Prevodilac

Žanr: drama/triler
Trajanje: 128 min.
Premisa: Istini ne treba prevod!

Glavne uloge:

Nikol Kidman (Nicole Kidman), Šon Pen (Sean Penn), Ketrin Kin (Catherine Keene), Džesper Kristensen (Jesper Christensen), Ivan Atal (Yvan Attal)

Scenario:

Skot Frenk (Scott Frank – „Minority Report“), Čarls Randolf (Charles Randolf – „The Life of David Gale“)

Režija: Sidni Polak (Sydney Pollack)

SINOPSIS

Silvija Brum (Kidman) je prevodilac u Ujedinjenim nacijama. Političke intrige i nameštaljke unutar Ujedinjenih nacija uplešće je u veoma opasnu situaciju. Igrom slučaja ona postaje svedok zavere i planiranja atentata. U očajničkom pokušaju da rasvetli ubistvo afričkog premijera postaje meta atentatora.

O FILMU

Produkcija filma „Prevodilac“ dobila je kompletan pristup skoro celim UN – od prostorija Saveta bezbednosti do Bašte ruža – na skoro pet meseci, sa jedinim zahtevom da se snima noću i vikendima, kako se ne bi prekidao važan posao koji se tamo obavlja.

O REŽISERU

Sidni Polak (reditelj i izvršni producent)
Snimio je 19 filmova, koji su dobili ukupno 46 nominacija za Oskara, uključujući tri za njega kao najboljeg reditelja i dva za najbolji film. „Iz Afrike“ je osvojio sedam Oskara, među kojima i one za najbolji film i najboljeg reditelja. U njegove najpoznatije filmove spadaju „Sabrina“, „Firma“, „Tutsi“, „Tri dana kondora“ i „I konje ubijaju, zar ne?“

O GLUMCIMA

Nikol Kidman (Silvija Brum)
Za ulogu Virdžinije Vulf u filmu „Sati“ dobila je Oskara, Zlatni globus, nagradu BAFTA za najbolju glumicu i Srebrnog medveda za najbolju žensku ulogu na Filmskom festivalu u Berlinu. Kidmanova je poznata po sposobnosti da igra najrazličitije i najzahtevnije uloge. Prošle godine igrala je sa Džadom Loom i Rene Zelveger u „Hladnoj planini“ Entonija Mingele, za šta je dobila nominaciju za Zlatni globus za najbolju glumicu 2002. godine. Uloge u dva potpuno različita filma – mjuziklu „Mulen ruž“ Baza Lurmana i trileru „Duhovi u nama“ Alehandra Amenabara – donele su joj dvostruke nominacije za Zlatni globus u kategorijama mjuzikla i drame. Za „Mulen ruž“ osvojila je Zlatni globus, nominaciju za Oskara i nagradu Londonskog kruga filmskih kritičara.

Kidmanova se probila ulogom Suzan Stoun, žene koja je opsednuta željom da postane TV ličnost u priznatoj crnoj komediji Gasa van Santa – „To Die For“. Godine 1996. igrala je u adaptaciji „Portreta jedne dame“ Henrija Džejmsa u režiji Džejn Kempion. U njene ostale filmove spadaju „Širom zatvorenih očiju“ Stenlija Kjubrika, „Mrlje na duši“ Roberta Bentona, „Dani groma“, „Bili Batgejt“, „Tamo daleko“, „Betmen zauvek“, „Dogvil“ Larsa fon Trira i „Žene iz Stepforda“.

Šon Pen (Tobin Keler)
Postao je američka filmska ikona tokom poslednje dve decenije. Četiri puta bio je nominovan za Oskara za najbolju mušku ulogu – za filmove „Mrtav čovek hoda“, „Sweet and Lowdown“ i „Ja sam Sem“, a 2003. ga je osvojio za ulogu u „Mističnoj reci“ Klinta Istvuda. U njegove ostale filmove spadaju „Soko i Sneško Belić“, „Boje nasilja“, „Žrtve rata“, „Karlitov put“, „Potpuni zaokret“, „Tanka crvena linija“, „21 gram“ i „Atentat na Ričarda Niksona“.

Oficijelni sajt:

  • The Interpreter (2005)

    Premijera: četvrtak, 20. april, 2005. godine u Dvorani Doma sindikata u 20.30 časova

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar