Prestupna godina

Žanr: romantična komedija
Trajanje: 100 min.
Premisa: Ana je planirala da zaprosi svog dečka 29. februara. Ovo nije njen dečko.

Glavne uloge: Ejmi Adams (Amy Adams), Metju Gud (Matthew Goode), Adam Skot (Adam Scott), Džon Litgou (John Lithgow)
Scenario: Debora Kaplan (Deborah Kaplan), Hari Elfont (Harry Elfont)
Režija: Anand Taker (Anand Tucker)

SINOPSIS
Kad proslava četvrte godišnjice njihove veze prođe bez prosidbe, Ana (Ejmi Adams) uzima stvari u svoje ruke. Računajući na irsku tradiciju da je ženama dozvoljeno da zaprose muškarca 29. februara, Ana će odlučiti da krene za svojim dečkom Džeremijem (Adam Skot) u Dablin i da klekne na jedno koleno.
Međutim, avioni, vreme i sudbina će se postarati za to da Ana ostane zarobljena na suprotnoj strani Irske, gde će morati da traži pomoć od zgodnog i samouverenog Deklana (Metju Gud) da je prebaci na drugu stranu države. Dok se Ana i Deklan budu prepucavali na putu preko Smaragdnog ostrva, otkriće da nas put do ljubavi može odvesti na potpuno neočekivana mesta.
O FILMU
"Prestupna godina" je romantična komedija o ženi koja je odlučna u svojoj zamisli da se uda za savršenog momka uprkos tome šta joj sudbina sprema.
Irska legenda kaže da još od petog veka žene koje se nađu u ovoj zemlji sreće mogu da zaprose svoje momke. Ali, u čemu je caka? Imaju samo 24 časa, i to jednoga dana svake prestupne godine da postave to sudbonosno pitanje i preduhitre svoje momke. A taj dan je 29. februar.
Ejmi Adams, dva puta nominovana za Oskara ("Začarana", "Sumnja", "Džuli i Džulija), i britanski glumac Metju Gud ("Nadzirači") igraju u filmu "Prestupna godina" – romantičnoj komediji o ženi koja je odlučna u svojoj zamisli da se uda za savršenog momka bez obzira na to šta joj sudbina sprema.
Partneri na pisanju scenarija, Debora Kaplan i Hari Elfont, više od decenije sarađuju na pisanju komedija. Priznaju da su vrlo brzo dobili ideju za "Prestupnu godinu". "Na internet sajtu sam pročitala naslov da žene u Irskoj prose svoje momke 29. februara i rekla sam Hariju: ‘Zar ti to ne zvuči kao film?’, priseća se Debra. "Prestali smo s onim što smo dotad radili i bacili smo se na pisanje scenarija. Za dve nedelje imali smo gotov okvir priče, a dve nedelje kasnije prodali smo ga Spajglasu. Scenario smo završili nedugo zatim, a Ejmi je odmah pristala da snimi film. Sve se odigralo munjevitom brzinom".
Scenaristi su bili fascinirani pričama koje su otkrili da su se dešavale na taj dan. Znali su da je istina čudnija od mašte i njima je ova ideja delovala kao sjajan predlog za romantičnu komediju. U centru njihove priče nalazi se Ana, prefinjena mlada devojka iz Bostona, koja je celog života bila vođena razumom umesto srcem. Poslednje četiri godine zabavlja se s uspešnim kardiologom i sve u njenom životu izgleda savršeno, a jedino što još s nestrpljenjem očekuje jeste prosidba. Kada razočarana shvati da se to neće desiti kad je zamislila, od svog tate saznaje za irsku tradiciju vezanu za prestupnu godinu i uzima stvari u svoje ruke kako bi sve ispalo onako kako je isplanirala.
"Ne možete sve da planirate u životu, morate da pustite da vam se život desi kako biste našli sreću", kaže Elfont. "Možete da pokušate, ali nećete zasigurno biti srećni. To je veoma moderna ideja da možete sve da kontrolišete i da držite sve konce u svojim rukama. Pokušali smo da u tome budemo malo staromodni".
Na drugom kraju svetu nalazi se potpuna suprotnost glavnoj junakinji, nestašni Deklan. Iako je Irac koga kroz život vodi srce, ni Deklan nije primer nekog ko ima ispunjen emotivan život. Njih dvoje će kroz zajedničko putovanje pomoći jedno drugom da prevaziđu ljubavne traume i pronađu emotivno ispunjenje.
U poslednjih nekoliko godina Ejmi Adams je od sporedne glumice postala globalna zvezda. Za to je zaslužna glavna uloga u blokbasteru "Začarana". Nakon toga su usledile uloge u drami "Sumnja" i u komediji "Džuli i Džulija". Zanimljivo je da joj je u oba filma partnerka bila Meril Strip.
Producent filma Kris Bender o njoj kaže: "Ejmi je nesumnjivo dopadljiva. Njen lik započinje putovanje kao ozbiljna i agresivna žena, ali i žena koja živi u svom svetu. Međutim, vi sve vreme zaista saosećate s njom i uživate posmatrajući je kako se ponižava na svom putu kroz Irsku s Deklanom".

Premijera: 6. maj 2010. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ejmi adamsmetju gudromanticna komedija
Komentari (0)
Dodaj komentar