Made in YU

Made in YU
Žanr: komedija
Trajanje: 99 min.
Zemlja porekla: Švedska, 2005

Glavne uloge:

Saša Drakulić, Slobodan Ninković, Bata Živojinović, Nataša Ninković, Dragan Jovanović, Milorad Mandić Manda

Scenario: Vladimir Ćosić, Miko Lazić, Vladimir Simić
Režija: Miko Lazić

SINOPSIS
Priča počinje pokušajem samoubistva Petra Petrovića, gastarbajtera u Švedskoj. Petar godinama igra lutriju i konačno je uspeo da dobije nagradu i da osvojenim novcem kupi kuću na moru. Nažalost, rat je izbio i kuća mu je oduzeta, što je po njemu sasvim dovoljan razlog za samoubistvo.
Mara, njegova žena, na sve načine pokušava da ga odvrati od te sulude ideje i ujedno od komšija sakrije pravo stanje stvari. Kroz sekvence u filmu saznajemo kako je prvi od Petrovića, Savo, došao u Švedsku i da su na njegov poziv došli Petar i Braco. Na početku, posao im je obezbeđivao Savo i oni su mu plaćali proviziju, naravno, umanjenu, jer ipak su braća, ali kako su godine prolazile, svako je započeo svoj posao. Petar je s Marom otvorio piceriju, Braco pekaru, dok je Savo ostao pri mutnim poslovima i često pozajmljivao novac od Petra kako bi vratio dugove. Za razliku od Petra, Braco nije bio raspoložen za pozajmice, jer je smatrao da su mu dovoljno davali i da su mu vratili sve što duguju.
O FILMU
Film „Made in YU“ je crna komedija o našima „preko bare“, o svima onima koji su u želji za boljim životom pokušali da nađu sreću na dalekom zapadu, postepeno zaboravljajući prave vrednosti i otuđujući se od svega što su bili i što su nekada imali. Iako naizgled mračan i ciničan, film u stvari na pravi način prikazuje snove naših gastarbajtera, koji, iako čvrsto ubeđeni da će se vratiti, retko kada to i urade.
O REŽISERU
Miko Lazić (reditelj)
Film „Made in YU“ je autobiografsko delo ovog reditelja. Rođen je u Švedskoj, njegovi roditelji su davne 1960. emigrirali u Švedsku kako bi zaradili i uštedeli dovoljno novca za lagodan život u Bosni. Nažalost, izbio je rat i sva imovina koju su godinama sticali je izgubljena. Na ivici nervnog rastrojstva, njegov otac se zaključao u garažu i pretio da će da izvrši samoubistvo. Tog trenutka Miko Lazić odlučuje da ispriča svoju priču.
„Oduvek su mi govorili da je jedini pravi život život u Jugoslaviji. Svu svoju energiju i novac ulagali su u taj san da će se vratiti, naročito moj otac. Sve vreme je govorio o novcu, živeo je i radio samo za to da se vrati. Ipak, kako je vreme prolazilo, a i rat je izbio, sva mogućnost za neki lagodan život je nestala. Mojim roditeljima je to veoma teško palo, pogotovo ocu, što ga je dovelo do nervnog sloma“.
„Čitav film, čak i scene u Švedskoj, snimljen je u Srbiji i Crnoj Gori. Po računici, jeftinije je bilo sa scenografom napraviti švedsko predgrađe nego otputovati s kompletnom ekipom. Otputovali smo scenograf Mirko Jeremić i ja i proveli četiri dana u Švedskoj. Želeo sam da se naglase detalji švedskog predgrađa, naročito poštanski sandučići, koji se u Švedskoj nalaze u dvorištu kuće. Ovde to nije moguće, jer bi sva pošta nestala preko noći“, uz osmeh objašnjava reditelj.
Oficijelni sajt:
Made in YU (2005) 
Premijera: 22. februar 2007. godine u bioskopu „Kozara“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar