna stvarnost" (2001), "Mrtav "ladan" (2002), "T. T. sindrom" (2002), "Zona Zamfirova" (2002), "Kordon" (2002), "Pljačka Trećeg rajha" (2004), "Kad porastem, biću Kengur" (2004), "Iluzija" (2004), "Diši duboko" (2004), "Balkanski rulet" (2005), "Jug-jugoistok" (2005), "Ivkova slava" (2005), "Sedam i po" (2006), "Agi i Ema" (2007), "Technotise – Edit i ja" (2009).

Premijera: 20. april 2010. godine u Centru "Sava"

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

balasevicbjelacđuričkoserbedzija
Komentari (0)
Dodaj komentar