Program 36. FEST-a: četvrtak, 28. februar 2008.

Film „Na ivici raja“ Fatiha Akina biće premijerno prikazan na FEST-u u četvrtak, 28. februara, u glavnoj sali Centra „Sava“.
Njegov film „Glavom kroz zid“ nagrađen je Zlatnim medvedom u Berlinu. Priča tog filma imala je za osnovu autentično životno iskustvo. Mladi nemački reditelj turskog porekla došao je na ideju da napravi ovaj film kada ga je, pre desetak godina, drugarica Turkinja zamolila da se oženi njome kako bi je oslobodio porodičnih stega.
Iako su se mnogi brinuli da li će ostati razočarani novim ostvarenjem, njegov najnoviji film – „Na ivici raja“, doneo mu je nagradu za scenario u Kanu i nagrade Evropske filmske akademije.
Film „Na ivici raja“ govori o tri porodice iz Nemačke i Turske (koje su svaka na svoj način nesrećne), o međugeneracijskim sukobima, lezbijskoj ljubavi mlade Nemice i Turkinje, o smrti, ali i o političkom stanju u Turskoj i u Evropskoj uniji.
Fatih Akin je rekao da razmišlja o trilogiji koja bi bila posvećena razumevanju ljudskog bića i dodao da se u filmu „Glavom kroz zid“ bavio ljubavlju i pozitivnim vrednostima koje ona podrazumeva, u filmu „Na ivici raja“ smrću, a treći deo bi kao centralnu temu imao zlo.

Film: Zavet
Program: Horizonti
Datum i vreme: 28. februar, 12 časova
Originalni naziv: Zavet
Zemlja: Srbija, Francuska, 2007
Trajanje: 127 minuta
Festivali: Kan, 2007
Glavne uloge: Uroš Milovanović, Marija Petronijević, Aleksandar Berček, Ljiljana Blagojević, Miki Manojlović
Režija: Emir Kusturica

SINOPSIS

Cane živi s dedom i njihovom kravom Cvetkom na vrhu brda. Osim njihove susetke Bose, oni su jedini stanovnici u selu. Jednog dana deda saopštava mladiću da umire. Pri tom traži od Caneta da mu obeća da će otići preko tri brda u najbliži grad i prodati Cvetku na pijaci. Tim novcem mora da kupi ikonu, zatim nešto po svojoj želji i, konačno, mora da dovede kući ženu. U gradu, Cane lako uspeva da ispuni prva dva dela obećanja, ali kako naći ženu pre nego što deda umre? Tada upoznaje Jasnu, koja, kao i uvek, kasni u školu…

Film: Voz za Dardžiling
Program: Horizonti
Datum i vreme: 28. februar, 14.30 časova
Engleski naziv: The Darjeeling Limited
Zemlja: SAD, 2007
Trajanje: 91 minuta
Festivali: Venecijanski filmski festival, 2007
Glavne uloge: Oven Vilson (Owen Wilson), Edrijen Brodi (Adrien Brody), Džejson Švarcmen (Jason Schwartzman)
Režija: Ves Anderson (Wes Anderson)

SINOPSIS

Trojica braće Amerikanaca, koji nisu progovorili jedan s drugim već godinu dana, kreću na putovanje vozom po Indiji s namerom da pronađu sebe i ponovo se zbliže – da ponovo postanu braća kao nekada. Njihov „duhovni pohod“, međutim, drastično skreće s kursa (usled događaja u vezi s lekovima protiv bolova, indijskim sirupom protiv kašlja i ljutim sprejom), pa se oni konačno nađu usred pustinje sa 11 kofera, štampačem i mašinom za plastificiranje. U tom trenutku počinje novo, neplanirano putovanje.

