Oslobodi me

Žanr: Drama
Trajanje: 100 min

Možete li zadržati dah dok ne odrastete.

Glavne uloge: Karine Vanasse („2 freres“), Pascale Bussieres („The Five Senses“), Miki Manojlović („Crna mačka, beli mačor“), Alexandre Merineau, Anne-Marie Cadieux
Direktor fotografije: Jeanne Lapoirie
Muzika: ECM
Scenario i režija: Lea Pool („The Savage Woman“)

SINOPSIS

„Oslobodi me“ je poetična priča o Hani, tinejdžerki iz Kvebeka (Karine Vanasse), čiji je otac Jevrejin (Miki Manojlović) a majka Katolkinja (Pascale Bussieres). Proživljavajući svoj pubertet ranih „60-ih u Montrealu, ona shvata da se njena porodica raspada, i da ne može da joj pruži ni emotivnu, ni finansijsku podršku.

Njen otac je nezaposlen, majka je bolesna zbog prekovremenog rada, a baka je zatrovana mržnjom. Njen otac voli svoju ženu i decu, ali nije u stanju da ljubav iskaže na pravi način. Kao Jevrejin iz Poljske koji je preživeo Holokaust, on insistira na tome da Hana više pažnje obrati na svoje pretke, čak se ne usteže da je ošamari kad ona pokaže znake buntovništva.

Kako je u školi predmet podsmeha zbog siromaštva i pomešanog katoličko-jevrejskog porekla, Hana pribegava čestim posetama bioskopu, gde idealizuje Anu Karinu – lik iz filma Žan-Lik Godara: „VIVRE SA VIE“, pitajući se da li bi ona isto tako mogla postati skitnica, što joj pokazuje opasnu životnu stazu koju ona može da sledi.

Film „Oslobodi me“:

  • Najbolji kanadski film 1999. godine od strane Filmske kritike u Torontu
  • Specijalna nagrada žiria na Filmskom festivalu u Berlinu 1999. godine

IZVOD IZ ŠTAMPE

„Film je remek delo kanadske rediteljke Lea-e Pol, jedinstveno dostignuće koje je filmsku industriju iz Montreala svrstalo u vrhove međunarodne kinematografije. Film je toliko emotivno prodoran i intelektualno graciozan da će svakoga uzdrmati kao jedinstveno i istinito životno iskustvo“.
Jam! Movies

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar