Obećana zemlja

Žanr: Drama
Trajanje: 114 min

Glavne uloge: Woody Harrelson („The People vs. Larry Flynt“), Billy Crudup („Without Limits“), Patricia Arquette („Stigmata“), Cole Hauser („Good Will Hunting“)
Scenario: Walon Green
Producent: Martin Scorcese
Režija: Stephen Frears („Mary Reilly“)

SINOPSIS

Ovo je priča o prijateljstvu dva čoveka prema kojima život nije bio nimalo nežan… i o momentu kada njihovo prijateljstvo prolazi ispit izdržljivosti. Radnja je smeštena na zapadu Amerike u „sumrak“ Drugog svetskog rata i onog što je ostavio za sobom. U prerijskom gradiću Hi-Lo, u Novom Meksiku, Pete Calder (Billy Crudup) i Big Boy Matson (Woody Harrelson), najbolji prijatelji i kompanjoni još iz ratnih dana, odlučili su da zajedno steknu kapital. Vraćaju se svom starom poslu u kome su najbolji: gaje stoku i obrađuju zemlju. Uspešni u poslu i omiljeni među ženama, oni su gospodari zemlje koja je njihovo bogatstvo i dom.

Naizgled harmoničan život narušen je od trenutka kada se u njihovim životima pojavljuje Mona. Pit prihvata da je od sada Mona, žena koju je uvek potajno želeo, žena drugog čoveka. Vraća se svojoj već istrošenoj vezi sa Josepha-om O“Neil (Penelope Cruz). Pitovo saznanje da je Mona verena i u strasnoj aferi sa Big Boy-em ponovo budi njegovu žudnju. Iako ophrvan osećanjem krivice, utomljuje svoju čežnju za Monom koja je sve što želi a ne može imati. Njihovo prijateljstvo je obavezujuće zakonima zemlje, a ugroženo ljubavlju prema istoj ženi.

PRODUKCIONI TIM

STEPHEN FREARS – reditelj

Stephen Frears je 1980.-te proglašen jednim od najtalentovanijih mladih britanskih režisera. Internacionalno priznanje je postigao filmom „My Beautiful Laundrette“, 1985. godine. Godine 1988. režirao je „Dangerous Liasons“, sa John Malkovich-em, Michelle Pfeiffer, Glenn Close i Uma-om Thumman, koji je nominovan za šest Oskara uključujući i kategoriju Best Picture, od kojih je dobio 3 nagrade. Od tada je Frears režirao: „The Grifters“, „The Snapper“, „Mary Reilly“, „The Van“. Završio je prava ali se nikada nije mnogo interesovao za to, već je vrlo brzo postao asistent u Royal Court Theatre i Lindsay Anderson-u i Albert Finney-u. Posle nekog vremena je počeo da radi na televiziji.

WALON GREEN – scenario

Walon Green je pisac brojnih filmskih scenarija, počevši 1959. godine sa Sam Peckinpah-ovim filmom „The Wild Bunch“. Ovo delo je postalo kultni film još tada, a u bioskope je dospeo tek 1994. godine. Neki od njegovih skorijih scenarija su: „Robocop 2“, „Crusade“, „The Brinks Job“, „The Border“, „The Sorcerer“. Green se isto tako uspešno bavi pisanjem scenarija za poznate i veoma popularne TV serije. Napisao je scenario i producirao seriju „Hill Street Blues“, bio je scenarista i izrvšni producent „Law and Order“. Scenarista je i producent „NYPD Blue“, serije koja je dobitnik Emmy nagrade.

GLUMCI

WOODY HARRELSON (Big Boy Matson)

Woody Harrelson debituje još kao srednjoškolac na Brodveju. Prvu ulogu odigrao je u predstavi „Biloxi Blues“. Usledile su zatim mnoge uloge u pozorištima Los Angeles-a. Na filmu debituje ulogom u „Wildcats“, a profesionalnu karijeru nastavlja u filmu „White Man Can“t Jump“ i „Money Train“ pored Wesley Snipes-a. Slavu stiče nakon filma „Indecent Proposal“, u kome su mu partneri bili Demi Moore i Robert Redford. Prvo priznanje kritike je dobio za ulogu u filmu Oliver-a Stone-a „Natural Born Killers“. Njegove ostale uloge su u filmovima: „Doc Hollywood“, „L.A. Story“, „The Cowboy Way“, „Sunchaser“, „Kingpin“, „Palmetto“, „Welcome To Sarajevo“, „Wag The Dog“.

BILLY CRUDUP (Pete Calder)

Billy Crudup je poznat koliko po svom rigoroznom izboru uloga u karijeri toliko i po svom očiglednom talentu. U njegove brojne filmske i TV uloge ubrajaju se: „Sleepers“ (1996), „Everyone Says I Love You“ (1996), „Inventing The Abbots“ (1997), „Grind“ (1997), „Without Limits“ (1998), „Hi – Lo Country“ (1998), „Walking The Dead“ (1999), „Almoust Famous“ (2000), „Charlotte Gray“ (2001).

PATRICIA ARQUETTE (Mona)

Patricia Arquette ekspresivna, seksipilna i, od kada se prvi put pojavila, vrlo upečatljiva glumica prepoznatljivog imidža. „Sa svojim izražajnim plavim očima, južnjački-mekim glasom, ona je neodoljivo simpatična i seksi…“, komentar je kritičara. Lista njenih TV i filmskih uloga je veoma duga: „Wildflower“ (1991), „Trouble Bound“ (1992), „True Romance“ (1993), „Betrayed by Love“ (1994), „Ed Wood“ (1994), „Beyond Rangoon“ (1995), „Lost Highway“ (1997), „Hi-Lo Country“ (1998), „Stigmata“ (1999), „Bringing Out The Dead“ (1999), „Little Nicky“ (2000), „Human Nature“ (2001).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar