Priprema, pozor, FEST (petak, 22. februar 2013)

Proslavljeni američki glumac Majkl Medsen otvoriće 41. međunarodni filmski festival u Beogradu – FEST. Medsen dolazi u Beograd s ulogom u filmu "Pored puta" ("Along the Roadside") reditelja Zorana Lisinca i producenta Vladimira Lisinca. Braća Lisinac, Kruševljani inače, takođe će se pokloniti publici FEST-a. U filmu igra i Lazar Ristovski; on glumi Srbina koji je otišao u Ameriku da ostvari isto što ovim filmom braća Lisinac i jesu – "američki san".
Ovogodišnji FEST, 41. po redu, održaće se od 22. februara do 3. marta pod geslom iz naslova "Priprema, pozor, FEST". FEST13 obeležiće izuzetno bogat program koji karakterišu najveća svetska rediteljska i glumačka imena i trenutno najaktuelniji naslovi. O izuzetnom programu govori, pored filmova koji su se već potvrdili nagradama na festivalima prošle godine, i nekoliko ostvarenja koji su ozbiljni kandidati u trci za ovogodišnjeg Oskara. U okviru poznatih Festovih programskih celina naći će se 75 premijernih filmova.
Festival će, kao što je to već tradicija, otvoriti film nagrađen Zlatnom palmom – "Ljubav" ("Amour"; "Love") Mihaela Hanekea. Film je istovremeno i kandidat za Oskara u više kategorija, između ostalih, i za najbolji film i režiju. Novi film Gorana Markovića – "Falsifikator", zatvoriće 41. FEST, što će ujedno biti i svetska premijera ovog ostvarenja.

Programska celina: Glavni program – Centar "Sava"
Naziv filma: "Ljubav" ("Love")
Zemlja porekla: Francuska, Nemačka, Austrija, 2012
Festivali i nagrade: Kan (Zlatna palma), Evropska filmska nagrada – FELIKS (najbolji film, režija, glumac, glumica), Sarajevo, Ljubljana
Termin prikazivanja: petak, 22. februar, 19 časova
Žanr: drama, romansa
Trajanje: 126 min.

Glavne uloge: Žan-Luj Trentinjan (Jean-Louis Trintignant), Emanuel Riva (Emmanuelle Riva), Izabel Iper (Isabelle Huppert)
Scenario: Mihael Haneke (Michael Haneke)
Režija: Mihael Haneke (Michael Haneke)

SINOPSIS
Žorž i Ana su penzionisani muzički pedagozi koji žive u lepo nameštenom pariskom stanu. Srećni su i zadovoljni, još uvek aktivni, nežni i zaljubljeni. Jednog dana Ana doživi prvi u nizu moždanih udara koji joj parališu jednu ruku, što joj onemogući sviranje klavira, a potom se posledice ispolje u vidu progresivne demencije. Žoržovo lice se grči u strahu: osoba koju je voleo i još uvek voli počinje da nestaje pred njegovim očima. Kako se Anin život gasi, gasi se i njen identitet. Da li će se i njihova ljubav raspasti?

Programska celina: Evropa u Evropi – Centar "Sava"
Naziv filma: "Kako sreća hoće" ("La chispa de la vida"; "As Luck Would Have It")
Zemlja porekla: Španija, Francuska, 2012
Termin prikazivanja: petak, 22. februar, 22 časa
Žanr: drama
Trajanje: 98 min.

Glavne uloge: Hose Mota (Jose Mota), Selma Hajek (Salma Hayek), Blanka Portiljo (Blanca Portillo)
Scenario: Rendi Feldman (Randy Feldman)
Režija: Aleks da la Iglesija (Alex de la Iglesia)

SINOPSIS
Bivši publicista Roberto nema sreće. Bez posla i napušten od strane prijatelja i kolega, vuče se sa jednog intervjua na drugi. Njegova žena Luiza je jedina na koju može da se osloni. Posle jedne ponižavajuće epizode, on odlazi u Kartaginu, mesto gde su on i Luiza proveli medeni mesec. Međutim, umesto njihovog hotela sada je tu muzej. Tokom otvaranja muzeja, dok razgleda unaokolo, Roberto u čudnoj nezgodi padne sa skele. Kako mu sada gvozdena šipka viri iz temena, on postaje glavna meta novinara i rešava da to dobro iskoristi.
Kao i prethodnih godina, Festival će se održati u Centru "Sava" kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra, Kinoteci, a novost je to da će se filmovi prikazivati i u bioskopu Fontana na Novom Beogradu. Ulaznice su u prodaji od 1. februara 2013. godine po ceni od 150 do 350 dinara na blagajnama pomenutih dvorana. Cena ulaznice za svečano otvaranje je 500 dinara.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beogradfestfilmski festival
Komentari (0)
Dodaj komentar