Oliver Tvist

Žanr: porodična drama
Trajanje: 129 min.
Komentar: adaptacija klasičnog Dikensovog romana.

Glavne uloge:

Ben Kingsli (Ben Kingsly), Barni Klark (Barney Clark), Hari Iden (Harry Eden), Džejmi Forman (Jamie Foreman), Lin Rou (Leanne Rowe)

Scenario:

Čarls Dikens (Charles Dickens) – roman, Ronald Harvud (Ronald Harwood)

Režija: Roman Polanski (Roman Polanski)

SINOPSIS

U sirotištu u Engleskoj Oliver Tvist i ostali siročići umiru od gladi i biraju međusobno ko će zatražiti još hrane. Odabran je Oliver. Na večeri Oliver odlazi kod kuvara i traži još. Zbog toga kuvar, gospodin Bambl i njegova ekipa neće dati mira malom Oliveru. Nakon što ga je vršnjak isprovocirao na račun njegove umrle majke, Oliver se potukao i odlučio da pobegne iz sirotišta u London.

Umoran i gladan, sam na ulicama Londona, Oliver sreće Artfula Dodžera, koji mu nudi prenoćište. Tako dospeva s grupom klinaca džeparoša u ruke Fagina, kao i opakog Bila Sajksa, njegove devojke Nensi i psa Sajksa. Jednog jutra Oliver odlazi s dvojicom Faginovih dečaka kako bi se upoznao sa zanatom za koji svi očekuju da će se njime baviti – krađom. Spletom okolnosti dospeva u policiju. Nakon istrage, očevici su uspeli da dokažu Oliverovu nevinost, ali Fagin i Bil Sajks su već optužili Olivera za izdaju, te odlučuju da ga pronađu i vrate u Faginovu jazbinu.

O FILMU

Režiser nagrađen Oskarom, Roman Polanski („Pijanista“), donosi svoju vizuelno bogatu priču prema klasičnom romanu „Oliver Tvist“ Čarlsa Dikensa. Jednostavna storija o siročetu zapravo je uzbudljiva i dramatična priča o borbi dobra i zla. Posle nekoliko meseci, Polanski je konačno odabrao 11-godišnjeg školarca iz Londona – Barnija Klarka, za tumača naslovne uloge. Prethodno, Klark je glumio u filmu „The Lawless Heart“, kao i britanskim televizijskim dramama „Fojlov rat“ („Foyle“s War“), koju prati i domaća publika, i „The Brief“.

O REŽISERU

Roman Polanski (reditelj)
Rođen je u Parizu. Roditelji su mu bili poljski Jevreji. Još od 14. godine bavi se glumom u pozorištu, radiju i na filmu. Prvi igrani film – „Nož u vodi“, snimio je 1962. godine, za šta je prvi put nominovan za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Posle nekoliko filmova na televiziji, britanski producenti ga angažuju za film „Repulsion“, snimljen po njegovom scenariju. Film osvaja Srebrnog medveda na Festivalu u Berlinu i još više ističe njegov talenat. Drugog Medveda osvaja odmah zatim, za sledeći film – „Cul-de-sac“.

Slede filmovi: „Bal vampira“, „Rozmarina beba“, „Magbet“ (1970), „Che?“ (1972) i „Kineska četvrt“ (1974), koji je bio nominovan za 11 Oskara, a osvojio ga je u kategoriji najbolji scenario. Nakon toga, snima „Stanara“ (1975) prema romanu Rolanda Topora. U Parizu snima „Tes“ (1979) s Nastasijom Kinski, za koji je ponovo nominovan za Oskara u šest kategorija; film je osvojio Oskare za kameru, scenografiju i kostime.

Nakon duge pauze, 1986. snima film „Pirati“ s Volterom Matauom, „Frantic“ (1988) s Harisonom Fordom i Emanuel Senje, „Gorki mesec“ (1992) prema romanu Paskala Bruknera, „Smrt i devojka“ (1994) po istoimenoj drami i „Devetu kapiju“ – triler s Džonijem Depom. Film „Pijanista“ donosi mu sve bitne svetske nagrade, uključujući i Oskara za najbolju režiju, kao i Zlatnu palmu u Kanu.

O GLUMCIMA

Ben Kingsli (Fagin)
Za ulogu u filmu Vadima Perelmana „Kuća peska i magle“ osvojio je četvrtu nominaciju za Oskara. Pre toga bio je nominovan 2002. – za najboljeg epizodnog glumca u filmu Džonatana Glejzera „Sexy Beast“, i 1992. – za film „Bugsy“ u istoj kategoriji. Oskara je osvojio 1982. – za najboljeg glumca u filmu „Gandi“, i od tada se smatra jednim od najboljih glumaca svoje generacije. Ostale uloge: „Šindlerova lista“, „Trijumf ljubavi“, „Bobby Fisher“, „Pascali“s Island“, „Testimony“, „Smrt i devojka“, „Dejv“, a bio je narator i u Spilbergovom filmu „A.I.“.

Džejmi Forman (Bil Sajks)
Više od 30 godina je jedan od omiljenih glumaca na britanskoj televiziji, a najpoznatiji je po filmovima „Nil By Mouth“, koji je režirao Gari Oldman, „Elizabeth“ Šekara Kapura, „I“ll Sleep When I“m Dead“, „Uspavana dolina“ Tima Bertona, „Ne dam travu ni za živu glavu“, „Fabrika fudbala“ i po megauspešnom „Kolač sa barutom“.

Barni Klark (Oliver Tvist)
Ovaj 12-godišnjak dobio je priliku da igra Olivera Tvista. Od šeste godine je učio glumu u jednoj od najpoznatijih pozorišnih trupa u Londonu. Godine 2000. dobija prvu ulogu u filmu „The Lawless Heart“, a odmah zatim i u filmu „Vanity Fair“. U proleće 2003. dobija ulogu u TV filmu „Fojlov rat“, a već naredne godine i u drugoj TV drami – „The Brief“. U jesen 2004, prvih dana srednje škole, režirao je prvi film, koji je i napisao i snimio sa svojim razredom. Klark priznaje da mu je gluma najveća strast u životu.

Oficijelni sajt:

  • Oliver Twist (2005)

    Premijera: Sinemanija 2005
    U bioskopima: novembar 2005. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar