Nebesko kraljevstvo

Žanr: drama/romansa/ratni
Trajanje: 145 min.
Komentar: Krstaški ratovi pred našim očima!

Glavne uloge:

Orlando Blum (Orlando Bloom), Eva Grin (Eva Green), Lijam Nison (Liam Neeson), Džeremi Ajrons (Jeremy Irons), Edvard Norton (Edvard Norton)

Scenario: Vilijam Monahan (William Monahan)
Režija: Ridli Skot (Ridley Scott)

SINOPSIS

Ova monumentalna epska priča smeštena je u 1186. godinu i govori o časti i ljudskosti. Vrhunski reditelj Ridli Skot odlučio se za priču o Balijanu, običnom časnom kovaču koji odrasta u viteza i kreće na neizvestan put kako bi otkrio mir i neki bolji svet.

Priča počinje sahranom Balijanove žene i malog sina. Žalosni Balijan dobija poziv od svog nezakonitog oca, barona Godfrija od Ajbelina (Lijam Nison), kralja Jerusalima, zavetovanog na očuvanje mira u Svetoj zemlji. Boreći se sa tugom, Balijan odlučuje da se priključi Godfriju u njegovoj svetoj misiji. Nakon prerane smrti svoga oca, Balijan nasleđuje zemlju i uvodi svoja pravila u Jerusalim, grad u kome hrišćani, muslimani i Jevreji žive zajedno i održavaju primirje između Drugog i Trećeg krstaškog rata.

Položivši kraljevski zavet, Balijan se zatiče u nebranom grožđu, međutim, uspeva da postane najčasniji i najhrabriji među svim vitezovima Jerusalima i najveći zaštitnik svog naroda od sile koja će pokušati da ga porobi.

O REŽISERU

Ridli Skot (reditelj)
Jedan je od najznamenitijih holivudskih reditelja. Rođen je 1937. godine u Velikoj Britaniji, a karijeru je počeo kao scenograf na BBC-ju. Oprobao se u mnogim žanrovima. Bez obzira na to, za njegove filmove karakteristična je veoma snažna vizuelizacija.

Njegov film „Osmi putnik“ dobio je Oskara za vizuelne efekte. Sledili su „Legenda“, „Telma i Luiz“, „Gladijator“, „Hanibal“, „Pad crnog jastreba“, „Blade Runner“, „Someone to Watch Over Me“, „Black Rain“, „G.I.Jane“, „Cinema 16“, „Prevaranti“ i drugi.

Poznat je kao „glumački reditelj“ jer najviše voli da radi sa V postavkom kamera tako da glumci ne moraju da prekidaju dijalog, već sve može da se snimi u prirodnom toku.

O GLUMCIMA

Orlando Blum (Balijan)
Rođen je 13. januara 1977. godine u Kenterberiju, u Velikoj Britaniji. Kako je u detinjstvu patio od disleksije, Orlando se veoma rano okrenuo umetnosti. Kada je imao 16 godina, preselio se u London i priključio pozorišnoj trupi „National Youth Theater“, u kojoj je proveo dve sezone i osvojio stipendiju za dalje školovanje. Godine 1998. upisao je „Guildhall School of Music and Drama“. Te godine pao je sa trećeg sprata i polomio kičmu.

Mada je postojala opasnost da će ostati paralizovan, brzo se oporavio i vratio na scenu. Na jednoj od predstava sedeo je i Piter Džekson. Tada ga je pozvao na audiciju za „Gospodara prstenova“. Kada je diplomirao, Orlando je počeo sa radom na toj trilogiji. Ostali filmovi su mu: „Pad crnog jastreba“, „Pirati sa Kariba 1“, „Troja“, „Wilde“, „Ned Kelly“, „The Calcium Kid“, „Heaven“.

Lijam Nison (Godfri)
Rođen je 1952. godine u Irskoj. Obrazovao se na „St. Mary’s“ koledžu u Belfastu, i to za učitelja. Godine 1976. priključio se pozorišnoj trupi „Belfast Lyric Player’s Theater“, a posle dve godine prešao je u Dablin i njihov „Abbey Theater“. Tu ga je primetio Džon Burman i dodelio mu ulogu u filmu „Ekskalibur“.

Igrao je u preko 50 filmova, među kojima su najznačajniji: „Baunti“, „Misija“, „Šindlerova lista“, „Nel“, „Rob Roj“, „Pre i posle“, „Majkl Kolins“, „Jadnici“, „Martin Luter“, „K-19“, „Bande Njujorka“, „Christiania“, „A Prayer for the Dying“, „High Spirits“, „Under Suspicion“, „Husband&Wives“, „The Haunting“, „Love Actually“, „Kinsey“.

Džeremi Ajrons (Tiberijas)
Rođen je 19. septembra 1948. u Velikoj Britaniji. Studirao je na „Old Vic Theater School“ u Bristolu. Probio se ulogom u mjuziklu „Gospel“, u kojem je igrao pored Dejvida Eseksa. Najznačajniji filmovi su mu: „Žena francuskog poručnika“, „Misija“, „Ukleti blizanci“, „Kafka“, „Umri muški 3“, „Ukradena lepota“, „Kineska kutija“, „Lolita“, „Čovek sa gvozdenom maskom“, „Lagumi i zmajevi“, „Vremenska mašina“, „Matilda“, „Mletački trgovac“, „Kao Julija“, „Moonlighting“, „Reversal of Fortune“, „Damage“, „M. Butterfly“, „Callas Forever“.

Oficijelni sajt:

  • Kingdom of Heaven (2005)

    Premijera: 5. maja 2005. godine u Centru „Sava“;
    6. maja 2005. godine u „Mobtel Open Air“ bioskopu, Tašmajdan

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar