Nije sve crno-belo: FEST 2014 (subota, 1. mart)

Ovogodišnji FEST, 42. po redu, održaće se od 28. februara do 9. marta. Danas je na programu tragikomična drama „Avgust u okrugu Osejdž“ pisca Trejsija Letsa koja je premijerno je izvedena na Brodveju, nakon čega je doživela čak 648 izvođenja i ovenčana sa šest nagrada Toni, između ostalog za najbolji dramski tekst, koji je takođe nagrađen Pulicerom. Lets je svoju dramu adaptirao u scenario koji je režirao američki producent Džon Vels. Vels je ostvario impozantnu karijeru kao izvršni producent brojnih filmova i TV programa, a ovim filmom ponovo se bacio u rediteljske vode.

Lets je želeo da glumačka ekipa koja je proslavila njegov komad na Brodveju ponovi svoj angažman i u filmskoj verziji, ali Vels se ipak opredelio za sopstvenu podelu. Iako je u početku nije odobravao, nakon što je odgledao film, Lets je bio i više nego zadovoljan rezultatom. Kako i ne bi kad je glumačka postava ovog filma krcata onim najboljim što Holivud može da ponudi. Maestralna Meril Strip ponovo je zablistala kao glava disfunkcionalne porodice koja se ponovo sastaje posle više godina otuđenja i hvata u koštac s krizom. Za svoju ulogu nominovana je za rekordnog osamnaestog Oskara i dvadeset osmi Zlatni globus, a s koleginicom Džulijom Roberts našla se na listi nominacija svih većih nagrada, poput BAFTA, Zlatni globus, Satelit itd.

Aplikacija FEST 2014 sada je dostupna i za Android i za iPhone mobilne telefone, pa u svakom trenutku možete da budete u toku sa programom i vestima 42. FEST-a.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Samo ljubavnici opstaju“ („Only Lovers Left Alive“)
Zemlja porekla: Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Kipar, SAD, 2013
Termin prikazivanja: subota, 1. mart, 11 časova
Žanr: drama, horor, romansa
Trajanje: 123 min.

Glavne uloge: Tom Hidelston (Tom Hiddleston), Tilda Svinton (Tilda Swinton), Mia Vasikovska (Mia Wasikowska), Džon Hert (John Hurt), Anton Jelčin (Anton Yelchin), Džefri Rajt (Jeffrey Wright)
Scenario: Džim Džarmuš (Jim Jarmusch)
Režija: Džim Džarmuš (Jim Jarmusch)

 

SINOPSIS

Adam je usamljena rok zvezda čija je jedina želja da se skloni od fanova i komponuje muziku. Eva je njegova voljena žena, koja napušta svog najbližeg prijatelja kako bi s Adamom putovala po svetu i živela u trošnom studiju na periferiji Detroita. Njihove snove podjednako ugrožavaju Adamovi obožavaoci, koji logoruju na pragu njegovog skloništa, kao i Evina plahovita sestra.

Kao i prethodnih godina, Fest će se održati u Centru „Sava“ kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu „Fontana“ na Novom Beogradu, a ponovo ove godine i u Domu sindikata. Ulaznice po ceni od 220 do 350 dinara u prodaji su od 1. februara samo na blagajnama ovih dvorana. Cena ulaznice za svečano otvaranje je 500 dinara, kao i za film „Nimfomanka“, koji će biti prikazan bez reprize.

Programska celina: Fest predstavlja – Centar „Sava“
Naziv filma: „Top je bio vreo“ („So Hot Was the Cannon“)
Zemlja porekla: Srbija, Republika Srpska-BiH, 2014
Termin prikazivanja: subota, 1. mart, 13.30 časova
Žanr: antiratna melodrama
Trajanje: 100 min.

Glavne uloge: Stanislav Ručanov, Anita Mančić, Muhamed Dupovac, Mugdim Avgadić, Slavko Štimac, Nikola Đuričko, Milica Mihajlović, Gordana Gadžić Ivica Vidović, Mira Banjac, Bojana Maljević, Feđa Štukan, Aleksandar Stojković, Faketa Salihbegović Avdagić, Miro Barnjak
Scenario: Slobodan Skerlić, Vladimir Kecmanović – roman
Režija: Slobodan Skerlić

 

