Ludačka košulja

Žanr: triler
Trajanje: 103 min.
Premisa: Strah ima novo ime!

Glavne uloge:

Adrijen Brodi (Adrien Brody), Kira Najtli (Keira Knightley), Danijel Krejg (Daniel Craig), Kris Kristoferson (Kris Kristofferson), Dženifer Džejson Li (Jennifer Jason Leigh)

Scenario: Mark Roko (Marc Rocco), Massy Tadjedin
Režija: Džon Mejbjuri (John Maybury)

SINOPSIS

Godine 1991. Džek Starks, komandant američkih marinaca tokom rata u Persijskom zalivu, biva gotovo pogubno ranjen u glavu. Nakon oporavka, shvata da je usled tog incidenta i šoka zadobio amneziju. Nema rođake niti ikog bližnjeg, a sada se vraća u svoj rodni Vermont kao beskućnik.

Devet meseci kasnije, dok je stopirao duž autoputa u Vermontu, naleteo je na polupani kamion. Vozač – pijana i dezorijentisana majka Džin, i njena devetogodišnja ćerka Džeki su pored puta. Džin je toliko pijana da nije u stanju da razgovara s njim. Starks joj nudi pomoć da joj pokrene kamion.

On nastavlja da stopira i uskoro mu staju druga kola koja vozi mladić koji se uputio prema kanadskoj granici. Ubrzo zatim policija zaustavlja auto i hapsi Starksa. Kada se bude probudio, saznaće da je optužen za ubistvo u malom gradu. Starks se izjašnjava kao nevin i zbog svojih trauma odlazi u Alpajn Grov, državnu instituciju za lečenje poremećenih kriminalaca. Tamošnji psihijatar, dr Beker, počinje s njim testove na različite droge i klaustrofobično ponašanje. Lečenje podrazumeva oblačenje u košulju koja liči na jaknu, kao i višesatno samovanje s leševima lociranim u mrtvačnici u bolničkom podrumu.

U takvom stanju, u mraku i pod različitim uticajima, Starksu počinju da naviru sećanja na rat i ubistvo šefa policije. Počinje da povezuje deliće prošlosti i da svim tim događajima daje smisao.

O FILMU

Film je mešavina trilera, romantike, misterioznog ubistva i vanvremenske fantazije, što je i okupiralo režisera Džona Mejbjurija i presudilo prilikom prihvatanja ovog zadatka. Za razliku od njegovog prethodnog biografskog filma – „Love Is the Devil“, o umetniku Fransisu Bekonu, „Ludačka košulja“ je nekonvencionalna romantična drama puna napetosti, tenzije, praćena optimizmom i verom u transcendentnu moć i ljubav.

Ovaj triler, koji nosi ocenu „R“, producirala je kompanija „Section 8“ Stivena Soderberga (Steven Soderbergh) i Džordža Klunija (George Clooney). Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem „Sandens“ filmskom festivalu. Vojni veteran polazi na put u budućnost, gde može predvideti svoju smrt, te samim tim dobija mogućnost da predupredi svoje ubistvo i zaštiti one koje voli. Glavne uloge poverene su Adrijenu Brodiju (Adrien Brody) i Kiri Najtli (Keira Knightley), a uloge tumače i: Kris Kristoferson (Kris Kristofferson), Dženifer Džejson Li (Jennifer Jason Leigh), Bred Renfro (Brad Renfro) i Džejson Luis (Jason Lewis). Film je baziran na romanu Džeka Londona (Jack London) „The Star Rover“.

O REŽISERU

Džon Mejbjuri (reditelj)
„Love Is the Devil“ bio je njegov prvi dugometražni igrani film, koji je 1998. postigao veliki uspeh na Filmskom festivalu u Kanu. Kao slikar, pisac i režiser, Mejbjuri ima egzotičan i provokativan stil pripovedanja. Počeo je da snima filmove kasnih sedamdesetih na londonskoj pank sceni. Tako su nastali filmovi „Jubilee“ (1977), „Last of England“ (1977), a režirao je i ratnu sekvencu filma „War Requiem“ (1988). S Tildom Svinton za BBC snima adaptaciju drame Manfreda Karga „Man to Man“. Sledeći film – „Remembrance of Things Fast“, osvaja nagradu kritičara Los Anđelesa za najbolji eksperimentalni nezavisni film 1994.

O GLUMCIMA

Adrijen Brodi (Džek Starks)
Osvojio je Oskara 2002. godine za ulogu u filmu Romana Polanskog „Pijanista“ i tako postao najmlađi dobitnik Oskara za glavnu mušku ulogu. Ostale uloge imao je u filmovima „Zabit“, „The Singing Detective“, „King of the Hill“, „Summer of Sam“, „Liberty Heights“, „Afera ogrlica“, „Tanka crvena linija“. U bioskopima je i njegov film „King Kong“ u režiji Pitera Džeksona.

Kira Najtli (Džeki Prajs)
Proslavila se ulogom u filmu „Pirati sa Kariba“. Igrala je i u filmovima „U stvari ljubav“, „Niko kao Bekam“, „Kralj Artur“, „Domino“ i „Gordost i predrasude“.

Kris Kristoferson (dr Tomas Beker)
Karijeru je započeo 1971. u filmu „Poslednji film“. Nakon toga, snimio je više od 100 filmova, među kojima su „Planeta majmuna“, „Zvezda je rođena“, „Vrata raja“, „Blejd“ (sva tri filma), „Usamljena zvezda“ i mnogi drugi.

Oficijelni sajt:

  • The Jacket (2005)

    Premijera: Sinemanija 2005;
    U bioskopima: decembar 2005. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar