Moja velika grčka avantura

Žanr: romantična komedija Trajanje: 95 min.

Glavne uloge: Nia Vardalos (Nia Vardalos), Ričard Drajfus (Richard Dreyfuss), Aleksis Georgulis (Alexis Georgoulis)
Scenario: Majk Rajs (Mike Reiss)
Režija: Donald Pitri (Donald Petrie)

SINOPSIS
Džordžija je nezadovoljna Amerikanka grčkog porekla koja se preselila u Grčku, gde radi kao turistički vodič i ponovo otkriva ne samo lepotu svoje stare domovine već i svoj "kefi" – što na grčkom jeziku znači "duh". Njeni turisti radije bi kupovali majice nego slušali o istoriji. U histeričnom sukobu posebnosti i kultura čini se da sve ide naopako, sve dok joj jednog dana vrlo neobičan turista, Irv Gordon, ne pokaže kako treba da se zabavlja. To je inspiriše da dobro pogleda čoveka s kojim će, protivno svim svojim očekivanjima, pronaći ljubav.
O FILMU
"Moja velika grčka avantura" je romantična komedija smeštena u ruševine antičke Grčke. Reditelj Donald Pitri vodi gledaoce na romantično putovanje kroz ruševine u Grčkoj (snimano u Delfima, Olimpiji i Atini). Vardalosova kaže: "Donald je izabrao lokacije koje nisam mogla ni da zamislim. Napravio je izvrstan posao oko vizualizovanja, a to je upravo ono što reditelji rade – uzimaju reči i pretvaraju ih u slike". Lokacije snimanja su same po sebi zvezde ovog filma.
Nia Vardalos je impresionirana kulturnim i istorijskim bogatstvom: "Niko pre toga nije dobio dozvolu da snima na Akropolju i toliko sam uzbuđena samo zbog toga što stojim ovde. Zaista imamo sreće, svi mi imamo sreće". Veliki deo središnjih scena filma odigrava se na najpoznatijim mestima u Atini. O tim lokacijama Vardalosova kaže: "Bilo je jako zanimljivo doživeti te ruševine. Poseta tim mestima je zaista veliko iskustvo."
O REŽISERU
Donald Pitri (reditelj)
Izvod iz filmografije: "Kako izgubiti dečka za 10 dana" ("How to Lose a Guy in 10 Days", 2003), "Mistična pica" ("Mystic Pizza", 1988), "Grumpy Old Men" (1993), Just My Luck (2006), Welcome to Mooseport (2004), Miss Congeniality (2000), The Associate (1996).
O GLUMCIMA
Nia Vardalos (Džordžija)
Zvezda je i scenarista jednog od najuspešnijih nezavisnih filmova i romantičnih komedija u istoriji – "Moja velika, mrsna pravoslavna svadba". Napisala je i producirala film "Perike, šljokice i perje", u kojem je i glumila, a nedavno je dovršila svoj rediteljski prvenac, "I hate Valentine’s Day", romantičnu komediju u kojoj glumi s Džonom Korbetom, glumačkim parterom iz "Moja velika, mrsna pravoslavna svadba".
Vardalosova je otkriće Rite Vilson i Toma Henksa, koji su film "Moja velika, mrsna pravoslavna svadba" producirali po njenom scenariju. Za svoj rad osvojila je brojne nagrade i zaslužila nominacije za Oskara i Zlatni globus. Trenutno za Toma Henksa i studio "Univerzal" piše scenario za film "Hello, My Name Is Harry Brown".
Ričard Drajfus (Irv)
Drajfus je oskarovac koji je "zlatnog dečaka" odneo za svoju prvu romantičnu ulogu nezaposlenog glumca u filmu "Devojka za zbogom". Uloge u američkim klasicima kao što su "Diplomac", "Američki grafiti", "Bliski susreti treće vrste" i "Jaws" (1975) učinile su ga pravom glumačkom legendom.
Oficijelni sajt

Premijera: Sinemanija 2009.
U bioskopima: 5. novembar 2009. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

filmmoja velika grcka avanturavodic
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Jeca Dragašević

    U ovim sivim, ružnim danima i predugim noćima, ovaj film mi je došao kao melem na ranu. Uživala sam i od srca se smejala! Glumica je medena, a gospodin iz Larise je takva faca da sam ostala bez reči… Idite, obavezno, pogledajte ovaj sladak film. Ulepšaće vam dan, nedelju, mesec…