SINOPSIS

Tema filma je odrastanje, sazrevanje dečaka u opkoljenom i bombardovanom Sarajevu početkom devedesetih godina. Prilikom opsade Sarajeva 1994. granata s brda ubija desetogodišnjakove roditelje. Dečak prestaje da govori. Prihvata ga komšinica i neguje kao svog sina. Kada lokalni nasilnici izbace dečaka iz opustošenog stana, on počinje da lunja ulicama sa školskim drugom, gde prerano i prebrzo prolazi kroz proces odrastanja. Upoznaje se sa značenjem reči sila, seks, smrt. Uči kako se napreduje. Uči o sistemu vrednosti. Uči o tome šta je važno u životu. Komšinica bezuspešno pokušava da ga zaštiti. Dečak srlja u propast. Smrt i patnja postaju deo njegove svakodnevice.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Kradljivica knjiga“ („The Book Thief“)
Zemlja porekla: SAD, Nemačka, 2013
Termin prikazivanja: subota, 1. mart, 16.30 časova
Žanr: drama, ratni
Trajanje: 131 min.

Glavne uloge: Sofi Nelis (Sophie Nelisse), Džefri Raš (Geoffrey Rush), Emili Votson (Emily Watson), Ben Šecner (Ben Schnetzer)
Scenario: Mihael Petroni (Michael Petroni),Markus Zusak (Markus Zusak)
Režija: Brajan Persival (Brian Percival)

 

SINOPSIS

Zasnovan na voljenom bestseleru, film „Kradljivica knjiga“ prikazuje priču o Lisl, neobičnoj i hrabroj devojčici koja je za vreme Drugog svetskog rata poslata u Nemačku, u hraniteljsku porodicu. Ona uči da čita uz podršku svoje nove porodice i Maksa, jevrejskog izbeglice koga skrivaju ispod stepeništa. Za Lisl i Maksa snaga reči i imaginacije postaje jedini izlaz iz uzburkanog sveta. Film afirmiše život i pokazuje otpornost ljudskog duha u trenucima borbe za opstanak.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Nesrećna Džasmin“ („Blue Jasmine“)
Zemlja porekla: SAD, 2013
Termin prikazivanja: subota, 1. mart, 19 časova
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 98 min.

Glavne uloge: Kejt Blanšet (Cate Blanchett), Alek Boldvin (Alec Baldwin), Peter Sarsgard (Peter Sarsgaard), Sali Houkins (Sally Hawkins)
Scenario: Vudi Alen (Woody Allen)
Režija: Vudi Alen (Woody Allen)

 

SINOPSIS

Pošto joj se sruši ceo život, uključujući i brak s bogatim biznismenom Halom, elegantna Džasmin, nekadašnja pripadnica njujorške elite, useljava se u skromni stan svoje sestre Džindžer, tražeći spas u San Francisku. Međutim, u pokušaju da zaboravi na svoje narcističke potrebe koje je progone, ona polako gubi bitku. Stare navike i nove laži počinju da zagorčavaju sve živote, a posebno njen.

Programska celina: Hollywood – Centar „Sava“
Naziv filma: „Avgust u okrugu Osejdž“ („August: Osage County“)
Zemlja porekla: SAD, 2013
Termin prikazivanja: subota, 1. mart, 22 časa
Žanr: drama
Trajanje: 121 min.

Glavne uloge: Meril Strip (Meryl Streep), Dermot Malruni (Dermot Mulroney), Džulija Roberts (Julia Roberts), Kris Kuper (Chris Cooper), Juan Mekgregor (Ewan McGregor), Sem Šepard (Sam Shepard), Džulijet Luis (Juliette Lewis), Ebigejl Breslin (Abigail Breslin), Benedikt Kamberbeč (Benedict Cumberbatch)
Scenario: Trejsi Lets (Tracy Letts)
Režija: Džon Vels (John Wells)

 

SINOPSIS

Beverli Veston je pesnik iz Oklahome koji se bori protiv alkoholizma, dok njegova supruga Vajolet ima tumor i zavisna je od lekova. Neposredno pošto joj nađe negovateljicu, Beverli nestaje, primoravajući porodicu da se ujedini kako bi ga pronašla i došla do neočekivanog rezultata. Majka i kćerke koje se nikada nisu međusobno suočile konačno se hvataju u koštac sa posledicama.

Kao i prethodnih godina, festival će se održati u Centru „Sava“ kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana na Novom Beogradu, a ponovo ove godine i u Domu sindikata. Ulaznice po ceni od 220 do 350 dinara u prodaji su od 1. februara samo na blagajnama ovih dvorana. Zbog velikog interesovanja film „Nimfomanka“ biće na programu FEST-a na bis 10. marta u 22 časa u Domu sindikata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beogradfestfilmski festival
Komentari (0)
Dodaj komentar