Mladi Adam

Žanr: erotski triler
Trajanje: 91 min.
Radni naslov filma: „Poslednji tango u Glazgovu“
Originalni naziv filma: „Young Adam (2003)“

Glavne uloge:

Ewan McGregor, Tilda Swinton, Emily Mortimer, Peter Mullan

Muzika: David Byrne (Talking heads)
Scenario: David Mackenzie
Producent: Jeremy Thomas
Režija: David Mackenzie

SINOPSIS

Priča je smeštena u kanal između Glazgova i Edinburga, u mračni predeo zarastao u travu i mutne vode, gde je Džo (Juan Mekgregor) zaposlen kod bračnog para Eli i Lesa. Jednog dana Džo i Les nalaze u vodi telo mlade ženske osobe. Da li je to nesreća? Samoubistvo ili ubistvo? Nakon policijske istrage i hvatanja osumnjičene osobe, saznajemo da Džo zna nešto više o ovom slučaju i postepeno se otkriva njegova veza iz prošlosti sa nađenom ženom. U međuvremenu se razvija platonska privlačnost između Džoa i Eli, a klaustrofobična tenzija uvlači se među njih troje u ograničenom prostoru kanala.

O FILMU

Ovaj film urađen je po prvoj noveli, bestseleru, škotskog pisca Aleksandra Tročija (1925-1984) iz 1957. godine. Inspirisan je velikim holivudskim filmovima četrdesetih i pedesetih godina. Napeta i mračna priča o smrti i seksu donekle pokušava da prikaže škotski način života.

Ovo je dosad najbolje ostvarenje Juana Mekgregora kao antiheroja u ovom upečatljivom filmu. Zrela i provokativna priča izaziva, ulazi pod kožu i postaje sve jača. „Mladi Adam“ potvrđuje da je Mekenzi jedan od najtalentovanijih mladih reditelja u Velikoj Britaniji.

„Mladi Adam“ je premijerno prikazan na Kanskom festivalu u selekciji filmova na koje treba obratiti pažnju. Dobio je nagradu za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Edinburgu 2003. godine.

O REŽISERU

Dejvid Mekenzi
On je reditelj i scenarista; napisao je dosta nagrađivanih scenarija za programe BBC-ja i Channel Four. Jedan od njegovih novijih filmova je „Marcie“s Dowry“, koji je bio prikazan na Nedelji kritičara na Filmskom festivalu u Kanu 2002.

O GLUMCIMA

Juan Mekgregor (Džo)
Rođen je u Škotskoj, a diplomirao je na Glumačkoj akademiji u Londonu. Igrao je u filmovima: „Trainspotting“, „Ema“, „Sasvim neobičan život“, „Mulen ruž“, „Dole ljubav“. Po oceni kritike, lik Džoa, kao antiheroja u ovom upečatljivom filmu, jeste njegova najbolja uloga do sada.

Tilda Svinton (Eli)
Poznata i cenjena britanska glumica dugo je glumila u Royal Shakespeare pozorištu. Vrlo često i uspešno sarađivala je sa rediteljem Derekom Džarmanom. U filmu ovog reditelja, „Edvard II“, za ulogu hladne kraljice Izabele dobila je nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Veneciji 1992. godine. Igrala je u filmovima „Orlando“, koji ju je proslavio, kao i u ostvarenjima „The War Zone“, „The Deep End“, „Vanilla Sky“, „Plaža“, „Paralelni svetovi“ i „Adaptacija“.

Premijera: Cinemania 2003. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar