Old Boy

Žanr: triler, akcija, misterija
Trajanje: 118 min.
Premisa: Kraj sukoba. Jedan mora umreti…
Nagrade: gran pri u Kanu 2004. godine

Glavne uloge:

Min-sik Choi, Ji-tae Yoo, Hye-jeong Kang, Dae-han Ji, Dal-su Oh

Scenario: Jo-yun Hwang, Chun-hyeong Lim
Režija: Chan-wook Park

SINOPSIS

Jednog dana 1988. godine Oh Dae-Su, koji živi sa ženom i predivnom ćerkicom, biva kidnapovan i kasnije se budi u privatnom zatvoru. Dae-Su nebrojeno puta pokušava da pobegne i učini samoubistvo, ali ne uspeva u tome. Sve vreme pita se šta je nateralo nekoga da ga mrzi toliko da bi ga zatvorio bez razloga. Ubrzo saznaje da je njegova voljena žena brutalno ubijena. Tog trenutka zaklinje se da će se osvetiti čoveku koji mu je uništio život. Nakon 15 godina, Dae-Su je pušten sa novčanikom punim para i mobilnim telefonom. Nepoznati čovek ga zove i navodi ga da otkrije zašto je proveo 15 godina u zatvoru. Uz pomoć devojke po imenu Mido, Dae-Su pronalazi i svoj zatvor, gde otkriva kasetu na kojoj piše: „Oh Dae-Su previše priča.“ Ubrzo se nalazi licem u lice sa svojim kidnaperom, koji mu, da bi izbegao smrt, predlaže igru: ako za pet dana otkrije razlog svog zatočeništva, on će izvršiti samoubistvo, u suprotnom, ubiće Mido. Trka počinje…

O FILMU

Ovaj film je jedan od filmova iz opusa „Trilogija osvete“ („The Vengeance Trilogy“) filozofa među rediteljima Čan-Vuk Parka. Prvi u nizu je film „Sympathy For Mr. Vengeance“.

Film je rađen po motivima romana Aleksandra Dime „Grof Monte Kristo“.

Broj telefona koji se pojavljuje u filmu – 08-6600330, jeste postojeći broj telefona u Švedskoj koji je morao biti isključen zbog silnih poziva. Odnedavno švedska centrala preusmerava poziv na broj 08-54589400, na koji se javlja službenik Korejske ambasade u Stokholmu.

U čuvenoj internet bazi filmova – IMDB, ovaj film nalazi se na 92. mestu najboljih 250 filmova svih vremena.

O REŽISERU

Čan-Vuk Park (reditelj)
Rođen je 23. avgusta 1963. godine u Južnoj Koreji. Film „Old Boy“ (Stari momak), koji je urađen prema čuvenoj japanskoj mangi (vrsta stripa), najuspešniji je film u njegovoj karijeri. Za ovaj film dobio je i gran pri u Kanu 2004. godine. Nijedan njegov prethodni film nije doživeo ni približno toliki uspeh. Čak je i francuska filmska kritika bila veoma naklonjena ovom filmu. U biografiji Čan-Vuk Parka stoji da mu je drama omiljeni žanr, ali i da svi njegovi filmovi imaju pesimistički sadržaj koji ne ostavlja gledaocima čak ni tračak nade. O svojim filmovima kaže: „Imam više sklonosti ka tome da stvaram pesimistične filmove, jer sam suviše optimističan u svakodnevnom životu i to me ne privlači mnogo. Volim da pravim filmove u kojima ima puno akcije i panike.“

Filmografija: Three extremes (2004), OldBoy (2003), Yeoseot gae ui siseon (2003), Boksuneun naui geot (2002), Gongdong gyeongbi guyeok JSA (2000), Simpan (1999).

O GLUMCIMA

Min-Sik Čoi (Oh Dae-Su)
Rođen je 22. januara 1962. godine u Seulu u Južnoj Koreji. Ime i slavu stekao je najpre u pozorištu, a zatim i na filmskom platnu. Proslavio se filmom „Our Twisted Hero“. Sredinom devedesetih godina nastavio je da glumi u pozorištu, ali je bio i producent nekoliko TV drama, uključujući i „Moon Over Seoul“ sa Han Seokgujem.

Početak 1997. godine obeležio je ulogom u filmu „No3“. Najveću ulogu ostvario je 1999. godine u najuspešnijem korejskom filmu – „Swiri“, u kom je igrao južnokorejskog agenta. Za ovu ulogu dobio je jednu od najprestižnijih korejskih nagrada – „Grand Bell“, u kategoriji najbolje glavne muške uloge.

Posle glavne uloge u predstavi „Hamlet“, u proleće 1999. godine Čoi glumi u trileru „Happy End“, gde je odigrao ulogu prevarenog muža, a početkom 2001. godine igra gangstera u fimu „Failan“.

Oficijelni sajt:

  • Oldboy (2003) Koreja
  • Oldboy (2003) SAD

    Premijera: FEST 05
    U bioskopima: 15. april 2005. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar