Muškarci koji mrze žene (2011)

Žanr: krimi, drama, misterija
Trajanje: 158 min.

Glavne uloge: Danijel Krejg (Daniel Craig), Runi Mara (Rooney Mara), Kristofer Plamer (Christopher Plummer), Stelan Skarsgard (Stellan Skarsgard), Robin Rajt (Robin Wright), Džoeli Ričardson (Joely Richardson), Goran Višnjić
Scenario: Stiven Zejlijan (Steven Zaillian), Stig Lašon (Stieg Larsson) – roman
Režija: Dejvid Finčer (David Fincher)

SINOPSIS
Lizbet Salander je neobična heroina problematične prošlosti, buntovničkog izgleda, na prvi pogled odbojnog, ali pravičnog karaktera, koja se sveti nasilnicima, ali i priskače u pomoć čuvenom novinaru Mikaelu Blumkvistu u rešavanju misterioznog nestanka Harijet Vengar.
O FILMU
Prateći čuveni roman, reditelj Dejvid Finčer i scenarista Stiven Zejlijan su želeli da istaknu korporativnu, društvenu i ličnu dekadenciju s kojom se Mikael i Lizbet neprestano suočavaju. Finčer objašnjava zašto su se čvrsto držali originalne priče: "Želeli smo da dočaramo zbog čega su Blomkvist i Salanderova postali toliki kulturni fenomen. Knjiga nam je pružila puno materijala, uzbudljivih obrta i dramskih mogućnosti. Bili smo svesni da je ovo napeti triler o nasilju nad ženama i njihovoj specifičnoj degradaciji. Želeli smo da publika oseti nužnost osvete, ali i da ujedno shvati jačinu poruke koju šaljemo."
Upravo to je Stig Lašon postigao u svojim romanima, opisujući korumpiranu vlast, mizoginiju, nasilne opsesije, socijalnu pravdu i moralna iskušenja kojima su junaci izloženi tokom turbulentne alternativne istrage. "Mislim da će ljude zaintrigirati spletke pojedinaca i mračne tajne društva, mnogo više nego što to žele da priznaju. Ovaj film sve to prati kroz dvoje ključnih autsajdera koje će publika obožavati", dodaje Runi Mara.
Film "Muškarci koji mrze žene" igrana je adaptacija književnog bestselera "Trilogija Milenijum". Radnja filma bazirana je na prvoj knjizi, koja je širom sveta prodata u preko 50 miliona primeraka i postala svetski fenomen. Glavne uloge tumače Danijel Krejg i Runi Mara.
O REŽISERU
Dejvid Finčer (reditelj)
Dva puta je nominovan za Oskara, a dobitnik je Zlatnog globusa i nagrade BAFTA za film "Društvena mreža". Prethodno je režirao čuvene naslove "Osmi putnik 3", "Sedam", "Igra", "Borilački klub", "Soba panike" i "Neobičan slučaj Bendžamina Batona".
O GLUMCIMA
Danijel Krejg (Mikael Blomkvist)
Izuzetno je uspešan filmski, televizijski i pozorišni glumac. Najprepoznatljiviji je kao agent 007 u filmovima "Kazino Rojal" i "Zrno utehe", a pamtimo ga i po filmovima "Put u nepoznato", "Silvija", "Zlatni kompas", "Ozloglašen", "Minhen" i "Avanture Tintina: tajna Jednoroga". Naredne godine pojaviće se u 23. nastavku serijala o Džemsu Bondu – "Skyfall".
Runi Mara (Lizbet Salander)
Mlada američka glumica koja je prethodno sarađivala sa Dejvidom Finčerom u filmu "Društvena mreža". Pojavljuje se i u novoj verziji filma "Strah u Ulici brestova", kao i tinejdžerskoj komediji "Mladost u revoltu".
Stelan Skarsgard (Martin Vanger)
Proslavljeni švedski filmski i pozorišni glumac. Pojavljuje se u preko 30 švedskih filmova, a internacionalnu slavu stekao je zapaženim ulogama u filmovima "Nepodnošljiva lakoća postojanja", "Dobri Vil Hanting", "Lov na Crveni oktobar", "Kroz talase", "Pirati sa Kariba", "Mama Mia", "Tor", "Osvetnici" i "Melanholija".
Oficijelni sajt

Premijera: 5. januar 2012. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

milenijumstig lasontrilogija
Komentari (0)
Dodaj komentar