Pasija po Džošui

Žanr: drama
Trajanje: 110 min.
Originalni naziv: Passione di Giosue l“Ebreo, La (2005)

Glavne uloge:

Leonardo Čezare Abude (Leonardo Cesare Abude), Toni Bertoreli (Toni Bertorelli), Ana Bonajuto (Anna Bonaiuto), Marčelo Macarela (Marcello Mazzarella), Đordana Moskati (Giordana Moscati)

Scenario: Nenela Bonajuto (Nennella Bonaiuto), Paskvale Šimeka (Pasquale Scimeca)
Režija: Paskvale Šimeka (Pasquale Scimeca)

SINOPSIS

Godine 1492. španski kralj Ferdinand i kraljica Izabela ujedinjuju Španiju u ime katolicizma. Posle vekova zajedničkog života, Jevreji i muslimani su proterani iz svojih domova. Upravo ta sudbina zadesila je i Džošuu, mladog Jevreja koji je dobar poznavalac svetih spisa. Mnogi ga čak smatraju Mesijom. Nakon izuzetno dugog i teškog putovanja, Džošua sa svojim sunarodnicima stiže u Napulj, a zatim odlazi u jedno selo na Siciliji koje pripada Španskoj kraljevini. Izbegli Jevreji prelaze u katolicizam da bi mogli tu ostanu i da mirno žive. Dolazi vreme da se proslavi Uskrs, a na Veliki petak na Siciliji postoji običaj da se na ulici prikaže Hristovo raspeće. Zbog svog velikog crkvenog znanja, Džošua je izabran da predstavlja Hrista. Međutim, to je i dobra prilika za moćnike tog sela da se oslobode Džošue – i oni ga zaista razapinju.

O FILMU

Film je prikazan na festivalu u Torontu. Ima izuzetno dobru scenografiju i kostime, kao i dobru fotografiju. Uloge: Leonardo Čezare Abude, Ana Bonajuto, Marčelo Macarela.

O REŽISERU

Paskvale Šimeka (reditelj)
Poreklom je sa Sicilije. Odrastao je u duhu katolicizma, čak je učio za sveštenika. Posle određenog vremena, uvideo je da ne želi time da se bavi, a usput je otkrio da su njegovi preci bili Jevreji koji su pobegli na Siciliju. To ga je podstaklo da studira istoriju. S vremenom menja odluku i bavi se filmom. „Stradanje Džošue Jevreja“ predstavlja njegovo viđenje sopstvene istorije i istorije Sicilije.

Premijera: FEST 06
U bioskopima: jun 2006.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar