Poslednja bitka

Žanr: akcija, krimi, triler
Trajanje: 107 min.
Premisa: Ne u njegovom gradu. Ne dok je on na straži.

Glavne uloge: Arnold Švarceneger (Arnold Schwarzenegger), Džoni Noksvil (Johnny Knoxville), Forest Vitaker (Forest Whitaker), Piter Stormare (Peter Stormare)
Scenario: Endru Knauer (Andrew Knauer), Džefri Nahmanof (Jeffrey Nachmanoff), Džordž Nolfi (George Nolfi)
Režija: Kim Đi-Vun (Kim Jee-woon)

SINOPSIS
Posle neuspele akcije u borbi protiv narkotika i gubitka partnera, Rej Ovens (Švarceneger), skrhan tugom i osećajem krivice, napušta svoje policijsko odeljenje u Los Anđelesu i postaje šerif u pospanom gradiću Somerton Džankšn na američkoj granici s Meksikom. Mir mestašca bez zločina naglo narušava smeli i krvavi beg najtraženijeg i najopasnijeg narko-bosa Gabrijela Korteza (Eduardo Noriega) tokom FBI-jevog transfera zatvorenika.
Uz pomoć krvoločne grupe plaćenika koju vodi brutalni Barel (Piter Stormare) Kortez beži s taocem prema granici u modifikovanoj korveti ZR1 koja dostiže brzinu do 400 km/h. Put ga vodi pravo kroz Somerton Džankšn, poslednju šansu američkih snaga zakona i agenta Džona Banistera (Forest Vitaker) da ga uhvate pre nego što nasilni begunac zauvek izmakne van njihovog domašaja.
Ovens, koji se u početku dvoumi da li treba da se umeša i koga potcenjuju i otpisuju jer smatraju da njegove male policijske snage nisu dorasle zadatku, na kraju uspeva da ujedini svoj tim i preuzme stvar u svoje ruke, pripremajući teren za klasično suočavanje pozitivaca i negativaca.
O FILMU
Akcioni junak Arnold Švarceneger vraća se na veliki ekran u nestrpljivo iščekivanom ostvarenju "Poslednja bitka", prvom američkom filmu korejskog reditelja Kim Đi-Vuna. Film je producirao Lorenco di Bonaventura, a uz Švarcenegera glume Forest Viteker, Džoni Noksvil, Rodrigo Santoro, Džejmi Aleksander, Luis Guzmen, Eduardo Norijega, Peter Stormare, Zak Gilford i Henesis Rodrigez.
Odavno jedan od nesalomljivih akcionih heroja, Arnold Švarceneger je poslednjih godina nastupao u još jednoj izazovnoj ulozi – bio je guverner Kalifornije. Sada se najzad vraća na velike ekrane u "Poslednjoj bici" i prvoj glavnoj ulozi u ovoj deceniji. "U ovom filmu gledaćemo Arnolda koji nam je nedostajao i Arnolda kakvog ranije nismo nikada videli", sažeo je režiser Đi-Vun, jedan od najgledanijih i najhvaljenijih fenomena korejskog filma. Nikad ranije nije snimao akcioni film u Americi – a sada je dobio priliku da to učini s jednom od najvećih akcionih holivudskih zvezda svih vremena.
Đi-Vuna privukla je mešavina vrtoglave brzine, humora i živopisnih likova s obe strane zakona, a pogotovo prilika da vidi Arnolda u nadahnjujućoj borbi za pravdu, čak i kad njega i njegov grad otpišu kao gubitnike. O neobičnoj saradnji kaže: "Arnold je već uradio sve u Holivudu, a ja tek započinjem s radom ovde. Jako se razlikujemo, ali naše ideje o filmu i njegovom liku su slične. Obojica smo film doživeli kao priču u kojoj zločinca naoružanog najsavremenijom tehnologijom ne uspevaju da uhvate savezne snage, već stanovnici gradića nadahnuti pravdom."
O REŽISERU
Kim Đi-Vun (reditelj)
Najsvestraniji je reditelj Južne Koreje i često ga zovu majstorom žanrova zbog inovativnog pristupa i odličnog vladanja različitim žanrovima. Niže komercijalne uspehe i pohvale kritike u Koreji i inostranstvu, gde predstavlja korejski film. Snimanje filmova započinje razradom glavne teme do najmanjih detalja, zbog čega često piše sopstveni scenario. Poznat je po načinu na koji vizuelno predstavlja priču i po svom smislu za humor koji je omogućio celom svetu da uživa u njegovim filmovima.
