Ovo su najgori filmovi snimljeni po bestseler knjigama (video)

Knjiga ili film – večna debata u kojoj književni predložak većinom prevlada. Filmske adaptacije kultnih romana uvek su kontroverzne i suočene su s velikim očekivanjima čitalaca koji su s nekom knjigom odrasli, koje su ih oblikovali ili koje su pročitali tek nedavno u jednom dahu. Film može da dobije lavinu negativnih recenzija, ali ako je snimljen dobro – onda gotovo automatski postaje filmski klasik.

Mnogi od najdražih filmova generacija nastali su upravo po knjigama. Setimo se samo filmova Male žene, Doba nevinosti, Let iznad kukavičjeg gnezda… Uz prave glumce, scenario, a ponajviše reditelje, knjiga može genijalno, pametno i britko da oživi štivo na platnu ili ekranu. Češće je, nažalost, da ne doraste svom papirnatom originalu.

Primera je mnogo, a kompanija OnBuy.com sprovela je kratko istraživanje kako bi saznala koje su to najgore filmske adaptacije po mišljenju publike. Odabrali su bestselere iz proteklih godina koje su pretvorene u film, a zatim analizirali broj ocena i prosečnu ocenu koju film i knjiga imaju na Goodreadsu i IMDb-ju. Izračunali su, zatim, razliku i pretvorili je u procente, a što je veća razlika između ocena knjige i filma, to je filmska adaptacija lošija.

Voleli trilogiju ili ne – sigurno je očekivano da su po mišljenju publike filmovi Pedeset nijansi sive najgore filmske adaptacije. Prvi film iz 2015. godine s Dakotom Džonson i Džejmi Dornanom u glavnim ulogama postao je ogroman komercijalan uspeh, ali pokupio je većinom loše recenzije kritičare, a na kraju i publike. Knjige su jednako kontroverzne, ali ipak za one koji vole erotske romane ili ljubavne knjige – solidne.

Suzan Kolins prošle godine objavila je novu knjigu u serijalu ‘Igre gladi’ koji je bio glavna YA opsesija jedno vreme u zajednici ljubitelja tog žanra. Uzbuđenja nije nedostajalo ni izlaskom filmova, ali ono je splasnulo zbog drugog nastavka. Drugi je po redu na listi najslabijih filmskih adaptacija.

Publiku je razočarala i filmska verzija knjige Devojka iz voza. Knjiga Pole Hokins postala je internacionalni bestseler uvrstivši se u rang neizvesnosti kao ‘Iščezla.’ Međutim, film s Emili Blant nije postigao isti efekt sudeći po ocenama, ali ipak je donio Blantovoj nominaciju za nagradu SAG i prestižnu BAFTA-u. Treće mesto ovaj film deli s poslednjim filmom Harija Potera iz 2011. godine oko kojeg su se i tad lomila koplja. Ali, kao što je vrlo često s finalnim nastavcima filma ili serije – teško je nadmašiti knjigu u kojoj su baš svi likovi i priče pokriveni i zaokruženi.

Sledeći je na listi film iz 2007. godine koji je bio nominovan za Zlatni globus. Da Vinčijev kod je pokupio je nominacije za ukupno 16 filmskih nagrada, a nominovan je i za nagradu Gremi. Film je adaptacija istoimenog hit romana Dena Brauna koji je uzrokovao razne, skoro pa redom negativne, reakcije Katoličke crkve. Međutim, po poređenju ocena, publika i dalje misli da je radnja značajno slabije prikazana u filmu s Tomom Henksom u glavnoj ulozi.

Dva najbolja filma snimljena po knjigama

Trilogija Stiga Larsona već je postala kultna. Prva knjiga, ujedno najpoznatija, Devojka sa tetovažom zmaja, psihološki je triler o Lisbet Salander – devojci s tetovažom zmaja. Priča prati Mikaela Blomkvista, novinara koji mora da napusti svoje novine zbog kazne na koju je osuđen. Međutim, dobija neobičnu ponudu jednog bogataša da istraži nestanak njegove nećake. Na mračnom zadatku koji konstantno šokira pridružuje mu se upravo Lisbet. Postoje dve filmske verzije, a publika je među najbolje smestila onu švedsku iz 2009. godine. s Nomi Rapace i Majkom Nikvistom u glavnim ulogama. Međutim, američki film iz 2011. s Runi Marom i Danijelom Krejgom takođe je dobra filmska preporuka za vikend.

Najbolja filmska verzija knjige je, po mišljenju čitalaca, Iščezla. Film je napravio pravu malu revoluciju te 2014. godine i u režiji Dejvida Finčera (koji je režirao američku verziju Devojke sa tetovažom zmaja) dobio brojne pozitivne reakcije. Film je nastao po bestseleru Džiljan Flin, a autorka je napisala i scenario. Glavnu ulogu, uz Bena Afleka, izvrsno je odglumila Rosamund Pajk, koja svakako tad nije bila nova glumica na radaru, ali oduševila je i publiku i kritiku. Bila je nominovana za najbolju glumicu za Oskara i za Zlatni globus.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

adaptacijafilmoviknjige
Komentari (0)
Dodaj komentar