Moja velika mrsna pravoslavna svadba

Žanr: romantična komedija
Trajanje: 105 min.

Glavne uloge: Nia Vardalos, John Corbett, Gia Carides, Joey Fatone
Scenario: Nia Vardalos
Producenti: Tom Hanks, Rita Wilson
Režija: Joel Zwick

SINOPSIS

Tula Portokalos je 30-godišnja Grkinja koja radi u porodičnom restoranu „Dancing Zorba“s“ u Čikagu. Njen otac jedino želi da se ona uda za finog Grka. Međutim, Tula želi više od toga. Njena majka ubeđuje Gasa da joj dozvoli da pohađa kompjuterski kurs na fakultetu (puštajući ga da misli kako je to njegova ideja). Uz te časove ona preuzima i posao u turističkoj agenciji svoje tetke (opet dopuštajući ocu da misli da je to njegova ideja). Upoznaje Jana Milera, profesora engleskog u srednjoj školi. Njih dvoje se neko vreme tajno sastaju, sve dok ih njena porodica ne otkrije. Tulinom ocu je teško da prihvati da mu se ćerka viđa sa nekim ko nije Grk. On mora da nauči da prihvati Jana, Jan mora da nauči da prihvati Tulinu ogromnu porodicu, a Tula mora da nauči da prihvati samu sebe.

ZANIMLJIVOSTI

Ideju za snimanje ovog filma dobila je žena Toma Henksa, Rita Vilson, koja je gledala Nijinu monodramu (Nija Vardalos, tumač glavne uloge i scenarista filma). Film nije koštao mnogo – svega pet miliona dolara. Do sada je zaradio (zaključno sa 20. oktobrom 2002. godine) oko 169 miliona dolara i već šest meseci nalazi se među prvih pet na američkoj top-listi najgledanijih filmova. To je najveći uspeh jednog niskobudžetnog filma u istoriji američke kinematografije.

NIJA VARDALOS (Tula Portokalos)

Nija Vardalos igra Tulu Portokalos, Grkinju koja se suprotstavlja porodičnoj tradiciji kada se zaljubi u čoveka koji nije Grk. Glumica i književnica koja je za potrebe filma adaptirala svoju popularnu pozorišnu monodramu rođena je i odrasla u Vinipegu. Na neobičan način ušla je u jednu pozorišnu trupu – preko blagajne. Naime, kada je jedan glumac iznenada morao da ode u bolnicu, ona je rekla producentu da zna tekst predstave. Pružili su joj šansu. Sledećeg dana pozvali su je da se pridruži trupi.

Nakon dve godine postala je član pozorišta „Second City“ iz Čikaga, gde je nastupala više od šest godina. Dok je radila u ovoj trupi, upoznala je kolegu Jana Gomeza i udala se za njega. Zajedno su otišli u Los Anđeles da okušaju sreću na filmu i televiziji. Nija se pojavila kao gostujući glumac u televizijskim serijama „Two Guys and a Girl“, „Common Law“, „The Drew Carey Show“, „Boys Meets World“ i „It“s Like You Know“.

DŽON KORBET (Jan Miler)

Glumac Džon Korbet je našoj publici poznat po ulozi velike ljubavi Sare Džesike Parker u seriji „Seks i grad“. Ostvario je i zapažene uloge u filmovima „The Sky“s on Fire“, „On Hostile Ground“, „Flight of the Intruder“, „Volcano“ i „Serendipity“.

Oficijelni sajt:

  • My Big Fat Greek Wedding

    Premijera: decembar 2002. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (1)
    Dodaj komentar
    • Anđela Cukić

      Mnogo dobar film.