Obred

Žanr: drama, horor, psihološki triler
Trajanje: 114 min.
Premisa: Možeš ga pobediti samo ako veruješ!

Glavne uloge: Entoni Hopkins (Anthony Hopkins), Kolin O’Donohju (Colin O’Donoghue), Alis Braga (Alice Braga), Kiran Hinds (Ciaran Hinds), Rutger Hauer (Rutger Hauer), Marija Gracija Kučinota (Maria Grazia Cucinotta), Marija Karan
Scenario: Majkl Petroni (Michael Petroni), Met Baljo (Matt Baglio) – roman
Režija: Mikael Hafstrom (Mikael Hafstrom)

SINOPSIS
Inspirisan istinitim događajima, film "Obred" prati skeptičnog studenta teologije Majkla Kovaka (Kolin O’Donohju), koji nevoljno pohađa školu egzorcizma u Vatikanu. Prilikom boravka u Rimu Majkl upoznaje nesvakidašnjeg sveštenika, oca Lukasa (Entoni Hopkins), koji ga upoznaje s mračnom stranom njegove vere, otkrivajući da đavo može biti čak i u jednom od najsvetijih mesta na Zemlji.
O FILMU
Isterivanje đavola i svedoci takvih događaja dugo su bili kulturološki fascinantni, bez obzira na veru i sredinu. Reditelj Mikael Hafstrom o tome govori: "Postoji univerzalno interesovanje za obred egzorcizma. Puno toga dolazi iz religije, ali puno i iz popularne kulture, i film ‘Isterivač đavola’ iz sedamdesetih još uvek je najpoznatiji film o ovom fenomenu. Ova tema privlači ljude širom sveta uprkos činjenici – ili možda upravo zbog nje – da ne može biti dokazana niti potpuno objašnjena. Što se više udubljujete, sve jasnije vidite da nema lakih odgovora."
Kao glumac, Entoni Hopkins je ulazio u temu prirode zla, najprimetnije u liku Hanibala Lektora u filmu "Kad jaganjci utihnu". O "Obredu" kaže: "U okviru filma postoji debata: Da li je u pitanju đavo? Postoji li takva personifikacija? Ili je to psihologija? Je li u pitanju Frojd ili Bog? Ko to može reći?"
Irski glumac Kolin O’Donohju, koji u ovom filmu glumi mladog sveštenika skeptika, kaže da priča postavlja univerzalna pitanja o tome kako se suočavamo s neobjašnjivim. "Postoji psihološki argument, ideja da je opsednutost uzrok i posledica mentalne bolesti, i postoji verovanje u demone i opsednutost. Ovo su diskusije koje se vode hiljadama godina. Film prikazuje neke prilično uznemirijuće scenarije i činjenica da je inspirisan stvarnim životom čini da poverujete da tu ima nečega."
Film "Obred" baziran je na istinitom događaju opisanom u knjizi Meta Balja, reportera koji živi u Rimu, kojeg je pogodila najava inicijative Vatikana 2007. godine da se obnovi obuka za obred egzorcizma. Kada je Baljov predložak od deset strana našao put do producenata, odmah su bili zainteresovani. Rezultat je bio "Obred" – stvaranje savremenog isterivača đavola koje prati događaje koji su inspirisali film. "Sam egzorcizam je nešto s čime je upoznato malo ljudi", kaže Baljo. "Želeo sam ne samo to da ga razumem ja već i da za druge otključam misteriju. Upoznao sam američkog sveštenika, oca Garija Tomasa, koji je došao u Rim da nauči kako da postane isterivač đavola, i njegova iskustva bila su osnov za lik Majkla Kovaka u scenariju."
Hafstrema je zainteresovala prilika da istraži temu egzorcizma koja ima toliko osnova u činjenicama. "Ovo čak i nije čist horor film", kaže reditelj. "U pitanju je fikcija, ali u vrlo realnim okvirima. Kada sam pročitao scenario, osećao sam da je čitavoj ideji demonske opsednutosti pristupio iz ugla koji ranije nisam video. Uvlači vas u taj svet na snažan, napet i zanimljiv način." Entoni Hopkins glumi oca Lukasa, kontroverznog isterivača đavola, poznatog po tome što zalazi u najmračnije krajeve svoje duhovnosti u službi Boga.
"Kod oca Lukasa zainteresovalo me je to što nije jasno koja je njegova pozicija u svetu teologije", kaže Hopkins. "On je jezuita, ali je višedimenzionalan. Kada ga Majkl upozna, on ne zna šta da misli o njemu jer je stariji sveštenik, vrlo nestrpljiva i nervozna osoba. I kada mladić dovede u pitanje njegova verovanja, otac Lukas kaže: ‘Neguj svoje sumnje. Budi im prijatelj jer su one ono što će te pokretati dalje.’ Otac Lukas ima svoje sumnje, dok ne počnu da mu se događaju užasne stvari." U ulozi oca Lukasa Hopkins je predstavljao jak centar gravitacije za priču i likove. Hafstrem kaže: "On je srce i duša ovog filma. Lik oca Lukasa fascinantan je zbog toga što ne znamo zapravo ko je on i u šta veruje".
O REŽISERU
Mikael Hafstrom (reditelj)
Rođen je u Lundu, u Švedskoj. Pohađao je studije filma na Univerzitetu u Stokholmu, a kasnije i u Njujorku. Svoju profesionalnu karijeru započeo je kao slobodni kritičar, da bi pre nego što je počeo da režira radio kao pomoćnik reditelja i scenarista na švedskoj televiziji. Ovo je njegov prvi američki film. Poznat je po filmu "Evil", koji je imao nominaciju za Oskara za najbolji strani film. Filmografija: Vendetta, Days Like These (Leva Livet, 2001), Evil (Ondskan, 2003), Drowning Ghost (Strandvaskaren, 2004), Shanghai, 1408 i možda najpoznatiji – "Fatalna preljuba" ("Derailed") s Klajvom Ovenom i Dženifer Aniston u glavnim ulogama.
O GLUMCIMA
Entoni Hopkins (otac Lukas)
Jedan od najpoštovanijih filmskih glumaca svih vremena dobio je mnogo priznanja za svoje brojne i raznovrsne uloge. Osvojio je Oskara za ulogu Hanibala Lektora u čuvenom filmu Džonatana Dema "Kad jaganjci utihnu". Kasnije je još tri puta bio nominovan za tu nagradu – za glavne uloge u filmovima "Ostaci dana" Džejmsa Ajvorija i "Nikson" Olivera Stouna i za sporednu ulogu u filmu Stivena Spilberga "Amistad". Za sve pomenute filmove bio je nagrađen i Zlatnim globusom, kao i za ulogu u drami Ričarda Atenboroua "Zemlja senki". Gotovo da nema filma u kome je Hopkins igrao, a da nije zabeležio veliki uspeh i pozitivne kritike. Hopkins je filmski debi ostvario 1968. u filmu "Zima jednog lava", za koji je bio prvi put nominovan za nagradu BAFTA.
Kolin O’Donohju (Majkl Kovak)
Mladi irski glumac karijeru je započeo sa 16 godina u pozorištu. Film "Obred" je njegov prvi igrani film.
Oficijelni sajt

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

entoni hopkinsmikael hafstrompsihološkitriler
Komentari (0)
Dodaj komentar