Mordekaj

Žanr: akcija, komedija
Trajanje: 106 min.

Glavne uloge: Džoni Dep (Johnny Depp), Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow), Juan Mekgregor (Ewan McGregor), Pol Betani (Paul Bettany), Džef Goldblum (Jeff Goldblum)
Scenario: Erik Aronson (Eric Aronson), Kiril Bonfiljoli (Kyril Bonfiglioli) – roman
Režija: Dejvid Kep (David Koepp)

SINOPSIS

Boreći se sa ljutim Rusima, britanskom obavještajnom službom Mi5 i neverovatno dugonogom suprugom, međunarodni terorista, trgovac umetninama i honorarni kradljivac Čarli Mordekaj (Džoni Dep) – putuje svetom naoružan samo dobrim izgledom i jedinstvenim šarmom u potrazi za ukradenom slikom, koja je navodno trag do izgubljenog bankovnog računa na kojem se nalazi nacističko blago.

O FILMU

Čarli Mordekaj je britanski aristokrat i glavni lik nove akcione komedije „Mordekaj“. Temelji se na antijunaku iz popularne trilogije Kirila Bonfiljolija (Don’t Point That Thing at Me, Something Nasty in the Woodshed, After You with the Pistol). Čarli je profesionalni bonvivan i povremeni trgovac umetninama, uvek na ivici bankrota. Mračni, satirični i tipično britanski romani donose priče o Čarliju i Džoku Strepu, njegovom pomagaču, a česta su poređenja sa Vodhauseovim legendarnim likovima Dživisom i Vosterom. Čarli koristi šarm kako bi sprovodio svoje lude planove i nalazi izlaz iz najluđih situacija prateći trag remek-dela slikara Goje, koje bi moglo biti ključ pronalaska skrivenog nacističkog blaga koje se broji u milionima.

Dep je već bio obožavalac Bonfiljolijevih romana kad mu je u ruke došao scenario za film o ovom antijunaku. Slavni holivudski scenarista i reditelj Kep već je sarađivao sa glumcem na adaptaciji romana „Tajni prozor“, a čim je pročitao romane, znao je da je to uloga za Džonija. Scenario koji je Depu prosledio Kep napisao je Erik Aronson, koji je nabasao na trilogiju o Mordekaju u knjižari kod Trafalgar skvera u Londonu i otkrio da ona ima verne obožavatelje među kojima su i glumci Hju Lori i Stiven Fraj. Glavni lik vođen je nuždom, komentiše Aronson: „Čarli Mordekaj nasledio je ogromno imanje, ali nije imao sreće i ostao je bez novca. Iz nužde postaje mutni trgovac nekretninama, snalazeći se u svetu trgovine, a u ovom filmu on i njegov ađutant Džok Strep dolaze u Ameriku kako bi ukrali neke umetnine. Kep ukratko objašnjava: „Čarli trguje umetninama nejasnog porekla.“

Džoni Dep je Čarli Mordekaj. Mordekaj je poznavalac dobre hrane, lepih stvari, prekrasnih žena i svega što prati bogatstvo, a često je akter sumnjivih poslova. Kada ga Mi5, britanska obaveštajna služba, pozove i zatraži da uđe u trag nestaloj slici koju je naslikao slavni Goja, Čarli se nada da će na taj način rešiti dugove. Dep se za ulogu inspirisao slavnim glumcima kao što je Piter Selers, a njegov lik ima jednu slabost, a to je supruga Džoana, za koju bi učinio sve osim da obrije svoje veličanstvene brkove.

Gvinet Paltrou je Džoana Mordekaj. Čarlijeva prekrasna plavokosa supruga Džoana je Gvinet Paltrou. Džoana i Čarli zajedno su od studentskih dana, a ona je otmena i pametna. „Čarli nije junak, niti je pametan ili pun vrlina“, napominje Kep. „On je lopov i njegova supruga privučena je time, jer je on zasmejava. Oboje su silno ljubomorni i kad su zajedno, skaču iskre.“ Ono oko čega se ne slažu jesu njegovi brkovi, a Paltrou drži da su oni metafora onoga što ne valja u njihovom braku. „Nešto se čini pogrešno, ali tu ima puno toga ispod površine. Ipak, šarmantni su zajedno i zapravo su dobar spoj, hemija među njima je odlična i to ih drži zajedno svih tih godina.“

O REŽISERU

Dejvid Kep (reditelj, scenarista)
Jedan je od najuspešnijih holivudskih scenarista i uspešan reditelj. Kep je sa Džonom Kampsom napisao scenarije za filmove: „Zathura“ (2005), „Ghost Town“ (2008) i „Premium Rush“ (2012), a poslednja dva je i režirao. Napisao je i režirao „Tajni prozor“ (2004), „Stir of Echoes“ (1999), „The Trigger Effect“ (1996) i „Suspicious“ (1994), a neki od filmova na čijim je scenarijima radio jesu „Jack Ryan: Shadow Recruit“ (2014), „Angels and Demons“ (2009), „Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull“ (2008), „War of the Worlds“ (2005), „Spider-Man“ (2002), „Panic Room“ (2002), „Snake Eyes“ (1998), „The Lost World: Jurassic Park“ (1997), „Mission: Impossible“ (1996), „The Shadow“ (1994), „The Paper“ (1994), „Jurassic Park“ (1993), „Carlito’s Way“ (1993), „Death Becomes Her“ (1992), „Toy Soldiers“ (1991), „Bad Influence“ (1990) i „Apartment Zero“ (1989).

Oficijelni sajt:

 

 

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dzoni depgvinet paltrou
Komentari (0)
Dodaj komentar