Nakon što se proslavio svojim rediteljskim debijem i crnom komedijom "The Quiet Family", oduševio je sportskom komedijom "The Foul King", o krotkom službeniku koji se noću pretvara u maskiranog i nasilnog rvača. Njegov treći film – "A Tale of Two Sisters", odmah je privukao pažnju Holivuda i međunarodne filmske zajednice i kasnije bio adaptiran u američki "The Uninvited". Novi film – "A Bittersweet Life", elegantni noar krimić, često se navodi kao njegovo remek-delo koje istražuje odnose različitih likova i koje je poznato po inovativnim akcionim scenama.
Godine 2008. snimio je orijentalni vestern "The Good, the Bad, the Weird" s banditima na konjima i parnim lokomotivama u Mandžuriji 1930-ih godina, koji je postao najuspešniji film u Koreji. Zatim je nastavio snimanjem trilera "I Saw the Devil", napete priče o ubistvu i osveti, s glumcima Čoi Min-Sikom iz filma "Oldboy" i Li Bjung-Hun iz filma "A Bittersweet Life". "Poslednja bitka" je prvi Kimov film na engleskom jeziku.
O GLUMCIMA
Arnold Švarceneger (šerif Rej Ovens)
Poznat je u celom svetu po svojim dostignućima: uspešan je bodibilder, holivudski akcioni heroj, poslovni čovek, filantrop, popularan pisac i 38. guverner Kalifornije. Čuveni sportista i glumac rodio se u Talu u Austriji 1947. godine, a već do svoje 20. uspeo je da osvoji titulu Mister univerzum i brzo postane sportska ikona. Godine 1968. emigrirao je u Ameriku i osvojio pet titula Mister univerzum i sedam titula Mister Olimpija pre nego što se povukao i posvetio glumi. Kasnije je diplomirao na Univerzitetu u Viskonsinu i postao američki građanin.
U prvom filmu – "Hercules in New York", nastupao je pod pseudonimom Arnold Strong i brzo se proslavio. Godine 1977. dobio je Zlatni globus za najboljeg muškog debitanta za svoju ulogu u filmu "Stay Hungry" sa Seli Filds. Probio se 1982. godine u epskom filmu "Conan the Barbarian", koji je bio vrlo uspešan. Prava zvezda postao je 1984. godine zahvaljujući glavnoj ulozi u naučnofantastičnom trileru Džemsa Kamerona "Terminator".
Imao je upečatljive uloge u filmovima "Commando", "Predator", "Twins", "Total Recall", "True Lies", "Eraser", "Collateral Damage", "Terminator 3: Rise of the Machines" i zanimljivi kameo nastup u omažu akcionim filmovima Silvestera Stalonea – "The Expendables". Do danas su njegovi filmovi zaradili više od tri milijarde dolara.
Švarceneger je 2003. godine postao guverner američke savezne države Kalifornije, čime je započet period inovativnog vođstva i izvanredne javne usluge, pa je 2006. potpisao zakon Global Warming Solutions Act, podržao uspostavljanje programa Million Solar Roofs Initiative i učinio Kaliforniju predvodnikom u zaštiti okoline i obnovi infrastrukture. Guverner Švarceneger takođe je implementirao jako uspešan program California Film & TV Television Tax Credit – program za stimulaciju filmske i televizijske produkcije u toj saveznoj državi.
Pored rada na "Poslednjoj bici", Švarceneger je 2011. i 2012. snimao filove "The Tomb" i "Ten", a u leto 2012. ponovio je svoju ulogu Trenča u filmu "The Expendables 2". Nedavno je izdao svoju autobiografiju "Total Recall: My Unbelievably True Life Story". Muzej Arnolda Švarcenegera, koji se nalazi u njegovom rodnom gradu Talu, otvoren je 2011. godine.
Oficijelni sajt

Premijera: 6. februar 2013. godine, Cineplexx Delta City u 20.30 časova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

arnold svarceneger
Komentari (0)
Dodaj komentar