Pad u raj

Žanr: crnohumorna komedija, drama
Trajanje: 90 min.
Radni naslov: „Civilni život“
Radni naslov: „Nebeski narod“

Glavne uloge:

Lazar Ristovski, Branka Katić, Sajmon Lindon (Simon Lyndon), Olivera Marković, Bogdan Diklić, Predrag Ejdus, Nikola Pejaković, Jovana Milovanović, Tim Maršal (Tim Marshall), Ana Sofrenović, Slobodan – Boda Ninković, Goran Daničić, Ljubomir Bandović, Miodrag Popov, Biljana Srbljanović

Scenario: Miloš Radović
Producenti:

Zilion film, Mikail Ekelt (Neue Impuls Film), Antoan de Klermon Tener (MACT Productions), Rocketta Film, Rotterdam Films
Podrška: Euroimaž, Ministarstvo kulture Republike Srbije

Režija: Miloš Radović

SINOPSIS

„Pad u raj“ je priča o bizarnom srpskom ludaku (Ristovski) koji je oborio „avaks“ sa krova svoje kuće – jer ga je navodno nerviralo što njegova sestra (Katić) pozira pilotima neprijateljskog aviona. On otima pilota (Lindon) i ne zna šta bi s njim. Pilot pokušava da pobegne na različite načine, ali ne uspeva. Na kraju priče, pilot se spasava i sve ima srećan kraj.

O FILMU

Naša filmska priča govori o događajima koji su zadesili našu zemlju 1999. godine, ali kroz vizuru jednog lucidnog patriote, igra ga Lazar Ristovski, koji sasvim sam pokušava da reši rat. Možda bi se moglo reći da se radi o crnohumornoj priči. Ipak, ona u velikoj meri oslikava karakter čoveka ovog podneblja kad se nađe u bezizlaznoj situaciji, a život traži rešenja i izlaze na ovaj ili onaj način. Kod našeg junaka to je bilo – na njegov način. Snimanje filma počelo je u leto 2003. godine.

REDITELJSKA EKSPLIKACIJA

Zgrada na kojoj je podignut „Pad u raj“ sastoji se od nekoliko spratova.

PRVI SPRAT
Na prvom spratu je Tempo. Na tom spratu živi brza priča o bizarnom srpskom ludaku koji je oborio „avaks“ sa krova svoje kuće, pošto ga je nerviralo što njegova sestra pozira pilotima neprijateljskog aviona. On otima pilota i ne zna šta bi s njim. Pilot pokušava da pobegne na različite načine, ali ne uspeva. Na kraju, pilot se spasava, a priča se završava srećnim krajem. Brz tempo, mnogo kratkih scena, mnogo kratkih kadrova. Napetost, pa akcija, uz nekoliko melodramskih pauza. Sve to u 90 minuta – 0 : 0.

DRUGI SPRAT
Na drugom spratu je Atmosfera. Na tom spratu, kao tepih na podu, rastvorena je mapa Balkana: jedan dan mira i sto godina rata. Takva „klima“ porodila je glavne junake – autodestruktivne, iracionalne i sulude. Oni ne znaju kada je to počelo. Njihov gen je star koliko i njihova civilizacija. Samo u nekome sa strane, kao u vremenskom ogledalu, oni mogu naslutiti kako su izgledali nekada, pre potopa. Zato sa neba dolazi drugi glavni junak iz neke potpuno druge civilizacije. On će, dakle, naslutiti šta sve može biti, a oni će videti kakvi su mogli ostati.

TREĆI SPRAT
Na trećem spratu je Ideja – pre svega, ideja o prepoznavanju kao osnovi prijateljstva. Dva glavna junaka prepoznaju sopstvene nevinosti u ratnom okruženju. Američki pilot je instrument nečije zamisli; srpski buntovnik je žrtva nečije zablude. Dovedene u sukob, te dve nevinosti rodiće emociju i prijateljstvo – prepoznaće se. Zato se film završava optimistično. On otvara nadu da će ogroman broj nevinih na kraju ustati protiv malog broja bahatih.

