Liga izuzetnih džentlmena

Žanr: naučna fantastika, akcija
Trajanje: 110 min.

Glavne uloge:

Sean Connery, Naseeruddin Shah, Peta Wilson, Tony Curran, Stuart Townsend, Shane West, Jason Flemyng

Scenario: Alan Moore, Kevin O“Neill
Producenti: Don Murphy, Trevor Albert, Sean Connery, Mark Gordon
Režija: Stephen Norrington

SINOPSIS

Šon Koneri glumi Alana Kuotermejna, najvećeg svetskog avanturistu, koji vodi ligu superheroja. Kuotermejnovu ligu izuzetnih čine: kapetan Nemo (Naserudin Shah), Drakula vampirica Mina Harker (Peta Vilson), nevidljivi čovek Rodni Skiner (Toni Karan), tajni agent Sojer (Šejn Vest), Dorijan Grej (Stjuart Taunsend) i doktor Džekil i mister Hajd (Džejson Fleming). Ričard Roksburg igra misterioznog novog člana lige. Članovi lige su nezavisni, s posebnim talentima koji su istovremeno blagoslov i prokletstvo. Sada moraju da nauče da veruju jedni drugima i da rade kao tim u korist celokupne civilizacije. S malo pripreme, kreću na put „Nautilusom“, podmornicom kapetana Nema, na liniju odbrane – u Veneciju. Za to vreme maskirani ludak poznat kao Fantom planira da sabotira konferenciju svetskih vođa tako što će poslati domino lanac eksploziva pošto želi da uništi ceo grad. Nastupiće katastrofa, a liga izuzetnih ima 96 sati da spase svet…

O FILMU

„Liga izuzetnih džentlmena“ je zabavna i produhovljena fantazija o superherojima, rađena prema stripu Alana Mura. Snimanje filma zahtevalo je izradu 58 različitih scenografija, a stotine manjih elemenata dekora napravljene su u Los Anđelesu za potrebe dočaravanja atmosfere u filmu. Više od 200 konstruktora radilo je na izgradnji poznate podmornice „Nautilus“, kao i eksterijera u Veneciji, Londonu i Parizu. Podmornica je pravljena u skladištu brodova na obalama reke Vitave. Liči na podvodni Tadž Mahal – zagonetan i spiritualan; pojavljuje se i kao podvodni hotel u opisima Žila Verna. Podmornica je bila oštećena prilikom velike poplave u Pragu, pa je ekipa morala da se preseli na Maltu. Tamo su snimali na ostrvu Gozo, gde je konstruisan toranj s koga se vidi prelepa panorama neba i vode.

Scene u klubu „Britanija“, koje se pojavljuju na početku filma, snimane su u jednom selu blizu Praga, a izgledalo je kao da je zaista u pitanju Afrika. Predivna biblioteka „Strahov“ u Pragu i „Albion muzej“ u Londonu poslužili su za snimanje značajnih scena sastanaka članova lige. Jedna od najraskošnijih scena je karneval – ulična maskarada u Veneciji. Više od 500 ljudi učestvovalo je u sceni snimljenoj na prostoru veličine četiri fudbalska igrališta sa 80 fasada, stotinama prodavnica i tri kanala. Za pojedine likove rađena je komplikovana šminka, što je trajalo i po sedam sati. Šon Koneri s divljenjem kaže: „Scene su epske i fantastično su snimljene. Konstrukcije i dizajn su toliko dobri; u dosadašnjoj karijeri nisam video nešto takvo.“

O REŽISERU

Režiser je Stiven Norington, koji je dizajnirao i specijalne efekte. Ovo mu je četvrti film, a pre njega radio je: „Death Machine“, „Blade“ i „Last Minute“.

O GLUMCIMA

Šon Koneri (Alan Kuotermejn)
Čuveni Škot je dobitnik Oskara 1987, nagrade Zlatni globus, ordena Legije časti u Francuskoj, specijalne nagrade BAFTA za doprinos svetskom filmu i još mnogih drugih priznanja. Igrao je čuvenog agenta 007 – Džejmsa Bonda. Njegova filmografija je zaista obimna: „Stena“ („The Rock“), „Finding Forester“, „Ruska kuća“ („The Russia House“), „Lov na Crveni oktobar“ („The Hunt For Red October“).

Peta Vilson (Mina Harker)
Ona je jedina dama u ligi izuzetnih. Najpoznatija je po svojoj ulozi u kanadskoj seriji „Nikita“ („La Femme Nikita“).

Naserudin Shah (kapetan Nemo)
Rođen je u Indiji i jedan je od simbola indijskog filma. Važi za interesantnog i neobičnog glumca. Dobitnik je brojnih nagrada indijske vlade.

Oficijelni sajt:

  • „The League of Extraordinary Gentlemen“

    Premijera: 11. septembar 2003. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (4)
    Dodaj komentar
    • Dragana Ostojić

      Film je sjajan!

    • Dubravka Jovanović

      Fantastičan film!

    • Renato Roksa

      Film je sjajan i veoma mi se dopada.

    • Duško Moromilov

      Pročitao sam tekst o filmu i jako je zanimljivo tu su pomešani drakula i 30. vek. Strava je zaista!