Film: Kargo 200
Program: Iskreno iz Rusije
Datum i vreme: 28. februar, 17 časova
Originalni naziv: Gruz 200
Zemlja: Rusija, 2007
Trajanje: 90 minuta
Festivali: Venecija, 2007
Glavne uloge: Agnija Kuznjecova (Agniya Kuznetsova), Aleksej Poljan (Alexey Polyan), Aleksej Serebrjakov (Alexey Serebryakov), Leonid Gromov (Leonid Gromov), Jurij Stepanov (Yuri Stepanov), Leonid Bičevan (Leonid Bichevin)
Režija: Aleksej Balabanov (Alexey Balabanov)

SINOPSIS

SSSR, 1984. Pad sovjetske ere. Provincija Rusije. Ćerka regionalnog partijskog sekretara nestaje posle izlaska u diskoteku. Nema svedoka. Osumnjičeni beži. Iste noći u kući u predgrađu dešava se brutalno ubistvo. Vlasnik kuće je kriminalac. Obe istrage vodi šef policije Žurov.

Film: Na ivici raja
Program: Horizonti
Datum i vreme: 28. februar, 19.30 časova
Originalni naziv: Auf der anderen Seite
Zemlja: Nemačka, Turska, 2007
Trajanje: 122 minuta
Festivali: Kan, Toronto, 2007
Glavne uloge: Nurgul Jesilčaj (Nurgul Yesilcay), Baki Davrak (Baki Davrak), Patricija Ciolkovska (Patrycia Ziolkowska), Nursel Koze (Nursel Kose), Tundžel Kurtiz (Tuncel Kurtiz)
Režija: Fatih Akin (Fatih Akin)

SINOPSIS

Nedžad se ne slaže s odlukom svog oca udovca Alija da živi s prostitutkom Jeter. Međutim, on saznaje da ona šalje novac u Tursku za studije svoje ćerke i počinje da mu se dopada. Jeterina iznenadna smrt udaljava oca i sina i Nedžad odlazi u Istanbul da pronađe Jeterinu ćerku Ajten. Budući da je politička aktivistkinja, Ajten beži turskoj policiji i odlazi u Nemačku. Tamo se sprijateljuje s mladom ženom Lote, koja poziva buntovnu Ajten da boravi u njenoj kući. Taj gest ne nailazi na odobravanje njene konzervativne majke Suzane. Međutim, Ajten hapse i odbijaju da joj izdaju vizu za azil, pa je deportuju u Tursku i zatvaraju. Lote odlazi u Tursku. Pokušavajući da oslobodi Ajten, upada u naizgled beznadežnu situaciju.

Film: Ronilačko zvono i leptir
Program: Horizonti
Datum i vreme: 28. februar, 22 časa
Originalni naziv: Le Scaphandre et le papillon
Zemlja: Srbija, Nemačka, Mađarska, 2007
Trajanje: 112 minuta
Festivali i nagrade: Kan, Zlatni globus, 2007
Glavne uloge: Matje Amalrik (Mathieu Amalric), Emanuel Senje (Emmanuelle Seigner), Mari-Žoze Kroze (Marie-Josee Croze)
Režija: Džulijan Šnabel (Julian Schnabel)

SINOPSIS

Ovaj film je izuzetna istinita priča o Žan-Dominiku Bobiju, uspešnom i harizmatičnom glavnom uredniku francuskog magazina „El“. On živi punim plućima dok mu iznenadni moždani udar potpuno ne promeni život. Film prati Bobijevu priču do najsitnijih detalja – njegov pad od bogataša i rođenog plejboja do žrtve moždanog udara, vezane za bolnički krevet, s oštećenim mozgom, koji mu ne dozvoljava da govori ni da pokrene bilo koji mišić.
Ovaj svojevrsni zatvor za Bobija postaje neka vrsta „ronilačkog zvona“ – ono iz kojeg ne može da se pobegne. S netaknutim umom prekaljenog urednika, jedina mu je uteha „leptir“ njegove očigledno bezgranične mašte i sećanja. S obzirom na fizička ograničenja, Bobi je imao samo jedan kanal komunikacije sa spoljašnjim svetom – pokrete oka. Pokretanjem levog oka i treptanjem ne samo da je bio u vezi sa svetom oko sebe nego je – na opšte zaprepašćenje – napisao memoare pomoću koda koji je predstavljao slova abecede.

Termin Cena pojed. karte
12.00 150 dinara
14.30 150 dinara
17.00 200 dinara
19.30 250 dinara
22.00 250 dinara

Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

36beogradfestfestivalfilm
Komentari (0)
Dodaj komentar