ČETVRTI SPRAT
Na četvrtom spratu je nešto što je veće od ideje – to je Ljubav sama; čista i izvorna, ljudska. U ovom filmu nema istinskih negativaca, sem onih koji su potrebni dramaturgiji. Ljubav između dva glavna junaka, ljubav između pilota i devojčice, i njene majke, ljubav bake prema strancu, ljubav junaka prema Beogradu – sve su to „smešne ljubavi“ našeg nežnog filma.

POTKROVLJE
U potkrovlju je Žanr. Naš film je komedija apsurda.

KROV
Šta je na krovu zgrade „Pada u raj“? Ništa posebno: nekoliko dimnjaka i nekoliko antena. Zadatak ovih antena je da emituju pozitivnu energiju i optimizam našeg filma. Kako to kaže glavni junak u filmu, svi mi (i mi koji ovaj film stvaramo) nadamo se da će uskoro doći dan kada ćemo ponovo postati ono što smo nekada bili. Zbog toga sve ovo i radimo.

O REŽISERU

Miloš Radović (scenarista i reditelj)
Rođen je 25. oktobra 1955. godine. Diplomirao je filmsku i TV režiju na FDU u Beogradu. Godine 1986. specijalizovao je TV režiju na „NHK – Communications Training Institute“ Tokio, Japan. Dobitnik je brojnih svetskih i domaćih nagrada (ukupno 55) za najbolju reklamnu kampanju, reklamni spot, kratki film. Scenarista je igranih filmova: „Mali svet“, „Barbarogenije“, „Opera Vavilon“, „Stvar srca“, „Hemija za 8. razred osnovne škole“; scenarista je i reditelj kratkih igranih filmova „Moja domovina“ i „Iznenadna i prerana smrt pukovnika K. K.“; uz to, scenarista je i reditelj dokumentarnog filma o Goranu Bregoviću – „Bajke i pesme sa venčanja i sahrana“.

Radio je u pozorištima Atelje 212 i Zvezdara teatar. Napisao je pozorišne komade „Čorba od kanarinca“ i „Tulumbus“, a režirao je „Čarugu“. Scenarista je i reditelj više od 200 sati igranog programa (TV filmovi, serije, drame), među njima: „Brod plovi za Šangaj“, „Otvorena vrata“, „Vidim ti lađu na kraju puta“, „Balkan ekspres 2“, „Zagreb-Beograd preko Sarajeva“. Asistent je na Grupi za filmsku i TV režiju.

O GLUMCIMA

Lazar Ristovski (Ljubiša Kundačina)
On je glumac, reditelj i producent. Rođen je 26. oktobra 1952. godine. Nakon završene Srednje učiteljske škole, diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, na Odseku glume. Igrao je u preko 3.000 pozorišnih predstava. Takođe, snimio je nebrojeno filmova i imao preko 40 glavnih uloga, kako u filmovima, tako i u TV serijama i TV dramama.

Njegove najznačajnije uloge na filmu su: „Mali svet“, „King of Thieves“, „Bumerang“, „Belo odelo“, „Bure baruta“, „Zbogom 20. vek“, „Druga žena“ („Seconda moglie, La“), „Do koske“, „Balkanska pravila“, „Underground“, „Tito i ja“, „Vizantijsko plavo“, „Original falsifikata“, „Granica“, „Kako se kalio čelik“, „Neka čudna zemlja“, „Čvor“ („Jazol“), „Zadarski memento“, „Igmanski marš“, „Hajka“ („Manhunt“). U svom filmu „Belo odelo“ Ristovski se pojavljuje kao kompletan autor: reditelj, scenarista, glavni glumac i producent. Posle filma „Pad u raj“, Ristovski će se pojaviti u filmovima: „Sunce“, „Bal-Can-Can“ i „San zimske noći“.

Oficijelni sajt:

  • Pad u raj (2004)

    Premijera: 19. april 2004. godine u Centru „Sava“

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar