Priča o uplakanoj kamili

Žanr: dokumentarni/drama
Trajanje: 90 min.
Premisa: Neke bajke su istinite, neke legende su prave!
Originalni naziv: Geschichte vom weinenden Kamel, Die (2003)
Nagrade: nominacija za Oskara za najbolji dokumentarni film
Jezik: mongolski

Glavne uloge:

Janchiv Ayurzana, Chimed Ohin, Amgaabazar Gonson, Zeveljamz Nyam, Ikhbayar Amgaabazar

Scenario: Bijambasuren Dava (Byambasuren Davaa), Luiđi Falorni (Luigi Falorni)
Režija: Bijambasuren Dava (Byambasuren Davaa), Luiđi Falorni (Luigi Falorni)

SINOPSIS

Ovaj film je sjajna prilika da se upozna civilizacija u potpunosti drugačija od naše. U udaljenim predelima pustinje Gobi upoznajemo malu porodicu koja živi gajeći ovce i kamile, koje im prvenstveno služe kao prevoz. Iako žive u primitivnim uslovima, najblaže rečeno, porodica je naizgled vrlo srećna i zadovoljna svojim životom. Većina aktivnosti koncentrisana je na život oko kuće.

Dinamiku života menja rođenje male bele kamile koju majka odbija da sebe. Nomadi na sve načine pokušavaju da spoje bebu kamilu sa majkom, ali svi pokušaji propadaju. Odlučuju da jednim starim ritualom i muzikom privole majku i da na taj način spasu život maloj kamili. Oni svojom muzikom smiruju ljutnju i bes stare kamile i ona počinje da roni suze kajanja zbog svog postupka.

O REŽISERU

Bijambasuren Dava (reditelj)
Rođen je 1971. godine u Ulan Batoru, glavnom gradu Mongolije. Od 1989. godine do 1994. godine radio je kao asistent režije za mongolsku TV mrežu. Godine 1995. upisuje filmsku školu u Ulan Batoru. Od oktobra 2000. godine studira na Minhenskoj akademiji za film i televiziju na Odseku za dokumentarni film. Filmografija: „One World, Two Economies“ (1993), „Das orange Pferd“ (1999), „Wunsch“ (2001), „Unterwegs, Portrait of a Girl“ (2003), „The Story of the Weeping Camel“ (Die Geschichte vom weinenden Kamel, 2003), „The Cave of the Yellow Dog“ (Die Hoehle des gelben Hundes, 2005).

Luiđi Falorni (reditelj)
Rođen je 1971. godine u Firenci, Italija. Firentinsku filmsku školu za režisere završava 1992. godine filmom „La Gabbia di Gesso“ (1992). Posle toga, od 1994. godine studira na Minhenskoj akademiji za film i televiziju. Film „Story of the Weeping Camel“ je njegov diplomski film.

Oficijelni sajt:

  • Geschichte vom weinenden Kamel, Die (2003)

    Premijera: Festival bavarskog filma
    U bioskopima: mart 2005. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar